Osteita alveolară, cauza durerii după extracția molarilor de minte

Extracția molarilor de minte poate implica durere ulterioară, dar aceasta ar trebui să fie repede uitată. Însă unele persoane dezvoltă o complicație dureroasă după această intervenție, cunoscută sub numele de osteită alveolară. Ce simptome dă această afecțiune, cum se tratează și cum se previne?

Extracția molarilor de minte, cunoscuți și sub denumirea de „măsele de minte”, este adesea necesară în cazurile în care acești dinți cauzează probleme sau disconfort. În unele cazuri, sunt blocați de alți dinți sau țesuturi, ceea ce poate provoca durere, inflamație și potențial infecții și deci trebuie scoși pentru a preveni complicații ulterioare.

În alte cazuri, cavitatea bucală nu are suficient spațiu pentru ca acești dinți să erupă corect sau să se poziționeze normal, ceea ce duce la presiune asupra altor dinți, disconfort și dezvoltarea cariilor, deci și aici este nevoie de extracție. Alteori, molarii de minte dezvoltă chiar ei carii sau alte afecțiuni care pot influența negativ dinții din vecinătate, așa că va fi necesară extracția.

Osteita alveolară, cunoscută și sub denumirea de alveolită postextracțională, este o afecțiune care apare mai ales după extracția molarilor de minte și care este caracterizată prin inflamație și durere în zona în care s-a efectuat extracția dentară. Osteita alveolară se dezvoltă atunci când nu se formează corect un cheag de sânge în locul în care a fost scos dintele ceea ce poate duce la expunerea osului alveolar subiacent și la inflamație.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce simptome are o persoană cu osteită alveolară?

Simptomele osteitei alveolare pot varia în severitate și nu sunt prezente toate la fiecare persoană afectată. În general, simptomele osteitei alveolare includ:

  • Durere intensă sau senzație de arsură în zona în care a fost efectuată extracția dentară; durerea poate radia către ureche sau maxilar
  • Inflamație și umflături în jurul zonei afectate
  • Expunere a osului alveolar subiacent (osul din jurul rădăcinii dintelui), care poate fi vizibil ca o pată albicioasă sau galbenă în gura pacientului
  • Miros neplăcut în gură
  • Disconfort sau senzație de presiune în zona afectată
  • Dificultate în deschiderea gurii sau la vorbire în cazul unei osteite alveolare severe

Cheagul de sânge trebuie lăsat la locul lui pentru a evita osteita alveolară

Dacă rănii i se permite să se vindece, osteita alveolară poate fi evitată, spune dr. Michael Ellis, profesor asociat la Colegiul de Stomatologie A&M din Texas. Atunci când se extrage un dinte, se formează un cheag de sânge care umple spațiul liber timp de câteva zile. Acesta protejează alveola dentară pe măsură ce se vindecă, a mai spus dr. Ellis: dacă cheagul este spart prea repede, osul și nervul pot să se usuce, ca urmare a expunerii acestora.

„Cheagul de sânge are rolul de a proteja rana”, a precizat dr. Ellis într-un comunicat de presă al Universității de Stomatologie A&M din Texas. „Dacă cheagul se sparge prea devreme, se expune osul și se dezvoltă osteita alveolară”. În caz de osteită alveolară, primul indiciu este durerea. „Osul expus este sensibil, aceasta fiind sursă durerii, care poate fi ușoară sau pulsatilă și care poate fi resimțită chiar și în ureche” a precizat acesta. „Durerea poate persista de la câteva zile la o săptămână.”

Osteita alveolară poate provoca un miros neplăcut sau poate lăsa un gust neplăcut în gură, a mai adăugat dr. Ellis. Acesta a ținut să sublinieze că osteita alveolară nu trebuie confundată cu o infecție, care implică alte semnale de avertizare: „În caz de osteită alveolară, nu apar inflamații sau febră. Poate apărea și o infecție, dar nu are legătură cu osteita alveolară”.

Factori de risc pentru osteita alveolară după extracția molarilor de minte

După extracția molarilor de minte, pacienții trebuie să primească informații despre prevenirea apariției osteitei alveolare. Anumiți factori pot mări riscul apariției acestei afecțiuni, cum ar fi:

Fumatul

Fumatul poate împiedica sau încetini vindecarea și poate contamina locul plăgii, iar actul de a fuma, în sine, poate disloca fizic cheagul de sânge.

Contraceptivele orale

Nivelurile ridicate de estrogen din anticoncepționale orale pot perturba procesele normale de vindecare și pot crește riscul de osteită alveolară.

Îngrijire necorespunzătoare la domiciliu

Nerespectarea regulilor de îngrijire la domiciliu indicate de medicul stomatolog și igiena orală deficitară pot crește riscul de osteită alveolară.

Infecția gingiilor

Infecțiile actuale sau anterioare din jurul dintelui extras cresc riscul de osteită alveolară. 

Consumul de băuturi carbogazoase sau fierbinți 

După extracția molarilor de minte, până se vindecă locul, ar trebui evitate atât băuturile carbogazoase, cât și cele fierbinți.

