Pacientii hipertensivi continua sa consume prea multa sare

Consumul de sare a fost, în ultimul secol, subiectul unor cercetări științifice intense, oamenii de știință încercând să vadă care este legătura dintre consumul de sare și creșterea valorilor tensiunii arteriale și creșterea mortalității de cauză cardiovasculară. 

Reducerea moderată a aportului de sare din dieta noastră este, în general, o măsură eficientă pentru a reduce tensiunea arterială, spun oamenii de știință. O reducere a cantității de sare din dietă, de la aportul actual de 9-12 g/zi până la nivelurile recomandate de sub 5-6 g/zi va avea efecte benefice majore asupra sănătății sistemului cardiovascular.

Pentru pacienții cu hipertensiune, reducerea consumului de sare ar putea să contribuie la menținerea sub control a afecțiunii. Totuși, numeroase cercetări arată că acești pacienți au un regim alimentar mai bogat în sare decât cel din anul 1999.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Consumul de sare a crescut mult în ultimii ani

Potrivit unui studiu mai vechi, între 1999 și 2012, consumul de sare a crescut de la aproximativ 2.900 de miligrame pe zi (mg/zi) la 3.350 mg/zi. Ceea ce depășește dublul limitei ideale de 1.500 mg/zi, recomandată de Asociația Americană a Inimii, pentru persoanele cu hipertensiune.

O linguriță de sare conține aproape 2.300 mg de sodiu. Sarea conține și clorură, dar sodiul este cel care contribuie la problemele cardiace și la hipertensiune. Sodiul este un nutrient esențial care controlează echilibrul apei în organism. Dar potrivit Asociației Americane a Inimii, excesul de sodiu poate cauza retenție de apă, hipertensiune și suprasolicitarea inimii și a vaselor de sânge.

Aportul excesiv de sare poate induce mai multe efecte adverse, provocând inflamație endotelială microvasculară, remodelare anatomică și anomalii funcționale, chiar și la subiecții normotensivi. Studii mai recente au arătat că modificările nivelurilor plasmatice de sodiu nu numai că își exercită efectele asupra arterelor de rezistență mici, ci pot afecta și funcția și structura arterelor elastice mari. 

Sensibilitatea la sare este definită ca susceptibilitatea individului la tensiunea arterială la aportul alimentar de sare în cazul în care modificările tensiunii arteriale sunt paralele cu modificările consumului de sare. La persoanele sensibile la sare, mecanismul fiziologic de presiune-natriureză este afectat și rinichiul devine incapabil să excrete o cantitate suficientă de sodiu ca răspuns la un aport ridicat de sodiu. În consecință, oamenii sunt împărțiți în indivizi sensibili la sare și insensibili la sare și s-a estimat că aproximativ 50-60% dintre pacienții hipertensivi sunt sensibili la sare. Sensibilitatea la sare este mai răspândită la persoanele în vârstă, la femei, la subiecții obezi și la pacienții cu boală cronică de rinichi, atrag atenția specialiștii.

„Trebuie să aveți mare grija cu cantitatea de sare din regimul alimentar, mai ales dacă sunteți hipertensivi”, a mai adăugat autorul studiului, dr. Sameer Bansilal. Acesta este profesor asistent de medicină la Școala de Medicină Icahn, Mount Sinai, New York.

„Persoanele care consumă prea multă sare sunt mai predispuse la hipertensiune necontrolată și pot suferi complicații ale acesteia, precum insuficiență cardiacă și renală, infarct și accident vascular cerebral”, a declarat acesta.

Potrivit dr. Gregg Fonarow, profesor de cardiologie la Universitatea din California, Los Angeles, „aceste constatări contestă eficiența intervențiilor de reducere a consumului de sare în rândul adulților hipertensivi.”

Pentru realizarea studiului, Carr și colegii săi au strâns date de la mai mult de 13.000 de bărbați și femei care au participat la U.S. National Health and Nutrition Examination Survey (Sondajul privind Examinarea Nutriției și Stării de Sănătate Naționale din Statele Unite) între 1999 și 2012. Toți participanții sufereau de hipertensiune. Vârsta medie a participanților a fost de 60 de ani. 

Studiul a arătat că aportul zilnic de sodiu în rândul persoanelor hipertensive a crescut cu mai mult de 14% din 1999 până în 2012. În rândul hispanicilor și afro-americanilor, consumul de sodiu a crescut cu 26%, respectiv 20%. Iar în rândul caucazienilor, consumul de sodiu a crescut cu 2%. „Persoanele caucaziene au consumat mereu mai multă sare, așa că nu e ca și cum s-ar afla la un nivel bun, mai degrabă au rămas la același nivel, iar hispanicii și afro-americanii au ajuns de la un nivel bun, la unul mai puțin bun”, a spus Bansilal. 

