Obezitatea necesită tratament chiar și după ce pacientul slăbește

Cercetătorii au descoperit un lucru destul de descurajator pentru persoanele care țin dietă: atunci când slăbim, ne crește apetitul. Potrivit acestei teorii, persoanele obeze trebuie să fie tratate chiar și după ce ating o greutate normală.

Obezitatea este o afecțiune cronică, progresivă și recidivantă, a cărei prevalență este în creștere în rândul populației mondiale. Intervențiile privind stilul de viață pot duce la o pierdere în greutate relevantă din punct de vedere clinic pe termen scurt, însă majoritatea persoanelor experimentează o recădere în greutate pe termen lung. Pentru a explica această recidivă, s-a propus ca pierderea în greutate indusă de dietă să declanșeze modificări compensatorii în secreția de hormoni legați de apetit, ceea ce crește foamea și reduce starea de sațietate postprandială, ceea ce duce la supraalimentație și la recăpătarea ulterioară a greutății. S-a demonstrat că pierderea în greutate duce la creșterea secreției de grelină, hormonul foamei, și la o reducere a secreției postprandiale de peptide de sațietate.

Ce este grelina?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Grelina este adesea denumit "hormonul foamei" și uneori lenomorelină.

Grelina călătorește prin fluxul sanguin până la creier, unde îi spune acestuia să devină flămând și să caute mâncare. Funcția principală a grelinei este de a crește pofta de mâncare. Te face să consumi mai multă mâncare, să iei mai multe calorii și să depozitezi grăsime. În plus, afectează ciclul somn/veghe, comportamentul de căutare a recompenselor, senzația de gust și metabolismul carbohidraților.

Acest hormon este produs în stomac și este secretat atunci când stomacul este gol. Acesta intră în fluxul sanguin și afectează o parte a creierului numit hipotalamus, care ajută la reglarea hormonilor și a poftei de mâncare.

Cu cât nivelul de grelină este mai ridicat, cu atât mai mult simți foame. Cu cât nivelurile tale sunt mai scăzute, cu atât te simți mai sătul și este mai ușor să mănânci mai puține calorii.

Studiul despre necesitatea tratamentului după ce pacientul obez slăbește

Un studiu făcut de către cercetătorii norvegieni a scos la iveală faptul că, la persoanele care suferă de obezitate severă și reușesc să slăbească, se înregistrează o creștere atât a nivelului de hormoni responsabili pentru instalarea sațietății, cât și a nivelului de hormoni care sporesc apetitul. Din păcate însă, nivelul de hormoni care sporesc apetitul este mai mare. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că acest lucru se petrece pentru că cei care slăbesc trebuie să învețe să trăiască cu senzația de foame.

Potrivit celor care au realizat acest studiu, obezitatea necesită tratament și îngrijire specială pe termen lung, chiar dacă pacientul slăbește pe moment. Aceștia sunt de părere că greșim atunci când încetăm să mai tratăm obezitatea ca pe o problemă imediat ce pacientul ajunge la o greutate normală.

Obezitatea este o afecțiune care prezintă o serie de riscuri precum: riscul cardiovascular, diabetul si unele tipuri de cancer. De aceea, este foarte important ca pacientul să slăbească pentru a reduce aceste riscuri.

Studiul norvegian a fost făcut pe un eșantion de 34 de pacienți diagnosticați cu obezitate morbidă. Acesta s-a desfășurat pe o perioadă de 2 ani.

Pe perioada studiului, pacienții au participat la un program de slăbit alcătuit din 3 sesiuni săptămânale. Aceste sesiuni constau în primirea unor lecții despre slăbit, dietă și sport. Pacienții erau sfătuiți să respecte indicațiile și în celelalte 4 zile ale săptămânii.

În același timp, toți participanții la studiu au făcut analize de sânge și au completat chestionare. Analizele de sânge au permis cercetătorilor să observe nivelul de hormoni care controlează foamea și sațietatea din organismul acestora.

 

 

Participanții la studiu nu au observat nicio schimbare la capitolul sațietate în primele săptămâni, însă după perioada de slăbire ce a durat 2 ani au constatat că sațietatea se instala mai rapid. Pe de altă parte însă, și senzația de foame a devenit mai pregnantă după programul de slăbit. Totuși, analizele de sânge au arătat că hormonul care creează foame înregistrează niveluri mai mari.

Așadar, concluzia studiului este că persoanele cu obezitate severă care reușesc să scadă în greutate foarte mult, prin dietă și sport, vor avea totuși de-a face cu senzația de foame crescută pe termen lung.

Per total, cei 34 de pacienți au slăbit în medie 11 kilograme pe parcursul celor 2 ani. După programul de slăbire de 2 ani, doar 20% dintre aceștia și-au menținut greutatea, restul punând la loc kilogramele pierdute în scurt timp.

Cel care a condus acest studiu, Catia Martins – profesor al departamentului de Medicină Clinică și Moleculară a Universității Norvegiene de Științe, e de părere că orice pacient cu obezitate poate slăbi, chiar și pe cont propriu, însă provocarea este, de fapt, să se mențină. Întrucât aproximativ 80% dintre pacienții care au fost obezi și au slăbit se vor îngrășa la loc, putem spune că obezitatea este o afecțiune care trebuie tratată pe termen lung.

Așadar, modificările la capitolul dietă și stil de viață trebuie să fie definitive pentru ca obezitatea să nu revină. Dacă pacientul care a suferit de obezitate a reușit să slăbească, e esențial să mențină dieta sănătoasă și stilul de viață activ, pentru a se menține.

Menținerea unei greutăți sănătoase

Pierderea în greutate poate fi obținută printr-o varietate de modalități, dar menținerea pe termen lung a greutății pierdute este mult mai dificilă. Intervențiile în domeniul obezității au ca rezultat, de obicei, o pierdere rapidă și timpurie în greutate, urmată de un platou ponderal și de o recădere progresivă. Tratamentul obezității necesită o atenție clinică continuă și consiliere specifică menținerii greutății pentru a susține comportamente sănătoase durabile și o reglare pozitivă a greutății.

Într-o meta-analiză a 29 de studii privind pierderea în greutate pe termen lung, mai mult de jumătate din greutatea pierdută a fost recuperată în termen de doi ani, iar la cinci ani, peste 80% din greutatea pierdută a fost recuperată. Într-adevăr, încercările anterioare eșuate de a obține o pierdere în greutate durabilă pot contribui la scăderea recentă a procentului de persoane cu obezitate care încearcă să slăbească și mulți cred acum că pierderea în greutate este un efort inutil.

Reguli dietetice ce pot combate/ preveni obezitatea:

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.   

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Changes in the Homeostatic Appetite System After Weight Loss Reflect a Normalization Toward a Lower Body Weight” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7250208/
“4Weight-Loss and Maintenance Strategies” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/ 
“Maintenance of lost weight and long-term management of obesity” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5764193/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0