O descoperire care poate revoluționa tratamentul pentru Alzheimer

Oamenii de știință elvețieni, de la EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) au anunțat descoperirea unei tehnologii care ar putea schimba radical tratamentul pentru pacienții cu Alzheimer: capsula implantabilă.

Bazele cercetării

Alzheimerul este una dintre afecțiunile neurologice care reprezintă încă un mister pentru cercetători. Deși s-au descoperit factori de risc și variante eficiente de tratament, nu se cunosc încă exact cauzele, sau mai bine spus mecanismele care duc la apariția acestei afecțiuni.

Una dintre cele mai răspândite ipoteze este că neuronii pacientului mor din cauza unor acumulări toxice de beta-amiloid în diferite zone ale creierului. Pornind de la această idee, s-a ajuns la concluzia că cea mai bună modalitate de a stopa evoluția bolii din stadiu incipient este „învățarea” sistemului imunitar al organismului să considere aceste depuneri nocive și să le atace, înainte ca acestea să aibă efect distructiv asupra neuronilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Însă ce soluție există pentru ca acest tratament să poată fi realizat în condiții sigure pentru pacient, cu cât mai puține efecte adverse. Patrick Aebischer și echipa sa de la EPFL au găsit o posibilă soluție: o capsulă, care implantată în corpul pacientului, să preia acest rol.

Cum funcționează capsula implantabilă

Capsula biactivă este formată din două membrane sigilate și are o dimensiune totală de 27 de milimetri lungime. În interior este prezent un hidrogel care facilitează prezența și dezvoltarea unor celule, modificate genetic de către cercetători pentru a produce anticorpi care să atace acumulările de beta-amiloid. Acești anticorpi sunt eliminați constant și circulă prin sânge până la creier.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fiindcă această capsulă acționează ca un mic transplant, există eventuale riscuri în privința compatibilității cu pacientul purtător. Celulele din interiorul capsulei nu trebuie doar să producă anticorpi, ci să fie și compatibile cu pacientul. Celulele sunt prelevate inițial din țesutul muscular, apoi programate cu ajutorul ingineriei genetice și abia ulterior intră în corpul capsulei. În acest mod, specialiștii consideră că pot asigura în majoritatea cazurilor compatibilitatea.

Concluziile studiului

Cercetările au fost realizate până în prezent pe șoareci, iar rezultatele au fost pozitive. Șoarecii sunt utilizați deseori pentru studiile legate de Alzheimer fiindcă au o linie genetică cu aplicabilitate similară cu a oamenilor. După 39 de săptămâni de activitate a capsulei în interiorul corpului, s-a observat o reducere dramatică a prezenței plăcilor dăunătoare. Mai mult decât atât, anticorpii produși de capsulă au avut efecte și asupra modificărilor prezente la nivelul proteinelor din care provin fragmentele de beta-amiloid.

Credit imagine: Patrick Aebischer (EPFL)

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0