Pacientii cu artrita, risc de hipertensiune din cauza ibuprofenului

Potrivit unei noi cercetari, ibuprofenul este asociat cu tensiune arteriala crescuta (hipertensiune), comparativ cu celecoxib (un antiinflamator non-steroidian), atunci cand este administrat pacientilor cu osteoartrita ori artrita reumatoida, cat si cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) se numara printre cele mai prescrise medicamente la nivel mondial, dar acestea sunt legate de o crestere vizibila a tensiunii arteriale si de evenimente cardiovasculare adverse. Statisticile arata ca 19% din populatia Statelor Unite ale Americii foloseste cel putin un medicament antiinflamator nesteroidian cu regularitate, inclusiv 30 de milioane de americani cu osteoartrita (amintim de doua forme ce afecteaza articulatiile mari, precum soldul si genunchiul: coxartroza/osteoartrita de sold si gonartroza/osteoartrita de la nivelul genunchiului), dintre care mai mult de 40% sufera si de hipertensiune arteriala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prospectele antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) includ o serie de avertismente despre potentialele cresteri ale valorii tensiunii arteriale, insa exista putine informatii despre efectele medicamentelor individuale, scrie sciencedaily.com.

Tinand sub control tensiunea arteriala la pacientii cu artrita (care au concomitent si hipertensiune arteriala tratata sau netratata), acest lucru ar putea ajuta la evitarea a peste 70.000 de decese datorate accidentului vascular cerebral si a 60.000 de decese datorate bolii arteriale coronariene, in fiecare an. Asa ca, dupa cum subliniaza oamenii de stiinta, este important sa investigam efectele diverselor medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene asupra tensiunii arteriale.

Ce arata studiile despre antiinflamatoarele nesteroidiene

Un sub-studiu ce are ca sursa Societatea Europeana de Cardiologie (ESC) si care face parte dintr-un studiu mai amplu a fost pus la cale pentru a determina efectele tensiunii arteriale asupra medicamentului celecoxib (un antiinflamator al enzimei COX-2 din categoria blocantelor selective), comparativ cu ibuprofenul si naproxenul, din clasa blocantelor non-selective.

PRECISION-ABPM a fost un studiu prospectiv, randomizat, si a fost efectuat in 60 de locuri din Statele Unite. Cercetarea a inclus 444 de pacienti, din care 408 (92%) au avut osteoartrita si 36 (8%) au avut artrita reumatoida. Toti pacientii prezentau dovezi ale unui risc crescut (sau se aflau in fata unui risc crescut) de boala arteriala coronariana cunoscuta si sub numele de cardiopatie ischemica.

Pacientii au fost impartiti la intamplare, in mod egal, pentru a primi celecoxib (100-200 mg de doua ori pe zi), ibuprofen (600-800 mg de trei ori pe zi) sau naproxen (375-500 mg de doua ori pe zi), impreuna cu pilule placebo corespunzatoare fiecarui medicament. Obiectivul principal a fost schimbarea, din momentul initial, a tensiunii arteriale dupa patru luni.

Investigatorii au descoperit ca celecoxibul a scazut tensiunea arteriala sistolica medie in decurs de 24 de ore cu -0,3 mmHg, in vreme ce ibuprofenul si naproxenul au crescut-o cu 3,7 si, respectiv, 1,6 mmH. Diferenta rezultata (de -3,9 mmHg) dintre celecoxib si ibuprofen a fost semnificativa.

Ibuprofenul, asociat cu o crestere a tensiunii arteriale sistolice

Principalul investigator, Frank Ruschitzka, profesor de cardiologie de la University Heart Centre, din Elvetia, a spus ca acest studiu a aratat efectele diferentiate ale celor trei antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen si celecoxib) asupra tensiunii arteriale. In timp ce doua medicamente au produs fie o usoara scadere a tensiunii arteriale (celecoxib), fie o usoara crestere a tensiunii arteriale (naproxen), ibuprofenul a fost asociat cu o crestere semnificativa a tesiunii arteriale sistolice, de peste 3 mmHg.

O analiza suplimentara a aratat ca procentul pacientilor cu o tensiune arteriala normala initiala, care au dezvoltat hipertensiune a fost de 23,2% in cazul ibuprofenului, 19,0% in cazul naproxenului si 10,3% in cazul celecoxibului. In concluzie, a spus profesorul Frank Ruschitzka, pacientii carora li s-a administrat ibuprofen au avut o incidenta cu 61% mai mare de a suferi de hipertensiune (ca afectiune nou instalata), comparativ cu cei carora li s-a administrat celecoxib.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0