Rolul postului in reglarea functiilor organismului

Cura de post oferă nu numai minții și sufletului, ci și corpului posibilitatea de refacere, de reechilibrare și de reglare a funcțiilor. Iată cui îi este recomandat postul și cui nu și ce rol are postul pentru organism.

Postul poate fi o alegere bună pentru suflet, minte și trup, însă, înainte de a începe, este recomandat să ai o discuție cu medicul de familie. Postul are și contraindicații, mai ales cel negru: nu ar trebui ținut de copii, adolescenți, vârstnici cu boli cronice și care nu au mai postit în trecut, convalescenți, bolnavi de tuberculoză, ulcer, gastrite cronice sau cu anumite boli tiroidiene, precum Basedow. Dacă ești o persoană sănătoasă, fără boli știute, nu ar trebui să ai nicio problemă cu alimentația de post.

Afecțiunile cele mai frecvente care beneficiază de cura de post 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dintre cei bolnavi care pot beneficia de efectele postului, îi reamintim pe cei cu disfuncții metabolice (obezitate), bolnavii cardiaci, cu hipercolesterolemii, hipertensiune arterială, angină pectorală, varice și alte afecțiuni vasculare, tromboze, arterioscleroză, cei cu suferințe digestive localizate la ficat, vezică biliară, pancreas, cei cu boli renale, mai ales calculi (caz în care se recomandă și multe ceaiuri), la femei cu diverse tulburări de ciclu, infecții genitale și chiar anumite forme de cancer. 

La ce să te aștepți de pe urma postului?

Este adevărat că în primele zile de post starea psihică poate să nu fie cea mai bună, instalându-se binecunoscuta „criză a postului”, cu dureri de cap, vertij, dispoziție fluctuantă, oboseală. Depășirea acestei stări însemnă de fapt că organismul începe operațiunea de purificare. Dacă, însă, simptomele persistă și starea generală ți se înrăutățește, trebuie să ceri neapărat sfatul medicului, care îți va spune dacă poți continua postul sau ar fi indicat să-l oprești. 

Ce plante pot stimula acțiunea postului?

Pentru a potența efectul de detoxificare pe care îl are cura de post, fitoterapeuții recomandă administrarea, în cea de-a doua parte a postului, de infuzii din plante specifice, cum ar fi ceaiul de păpădie, ceaiuri speciale pentru curățarea rinichilor (cozi de cireșe, mătase de porumb etc.) sau ceaiul de lucernă, un detoxifiant excelent care poate combate eficient constipația, inflamațiile vezicii urinare și ale mucoasei intestinale.

Ideal ar fi ori să îți cumperi ceaiuri medicinale din care ai mai băut și la care ai constat un efect bun în trecut, ori, dacă nu știi ce e mai bine să iei, să ceri sfatul farmacistului.

Care este rolul postului pentru organism?

Pe lângă efectele spirituale și mentale, iată care sunt efectele postului pentru corp:

Eliminarea accelerată a reziduurilor

Pentru că nu mai este ocupat cu  prelucrarea alimentelor grele și neutralizarea toxinelor, în post organismul începe să lucreze asupra grăsimilor proprii depozitate în diverse organe sau chiar în articulații (ca în cazul gutei). Eliminarea reziduurilor metabolice se dovedește folositoare pentru prevenirea sau chiar ameliorarea unor tumori, a diabetului secundar, reumatismului, bolilor pereților vaselor mari de sânge (artere și vene), diverse inflamații cronicizate. 

Scăderea depozitelor adipoase

Cura de post poate fi și o bună metodă de pierdere în greutate. După ce timp de trei-patru zile organismul se hrănește din depozitele de glicogen din ficat și mușchi, începe să convertească grăsimea din depozite în energie necesară întreținerii funcțiilor sale.

