Oare cresteti un copil care „mananca emotional”?

E posibil ca pe termen scurt copiii sa se opreasca din plans daca le oferiti mancare. Dar oamenii de stiinta avertizeaza ca pe termen lung, poate conduce la obiceiuri alimentare nesanatoase. 

Parintii care „hranesc emotional” pot incuraja „mancatul emotional”, asociat de obicei, cu cresterea in greutate si tulburarile de alimentatie, potrivit unui studiu norvegiano-britanic. „In prezent, exista si mai multe dovezi potrivit carora modalitatea de hranire adoptata de parinti are o influenta majora asupra obiceiurilor alimentare ale copiilor si asupra manierei in care se raporteaza la bauturi si mancare atunci cand vine vorba de confruntarea propriilor emotii”a precizat expertul Rafael Perez-Escamilla. Acesta este profesor de epidemiologie si sanatate publica la Scoala de Sanatate Publica a Universitatii Yale (Yale Universityís School of Public Health). „Parintii le ofera copiilor mancare sau bauturi pentru a-i calma, spre exemplu atunci cand copilul are o iesire nervoasa” a mai adaugat Perez-Escamilla, care nu a participat la studiu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Faptul ca recurg la alimente de tip junk food, deserturi sau alimente zaharoase pentru confort poate conduce la mancat in exces si ulterior, la probleme precum bulimia si consumul in exces de alimente, potrivit echipei de cercetare, conduse de Silje Steinsbekk. „Nu ai pofta de morcovi atunci cand esti trist” a spus Steinbekk, profesor asociat de psihologie la Universitatea de Stiinte si Tehnologie din Trondheim, Norvegia.

Pentru noul studiu, oamenii de stiinta au analizat obiceiurile alimentare a peste 800 de copii din Norvegia, cu o varsta mai mare de 4 ani. I-au verificat la varsta de 6,8, respectiv 10 ani. Potrivit chestionarelor la care au raspuns parintii, aproape o treime dintre copii, indiferent de varsta au aratat semne ale faptului ca mananca pentru a se simti mai bine. Potrivit studiului, copiilor carora li se ofera mancare ca mijloc de confort emotional la varsta de 4 si 6 ani au inregistrat o tendinta mai mare de a manca emotional la varsta de 8 si 10 ani.

 

 

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca acelor copii care isi gaseau mai repede confortul in mancare li se ofereau si mai multa mancare de parinti in acest scop „Hranirea pe baza emotionala poate mari mancatul emotional si invers” a precizat Steinbekk. 

Cercetatorii au identificat si o alta tendinta: Copiii care se supara sau devin furiosi cu usurinta la varsta de 4 ani au fost mai predispusi sa recurga la mancare pentru a se simti mai bine sau sa fie hrabiti de parinti in acest scop. „Acest lucru are sens avand in vedere ca parintii devin foarte stresati atunci cand copiii lor au iesiri nervoase sau plang necontrolat” a spus Perez-Escamilla.

Dar exista modalitati mai bune de rezolvare a disconfortului, a precizat Melissa Cunningham Kay, cercetator asistent la Gillings School of Global Public Health (Scoala de Sanatate Publica Mondiala Gillings) a Universitatii North Carolina. „Tristetea sau furia sunt sentimente normale. In loc sa foloseasca mancarea ca mijloc de distragere a atentiei de la aceste sentimente, copiii ar trebui invatati sa le tolereze si sa gaseasca alte modalitati de gestionare a acestora” a spus Kay, care nu a participat la studiu. „Uneori acest lucru ar putea sa includa o disciplina in sens pozitiv, cateva lacrimi sau chiar un acces de furie” a spus Kay. „Parintii nu ar trebui sa se teama de acest lucru. Face parte din dezvoltarea normala si necesara a copilului.” 

Perez-Escamilla sustine ca parintii ar trebui sa ii calmeze pe copii intelegandu-le si raspunzand la problemele lor, spre exemplu, un scutec ud, in loc sa le ofere mai intai mancare. A avut cuvinte de lauda la adresa noului studiu, subliniind ca obiceiurile alimentare ale copiilor si ale parintilor sunt strans legate. „Copiii mici dezvolta obiceiuri alimentare observand ceea ce le ofera cei care au grija de ei” a mai spus acesta. „Daca vad ca persoanele respective beau sucuri si mananca alimente de tip junk food si deserturi atunci cand sunt stresate sau suparate, atunci asta vor face si copiii cand trec prin stari emotionale similare”.  „Mancatul emotional trebuie evitat cu orice pret” a mai adaugat acesta. 

 

 

Autorul studiului a mai adaugat:  „Nu e niciun motiv de ingrijorare daca din cand in cand, mancati ciocolata ca sa va simtiti mai bine. Problema apare daca obisnuiti sa faceti astfel ca modalitate de gestionare a emotiilor negative.” Aceleasi lucru e valabil si in cazul ingrijirii copiilor, a precizat acesta. „Parintii nu trebuie sa fie perfecti, ci suficient de buni. A folosi la intamplare mancarea pentru a va calma copilul nu este o mare problema daca de obicei, recurgeti la alte strategii” a spus el.

Autorii studiului au tinut sa precizeze ca analiza s-a bazat pe chestionarele la care au raspuns parintii, si nu pe observarea directa a cercetatorilor. Si au mai subliniat ca a avut loc in Norvegia, tara cu o populatie educata si nu foarte diversificata, prin urmare, e posibil ca rezultatele sa nu se aplice in alte locuri.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0