Printre persoanele cu cel mai scăzut consum de sare s-au numărat cele care suferiseră deja un infarct sau accident vascular cerebral, cele care luau medicamente pentru tensiunea arterială, persoanele cu diabet, persoanele obeze și cele cu insuficiență cardiacă, a precizat acesta. „Se pare că acestea au luat mesajul în serios și și-au redus consumul de sare, ceea ce este încurajator”, a mai adăugat Bansilal. Pentru persoanele fără hipertensiune, ghidurile în materie de nutriție din Statele Unite ale Americii recomandă un consum maxim de o linguriță de sare pe zi (2,300 mg de sodiu), a spus Bansilal. 

Samantha Heller este nutriționist clinic la New York University Langone Medical Center (Centrul Medical Universitar Langoneal din cadrul Universității din New York City). Potrivit spuselor sale, „Ați putea crede că nu consumați prea multă sare, dar gândiți-vă la acest lucru: numai o linguriță de sare conține aproape 2.300 mg de sodiu.”  Și, a adăugat aceasta, cel mai probabil, majoritatea sodiului din regimul nostru alimentar nu provine din solniță. „Peste 75% din sarea consumată provine din alimentele ambalate și semi-preparate. Doar în jur de 15-20% provine din sarea din solniță”, a spus Heller. 

Alimentele bogate în sare includ alimentele foarte procesate, semipreparate, precum supele, pizza, pâinea, sosurile și mezelurile. Sodiul se găsește și în produse precum bicarbonatul de sodiu, praful de copt, glutamatul monosodic, fosfatul disodic, praful de usturoi, benzoatul de sodiu și alți aditivi, a spus aceasta.

„Având în vedere că unele dintre aceste componente sunt adăugate pentru textură și pentru a sta pe rafturi timp îndelungat sau ca potențiator de arome și conservant, e posibil ca alimentele să nu aibă un gust sărat”, a spus Heller. „Ceea ce nu înseamnă că nu conțin multă sare.” 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite anual dacă consumul de sare s-ar reduce până la nivelul recomandat. Heller sugerează că „prepararea alimentelor în casă cât mai des reprezintă cea mai ușoară metodă de a reduce sarea din regimul nostru alimentar.” 

Ce spun alte studii despre legătura dintre aportul de sare și hipertensiune

Un alt studiu de referință a avut în vedere dieta DASH și consumul de clorură de sodiu (sare). Oamenii de știință au vrut să vadă efectele pe care le are consumul de sare asupra tensiunii arteriale la oameni. Studiul a demonstrat că o reducere a consumului de sare a scăzut tensiunea arterială atât în grupul de control, cât și în grupul de persoane care au ținut dieta DASH. În plus, combinația unei diete sărace în sare și a unei diete DASH a avut un efect mai mare asupra tensiunii arteriale decât oricare dintre aceste modificări în parte.

Iar o cercetare recentă arată că persoanele care consumă alimente bogate în sare au un risc crescut de a se confrunta cu obezitatea decât persoanele care consumă mai puțină sare în dieta lor. S-a constatat că un aport alimentar ridicat de sare este într-un fel legat de creșterea în greutate, pe de o parte, din cauza conținutului ridicat de energie și grăsimi al alimentelor sărate, iar, pe de altă parte, pentru că alimentele sărate au un gust mai bun și acest lucru crește dorința de a mânca cantități mai mari de alimente 1.

Cum să reduci aportul de sodiu

Unele alimente au un conținut ridicat de sare, dar nu au gust sărat, de exemplu, produsele de patiserie, cerealele, pâinea, preparatele fast-food și alimentele conservate și procesate. De aceea, este important să citești cu atenție etichetele cu informații nutriționale de pe ambalajul produselor pe care le găsești la raft. Eticheta cu informații nutriționale enumeră numărul de calorii, precum și diferiții constituenți din produs. Este vital să înțelegi că lista cu informații nutriționale se bazează de obicei pe o anumită cantitate de alimente (o porție sau 100 g), nu neapărat pe întreaga cantitate conținută în pachet. În general, un conținut scăzut de sodiu este definit ca <140 mg de sodiu per porție, în timp ce un conținut ridicat de sodiu este definit ca > 400 mg per porție.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă: 

  • Să mănânci în mare parte alimente proaspete, puțin procesate
  • Să optezi doar pentru produse cu conținut scăzut de sodiu (mai puțin de 120 mg/100 g de sodiu)
  • Să adaugi puțină sare în mâncare
  • Să folosești ierburi și condimente pentru a da o aromă aparte alimentelor, mai degrabă decât sare
  • Să limitezi utilizarea sosurilor din comerț

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul "Dietary Salt Intake and Hypertension", publicat in Electrolytes & Blood Pressure: E & BP, autor Sung Kyu Ha
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4105387/
2 Studiul „Main Sources, Socio-Demographic and Anthropometric Correlates of Salt Intake in Austria”, Nutrients, Verena Hasenegger, Petra Rust, Anna Elisabeth Purtscher et al.
https://www.mdpi.com/2072-6643/10/3/311
World Health Organization - Sodium reduction
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0