Atingerea locului extracției

Atingerea sau perturbarea alveolei dentare în timpul procesului de vindecare crește riscul de osteită alveolară.

Alți factori

Stresul, anumite afecțiuni și unele medicamente pot contribui la spargerea prematură a cheagului.

Cum ameliorezi durerea provocată de extracția molarilor de minte?

Dacă dezvolți osteită alveolară, există modalități de gestionare a disconfortului, potrivit dr. Ellis.

„Dacă doriți să curățați rana, clătiți cu apă sărată și pansați rana cu tifon” a sugerat acesta. „Tratarea rănii nu accelerează procesul de vindecare: doar contribuie la reducerea disonfortului resimțit de pacient. Fie că o tratați sau nu, se va vindeca.” Cu toate acestea, dacă apar sângerări necontrolate, expunere totală, durere sau febră după extracția molarului, trebuie să vă prezentați imediat la medicul stomatolog, a subliniat dr. Ellis.

Medicul stomatolog poate curăța cu atenție zona afectată pentru a îndepărta eventualele resturi alimentare, bacterii sau alte impurități care pot contribui la inflamație și infecție. Acest proces ajută la stimularea vindecării. Uneori, medicul poate aplica pansamente medicamentoase în zona afectată pentru a ajuta la calmarea durerii și la stimularea procesului de vindecare. 

Pot fi prescrise și medicamente, de exemplu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum ibuprofen, pentru a controla durerea și pentru a preveni infecția. După tratamentul inițial, medicul poate dori să monitorizeze pacientul pentru a se asigura că vindecarea progresează corect, deci va fi chemat la cabinet pentru evaluări periodice. 

Ce ar trebui să faci după extracția molarilor de minte?

O îngrijire adecvată la domiciliu după o extracție a dinților ajută la vindecarea și la prevenirea deteriorării plăgii. Iată ce este recomandat să faci: 

Odihnește-te

După operație, încearcă să te odihnești pentru restul zilei. Urmează recomandările medicului stomatolog cu privire la momentul reluării activităților de zi cu zi și cât timp trebuie să eviți exercițiile fizice riguroase și sporturile care ar putea duce la deblocarea cheagului de sânge.

Pune comprese

Ca să ameliorezi durerea, pune comprese reci în prima zi după extracție și comprese calde după aceea și ia medicamentele pentru durere conform prescripției medicului.

Bea multă apă după operație

Evită băuturile alcoolice, cafeinizate, carbogazoase sau fierbinți pentru perioada pe care ți-o recomandă dentistul. Nu bea apă sau alte băuturi cu paiul cel puțin o săptămână, deoarece acțiunea de a trage din pai poate disloca cheagul de sânge.

Mănâncă alimente moi

În prima zi, consumă numai alimente moi, cum ar fi legume fierte și pasate și fructe fierte și pasate. Din ziua a doua încolo poți mânca supă (ai grijă ca bucățile de legume și carne să fie mici), terci de ovăz, clătite - atenție ca aceste alimente să nu fie fierbinți, ci mai degrabă la temperatura camerei. Pe măsură ce te vindeci, poți introduce și alte alimente.

Curăță cu atenție gura

După extracția molarilor de minte, îți poți clăti ușor gura și poți spăla dinții, dar evită locul extracției în primele 24 de ore. După primele 24 de ore, clătește ușor gura cu sare și apă caldă de mai multe ori pe zi, timp de o săptămână după operație (amesteci ½ linguriță de sare de masă în 250 ml de apă). 

Nu fuma

Este foarte important să nu fumezi cel puțin 48 de ore după operație, pentru că produsele din tutun, după o intervenție chirurgicală orală, pot întârzia vindecarea și cresc riscul de complicații.

Cum poți păstra sănătatea molarilor de minte?

Perie dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, timp de câteva minute de fiecare dată și utilizează o pastă de dinți cu fluor pentru a întări smalțul dentar și a preveni formarea cariilor. Nu uita să folosești ață dentară zilnic pentru a curăța spațiile dintre dinți, precum și apa de gură care înlătură ultimele resturi alimentare și reduce cantitatea de bacterii din cavitatea bucală.

Mănâncă în principal legume, fructe, proteine slabe și pâine integrală și evită consumul des de alimente și băuturi bogate în zahăr, precum bomboanele, acadelele, băuturile răcoritoare carbogazoase și produsele de patiserie, deoarece contribuie la formarea cariilor dentare.

Fumatul poate afecta negativ sănătatea orală și poate contribui la dezvoltarea problemelor dentare, pe lângă multe alte probleme pe care le poate provoca în corp; deci, dacă ești fumător și te preocupă sănătatea ta, ia în calcul renunțarea la acest obicei nociv.

Programează vizite periodice la medicul stomatolog pentru examene preventive și curățări profesionale, nu doar atunci când te doare ceva sau ai de-a face cu o inflamație în cavitatea bucală. Medicul poate identifica problemele dentare în stadii incipiente și îți poate oferi sfaturi personalizate pentru îngrijirea orală. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Postextraction Problems
https://www.msdmanuals.com/professional/dental-disorders/dental-emergencies/postextraction-problems
NCBI - Alveolar Osteitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582137/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0