Osteoscleroza: cauze, simptome și tratament

Osteoscleroza este afecțiunea foarte rară care apare în urma creșterii densității osoase. Acest lucru se poate petrece atât din cauză că densitatea osoasă este sporită din diferite cauze, cât și pentru că reabsorbția osoasă este deficitară.

S-ar putea să nu îți dai seama, dar oasele tale se pot de fapt îndoi puțin, sunt ușor flexibile, ceea ce ajută la prevenirea ruperii oaselor. Cu toate acestea, dacă oasele tale devin prea dure, este mult mai probabil să se rupă. Bolile metabolice de oase provoacă diverse anomalii sau deformări ale oaselor. Din punct de vedere clinic, bolile metabolice ale oaselor pot duce la dureri osoase și la pierderea înălțimii (din cauza comprimării vertebrelor) și predispun pacienții la fracturi.

Scheletul, la fel ca multe alte țesuturi ale organismului, suferă un proces constant de degradare și reînnoire. Acest proces continuu de resorbție și formare osoasă permite scheletului să se adapteze la schimbările necesare pentru o funcționare sănătoasă și la remodelarea subtilă pentru a menține rezistența maximă a oaselor și la schimbările necesare pentru vindecarea fracturilor. Osul normal asigură un suport rigid și nu este fragil. Este alcătuit din două componente majore: o matrice proteică, numită osteoid, și complexe minerale. Osteoidul constă în cea mai mare parte dintr-o proteină fibroasă numită colagen, în timp ce complexele minerale sunt alcătuite din cristale de calciu și fosfat, cunoscute sub numele de hidroxiapatită, care sunt încorporate în osteoid. Osul conține, de asemenea, celule nutritive numite osteocite. Cu toate acestea, activitatea metabolică majoră din os este realizată de osteoblaste, care generează matricea proteică, și de osteoclaste, care sunt celule mari multinucleate care digeră și dizolvă componentele osului.

Osteopetroza se referă la un grup de tulburări genetice care au ca rezultat oase anormal de dure și dense. Un tip specific de osteopetroză este cunoscut sub numele de osteoscleroză. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Atunci când densitatea osoasă este sporită, oasele își pierd complet flexibilitatea, devenind predispuse fracturilor osoase. De asemenea, apar și durerile cauzate de sporirea densității la nivelul oaselor.

Oasele din tot corpul conțin două tipuri de celule numite osteoblaste și osteoclaste. Osteoblastele au rolul de a construi oasele și de a le face mai dense, în timp ce osteoclastele descompun oasele pentru a le face mai puțin dense. De obicei, osteoblastele și osteoclastele lucrează împreună, într-o unitate perfectă, pentru a se asigura că rigiditatea și densitatea oaselor rămân normale și sănătoase. Cu toate acestea, afecțiuni precum osteoscleroza pot perturba echilibrul dintre activitatea osteoblastelor și osteoclastelor, ceea ce face ca oasele să devină anormal de dure și dense.

Modificările țesutului osos datorate anomaliilor metabolice sunt clasificate în funcție de cantitatea și compoziția țesutului osos. Atunci când cantitatea de os este mai mică sau mai mare decât în mod normal, afecțiunile sunt denumite, respectiv, osteopenie și osteoscleroză. 

Osteoscleroza apare local în osteoartrită, osteonecroză și osteomielită; ea reprezintă o încercare de consolidare structurală prin îngroșarea trabeculei osoase, dar aspectul său radiologic poate fi confundat cu cel al unui os mort, care își păstrează densitatea în timp ce osul normal adiacent a devenit osteopenic. Foarte răspândită, dar aproape niciodată cu adevărat generalizată, osteoscleroza apare în osteopetroză (boala oaselor de marmură) și în boala Paget. Cu toate acestea, cu excepția celei din urmă afecțiuni, osteopenia și osteoscleroza nu sunt asociate cu anomalii biochimice detectabile.

Cauze osteoscleroză

Există mai multe cauze care pot declanșa apariția osteosclerozei.

