Obiceiuri daunatoare pentru rinichii tai

O serie de obiceiuri banale, aparent inofensive, pot afecta rinichii tăi, provocându-ți grave probleme de natură renală. Pentru a te feri de aceste obiceiuri nesănătoase, trebuie să știi care sunt.

Boala cronică de rinichi se dezvoltă atunci când rinichii sunt afectați și nu pot filtra sângele așa cum ar trebui. Boala se numește „cronică” deoarece afectarea rinichilor se întâmplă lent, pe o perioadă lungă de timp.  

Principala sarcină a rinichilor este să filtreze apa suplimentară și reziduurile din sânge pentru a face urină. Pentru a îți menține corpul să funcționeze corect, rinichii echilibrează sărurile și mineralele - cum ar fi calciul, fosforul, sodiul și potasiul - care circulă în sânge. Rinichii tăi produc și hormoni care ajută la controlul tensiunii arteriale, produc globule roșii și mențin oasele puternice. Așadar, dacă rinichii noștri nu funcționează în parametri normali, întregul organism are de suferit.

Boala de rinichi se poate agrava adesea în timp și poate duce la insuficiență renală. În cazul în care rinichii nu mai funcționează, vei avea nevoie de dializă sau de un transplant de rinichi.

REDOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Obiceiuri dăunătoare pentru rinichi

Nu bei suficientă apă

Mai mult ca sigur ai auzit asta de nenumărate ori și știi că deshidratarea încetinește activitatea renală, însă studiile recente au dovedit faptul că deshidratarea poate provoca boli cronice la nivel renal.
Apa este cea mai bună opțiune pentru a te hidrata, dar este ok să bei și alte băuturi, precum ceaiul. Până la 600 de mililitri din aportul zilnic de lichide pot fi altceva decât apă. Desigur, acest lucru nu este valabil pentru fiecare pacient. Cei cu insuficiență cardiacă, boli renale avansate, edem cronic și care fac dializă nu pot bea această cantitate de lichid. Studiile arată că pacienții cu boală renală cronică în stadiul 3 pot încetini progresia bolii renale rămânând hidratați corespunzător cu apă. Îndulcitorii artificiali din suc și alte băuturi pot fi dăunători rinichilor și ar trebui să fie limitați.

Consumi lichide nepotrivite

Dacă te gândești că poți consuma suc din belșug pentru a te hidrata, te înșeli. Specialiștii susțin că băuturile bogate în zahăr sau fructoză, precum și alți aditivi, dăunează rinichilor la fel de mult ca și deshidratarea. Studiile au dovedit că persoanele care consumă sucuri, fie ele și îndulcite natural, au un risc mai mare de a dezvolta boli renale.

Fumezi 

Probabil că te gândești că fumatul îți afectează aparatul respirator și că nu are cum să dăuneze rinichilor, însă te înșeli. Studiile făcute în domeniu au scos la iveală faptul că substanțele toxice care se regăsesc în țigări reduc semnificativ activitatea renală.

Iei pastile fără rețetă 

Dacă ai obiceiul de a lua medicamente fără recomandarea medicului pentru a trata orice durere ai, trebuie să știi că procedând astfel faci rău rinichilor tăi. Ibuprofenul, acidul acetilsalicilic și acetaminofenul sunt doar câteva exemple de substanțe care fac rău rinichilor tăi.

Faci exerciții fizice intense 

Este adevărat că sportul este benefic pentru sănătatea fizică și psihică, însă exercițiile foarte intense și solicitante, practicate cu regularitate, pot face rău rinichilor tăi. Ideal ar fi să te consulți cu medicul tău cu privire la rutina de fitness.

Nu faci deloc mișcare

Sedentarismul este o modalitate sigură de a dezvolta complicații la rinichi și este asociat cu dezvoltarea bolii renale. Un stil de viață sedentar poate avea efecte adverse asupra sănătății rinichilor. Activitatea fizică regulată îmbunătățește tensiunea arterială și metabolismul, lucruri bune pentru sănătatea rinichilor. Dacă ești supraponderal, reducerea greutății este de mare ajutor, deoarece ușurează sarcina asupra rinichilor și previne epuizarea lor precoce. Practică exerciții aerobice regulate, precum o plimbare de 40 de minute de cel puțin 4 ori pe săptămână.

Consumi prea multe proteine 

Alimentele procesate sunt foarte dăunătoare și conțin fosfor și substanțe chimice pe care rinichii nu le pot filtra cu ușurință. Cel mai bine este să optezi pentru fructe și legume proaspete. Organismul tău are nevoie de proteine, dar o dietă foarte bogată în proteine animale este, de asemenea, dăunătoare. Proteinele animale generează cantități mari de acid. Cel mai bine este să optezi pentru proteine pe bază de plante. 

Consumul de proteine în exces poate declanșa hiperfiltrarea renală, un simptom care apare în faza incipientă a bolilor renale. Așadar, curele de slăbire bazate pe proteine, precum celebra dieta Dukan, pot cauza probleme renale.

