Pacientul cu hepatita C raceste - ce e de facut

Sezonul rece este sezonul racelilor, iar daca pentru un pacient sanatos raceala nu reprezinta un pericol, in cazul pacientilor care sufera de hepatita C, lucrurile nu stau deloc asa.

Intrucat riscul de complicatii in caz de gripa sunt destul de mari in cazul celor diagnosticati cu hepatita C, medicii recomanda acestora sa isi faca vaccinul antigripal in fiecare an, pentru a reduce astfel riscurile. In ceea ce priveste raceala insa, pacientul nu poate face altceva decat sa se protejeze si sa isi mentina sistemul imunitar puternic, pentru a face fata virusurilor care raspandesc raceala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cea mai mare provocare in cazul pacientilor cu hepatita C care racesc o reprezinta tratamentul pentru raceala. Asta pentru ca ficatul deja afectat de virusul hepatic C (VHC) este foarte sensibil la multe medicamente, printre care si la cele folosite adesea in tratarea racelii. De pilda, acetaminofenul (n.r. paracetamolul) este principalul medicament folosit la raceala, pentru reducerea febrei, a durerilor specifice racelii si pentru reducerea congestiei nazale. Din pacate insa, acest medicament produce toxicitate la nivelul ficatului, ceea ce inseamna ca este complet interzis pacientilor cu hepatita C intrucat produce daune hepatice de luat in seama.

Mai mult decat atat, pacientii care urmeaza un tratament antiviral pentru tratarea hepatitei C pot avea sistemul imunitar slabit ca urmare a tratamentului, ceea ce inseamna ca sunt mai predispusi racelii.

Simptome raceala

Pacientul cu hepatita C trebuie sa fie vigilent si sa observe simptomele racelii imediat, pentru a putea lua masurile necesare.

Primele semne de raceala sunt urmatoarele simptome:

  • Congestie nazala
  • Stranut
  • Oboseala
  • Tuse

In general, raceala nu produce febra sau alte simptome mai grave, care sunt, mai degraba, asociate cu gripa sau cu anumite infectii din organism.

 

 

Ce trebuie sa faca pacientul cu hepatita C daca raceste

Sa isi sune medicul – imediat ce observa simptomele specifice racelii, pacientul trebuie sa isi sune medicul pentru a-i cere un sfat. Medicul este singurul in masura sa ii faca recomandari in ceea ce priveste tratamentul racelii, acesta stiind ce medicamente nu dauneaza ficatului deja afectat de VHC.

Sa se hidrateze – hidratarea este esentiala in procesul de vindecare a unei raceli. Pacientul ar trebui sa consume multa apa, ceaiuri dar si supe – orice lichid este benefic.

Sa consume alimente bogate in vitamina C – alimentele sanatoase, bogate in vitamina C, precum fructele si legumele, trebuie sa faca parte din dieta pacientului bolnav de raceala. Vitamina C are efecte benefice intr-o asemenea situatie, stimuland sistemul imunitar astfel incat acesta sa lupte mai eficient cu boala.

Prevenirea racelii este extrem de importanta pentru pacientii cu hepatita C asa ca acestia ar trebui sa respecte urmatoarele reguli:

  • Evitarea contactului cu persoane racite
  • Evitarea petrecerii timpului in spatii aglomerate (autobuz, sali de teatru, magazine mari) in perioadele in care virozele se raspandesc
  • Respectarea regulilor de igiena – spalarea frecventa a mainilor, evitarea atingerii gurii si nasului cu mana, folosirea servetelelor umede si a dezinfectantului pentru curatarea suprafetelor folosite la comun (tastatura unui calculator, biroul de la serviciu, clanta de la usa)

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0