Osteopetroza 

Osteopetroza, care poartă și denumirea de “boala oaselor de marmură”, este un sindrom care presupune incapacitatea organismului de a reabsorbi oasele atunci când e nevoie. Toate oasele din corp conțin două tipuri de celule: osteoblaste și osteosclaste. În timp ce osteoblastele ajută la construcția osoasă, sporindu-le densitatea, osteoclastele sunt cele care distrug straturile osoase, făcându-le să îți piardă din densitate. Concret, osteosclastele (n.r. celulele din sânge care au rolul de a distruge un strat vechi al oaselor, pe măsură ce unul nou este depus) nu funcționează așa cum ar trebui, iar oasele nu sunt reabsorbite în caz de osteopetroză.

Hipervitaminoza D

Hipervitaminoza D este o altă condiție care predispune la osteoscleroză. Această hipervitaminoză apare atunci când în organism sunt depozite de vitamina D mai mari decât are organismul nevoie.

Osteoscleroza poate fi și ereditară, dar poate să apară și din cauza unor alte afecțiuni precum: cancerul la sân cu metastaze, cancerul la prostată metastaziat, hipoparatiroidism, sindromul Schnitzler ori ostomielita cronică.

Simptome osteoscleroză

Printre simptomele osteosclerozei se numără:

În plus, osteoscleroza poate avea un impact și asupra sângelui. Măduva osoasă este locul în care se creează celulele roșii din sânge în organism. Unele cazuri de osteoscleroză pot afecta capacitatea măduvei osoase de a produce globule roșii, ceea ce duce la anemie (niveluri scăzute de globule roșii în organism).

Diagnosticare osteoscleroză

Osteoscleroza poate fi identificată cu ajutorul unei simple radiografii. Radiografiile sunt, de asemenea, folosite în mod regulat pentru observarea evoluției osoase în caz de osteoscleroză.

Tratament osteoscleroză

Există mai multe variante de tratament în cazul osteosclerozei, însă medicul îl va alege pe cel mai potrivit în funcție de simptomele fiecărui pacient. Este important ca pacientul să înțeleagă că această condiție nu poate fi vindecată, tratamentul fiind folosit pentru ameliorarea simptomelor resimțite de către pacient. 

Din cauza densificării osoase, pacientul care suferă de osteoscleroză poate avea dureri osoase severe. Calmantele sunt adesea folosite pentru ameliorarea durerilor de oase.

Osteoscleroza nu este o boală propriu-zisă, ci mai degrabă o condiție care predispune la restructurare osoasă și la fracturi.

Este foarte important ca această condiție să fie depistată și tratată cum se cuvine, pentru reducerea riscurilor pe care le presupune.

Conceptul de prevenție în domeniul sănătății oaselor este complex și cuprinde adesea măsuri care pot fi considerate mai degrabă tratamente. De fapt, în domeniul sănătății oaselor, termenii de tratament și prevenție sunt adesea utilizați într-o manieră interschimbabilă, deoarece obiectivul major al tratamentului este prevenirea fracturilor.

Unul dintre obiectivele principale în tratamentul bolilor de oase este menținerea sănătății osoase prin prevenirea pierderii osoase și poate chiar prin formarea de os nou. Un alt obiectiv este acela de a minimiza riscul și/ sau impactul căderilor, deoarece acestea sunt, de obicei, precursorul celei mai devastatoare consecințe a bolii osoase: fracturile. Cel mai bun mod de a realiza aceste obiective este de a utiliza o combinație de diverse strategii de prevenire și tratament.

Măsurile de bază ale activității fizice și ale unei bune alimentații (în special în ceea ce privește aportul adecvat de calciu și vitamina D) nu sunt suficiente, există acum tratamente suplimentare care pot fi administrate pentru a construi noi oase (anabolizante) și pentru a reduce și mai mult riscul de fractură. Deși această abordare a fost dezvoltată pentru prevenirea și tratamentul fracturilor osteoporotice, ea poate fi aplicată și în cazul altor boli ale oaselor.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.  
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Prevention and Treatment for Those Who Have Bone Diseases - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45501/  


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0