Nu dormi suficient 

Și atunci când nu oferi organismului orele de somn de care are nevoie apare hiperfiltrarea renală, așa că acordă importanța cuvenită programului de somn.

Consumi zahăr în exces 

Fie că faci abuz de dulciuri, fie că bei foarte multe sucuri cu un conținut ridicat de zahăr, sănătatea rinichilor tăi este afectată.  Diabetul este cauza numărul unu de insuficiență renală în Statele Unite ale Americii (SUA). Controlul diabetului zaharat și evitarea excesului de carbohidrați poate întârzia progresia bolii renale. O dietă echilibrată, bogată în fructe sănătoase, legume, cereale integrale și proteine vegetale, cu un consum din abundență de apă este varianta recomandată de specialiști. Limitează deci consumul de prăjituri, de ciocolată și de alte deserturi, precum și de sucuri, pentru a-ți proteja rinichii.
 

Prea multă sare

Consumul ridicat de sare reprezintă o amenințare pentru rinichi, deoarece nu numai că generează încărcătură excesivă de sodiu, ci și hipertensiune arterială. Prin urmare, se recomandă să te concentrezi pe consumul de alimente proaspete, cu conținut scăzut de sodiu în mod natural, cum ar fi conopida, afinele, fructele de mare și cerealele integrale.

Cum să menții rinichii sănătoși

Secretul pentru rinichi sănătoși, dar și pentru un organism sănătos din toate punctele de vedere este: moderația. O dietă moderată și un stil de viață echilibrat îți menține organele sănătoase.

Fă alegeri alimentare sănătoase

Alege alimente sănătoase pentru inimă și întregul corp: fructe proaspete, legume proaspete sau congelate, cereale integrale și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi. Redu cantitatea de sare și zaharuri adăugate. Ai grijă să consumi mai puțin de 2.300 de miligrame de sodiu în fiecare zi.  

Sfaturi pentru a face alegeri alimentare sănătoase

  • În loc de sare, asezonează preparatele culinare cu condimente.
  • Alege topinguri vegetale, cum ar fi spanac, broccoli și ardei pentru pizza.
  • Servește alimentele fără sos sau grăsimi adăugate.
  • Optează pentru  alimentele cu puțin zahăr sau fără zahăr adăugat.
  • Treptat, treci de la laptele integral la lapte cu 2% grăsimi până când bei și gătești cu lapte și produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Consumă produse făcute din cereale integrale, cum ar fi grâu integral, orez brun, ovăz și porumb integral, în fiecare zi. Consumă pâinea integrală; înlocuiește orezul alb cu orezul brun pentru mesele gătite acasă și când iei masa în oraș.
  • Citește etichetele produselor alimentare. Alege alimente sărace în grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol, sare (sodiu) și zaharuri adăugate.
  • Încearcă să ții o evidență scrisă a ceea ce mănânci timp de o săptămână. Asta te poate ajuta să vezi când ai tendința de a mânca în exces sau de a consuma alimente bogate în grăsimi sau calorii.

Țintește spre o greutate sănătoasă

Dacă ești supraponderal sau ai obezitate, colaborează cu medicul sau cu dieteticianul pentru a crea un plan realist de scădere în greutate.  

Dormi suficient

Încearcă să dormi între 7 și 8 ore în fiecare noapte. Dacă ai probleme cu somnul, ia măsuri pentru a îți îmbunătăți obiceiurile de somn.

Gestionează diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de inimă

Dacă ai diabet, hipertensiune arterială sau boli de inimă, cel mai bun mod de a îți proteja rinichii de leziuni este să ții aceste afecțiuni sub control.

Verificarea nivelului de glucoză din sânge sau zahăr din sânge este o modalitate importantă de a îți gestiona diabetul. Menține valorile tensiunii arteriale aproape de obiectivul tău. Obiectivul tensiunii arteriale pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat este sub 140/90 mm Hg. Ia-ți toate medicamentele conform tratamentului recomandat de medic. Discută cu medicul despre anumite medicamente pentru tensiunea arterială, numite inhibitori ECA și ARA, care îți pot proteja rinichii. 

Pentru a preveni atacurile de cord și accidentul vascular cerebral, menține nivelul de colesterol în intervalul țintă. Există două tipuri de colesterol în sânge: LDL și HDL. LDL sau colesterolul „rău” se poate acumula și înfunda vasele de sânge, ceea ce poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. HDL sau colesterolul „bun” ajută la eliminarea colesterolului „rău” din vasele de sânge. Un test de colesterol poate măsura, de asemenea, un alt tip de grăsime din sânge numit trigliceride.

În plus, important este ca, imediat ce observi un simptom care te face să îți pui întrebări, să apelezi la ajutorul unei medic pentru a identifica problema. Orice problemă de sănătate diagnosticată în timp util este mai ușor de tratat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Kidney Foundation - 10 Common Habits That May Harm Your Kidneys
https://www.kidney.org/content/10-common-habits-that-may-harm-your-kidneys
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Dieases - What Is Chronic Kidney Disease?
https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/what-is-chronic-kidney-disease

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0