La o săptămână după începerea postului, când organismul s-a stabilizat metabolic, poți chiar să faci și 15- 20 minute de gimnastică ușoară sau să mergi pe jos măcar o jumătate de oră în ritm susținut, și astfel stimulezi mai intens procesul de ardere a grăsimilor. Unele cercetări științifice au constatat că după post se poate produce și o reechilibrare a percepției senzației de foame și de sațietate, organismul învățând să facă deosebirea între foamea adevărată și „psiho-foamea”, sau pofta de anumite alimente (de obicei de dulciuri concentrate).

Activarea excreției

Organele specifice metabolizării alimentelor, extragerii nutrienților și eliminării deșeurilor sunt mult degrevate în post și pot să-și curețe propriile depozite de toxine. Este cazul ficatului, rinichilor și vezicii urinare, pielii, veziculei biliare, tractului gastro-intestinal, a căror activitate este intensificată.  

„Curățarea” vaselor de sânge și a sângelui

După curățarea organelor și transportarea toxinelor către căile de eliminare, este rândul sângelui să scape de toate deșeurile metabolice care sosesc invariabil în mod normal odată cu alimentația obișnuită. Liber de aceste toxine, sângele este mult mai oxigenat, ca și țesuturile pe care le deservește (în special inima). Circulația odată îmbunătățită și intensificată, sângele are puterea de a curăța mai intens diversele depuneri (premeragatoare plăcilor de aterom, de exemplu) din interiorul vaselor sangvine.  

Eliminarea edemelor

Faptul că în timpul postului bei multe lichide (ceaiuri de plante, supă de zarzavat nesărată, sucuri de legume, doi litri de apă pe zi) înseamnă că și elimini multe lichide; de altfel, în prima săptămână, eliminarea apei din țesuturi însemnă primele 1-3 kg de scădere în greutate. 

Refacerea sistemului imunitar

În momentul în care organismul a eliminat „grosul” de toxine, demarează în forță și procesele de refacere a sistemului imunitar începând de la nivelele de bază.  

Reechilibrarea hormonală

Femeile adulte cu menstre neregulate, cele cu endometrioză, cele aflate în premenopauză pot constata că, având o alimentație de post, se echilibrează din punct de vedere hormonal. În plus, studiile științifice arată că alimentația de post ajută la stimularea hormonilor intestinali benefici care sunt responsabili pentru reglarea zahărului din sânge, a sațietății și a greutății.

În concluzie, rolul postului în reglarea organismului nu este de neglijat, dacă în această perioadă mănânci corect. Poate chiar te vei obișnui ca în viitor să ai o alimentație mai echilibrată, să consumi mai puține lactate și carne și mai multe legume și fructe. 

Un post corect ținut se bazează pe consumul de legume, leguminoase, fructe, cereale (de preferat integrale – pâine integrală, paste integrale, orez brun), nuci și semințe, ulei de măsline extravirgin sau de floarea-soarelui presat la rece. Ar trebuie evitate prăjelile, zahărul în exces și produsele cu zahăr, precum și margarina și produsele de patiserie.

Reamintim că, dacă suferi de anumite boli și te afli în tratamente, e necesar să ceri sfatul medicului înainte de a ține post. De asemenea, postul nu este indicat pentru copii, adolescenți și femei însărcinate.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Rush - Health Benefits of a Vegan Diet
https://www.rush.edu/news/health-benefits-vegan-diet
MDPI - A Plant-Based Meal Increases Gastrointestinal Hormones and Satiety More Than an Energy- and Macronutrient-Matched Processed-Meat Meal in T2D, Obese, and Healthy Men: A Three-Group Randomized Crossover Study
https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/157
Studiul „A Plant-Based Meal Increases Gastrointestinal Hormones and Satiety More Than an Energy- and Macronutrient-Matched Processed-Meat Meal in T2D, Obese, and Healthy Men: A Three-Group Randomized Crossover Study”, apărut în Nutrients 2019, 11(1), 157; https://doi.org/10.3390/nu11010157, autori: Marta Klementova et al.


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0