De ce avem pofte dulci dupa masa?

Ti se intampla si tie sa poftesti la ceva dulce imediat dupa ce te ridici de la masa? Iata cum explica specialistii aceasta pofta greu de controlat.

Teoretic, deserturile ar trebui consumate intre mese, pe post de gustare, niciodata imediat dupa ce ne ridicam de la masa. Insa unii dintre noi cu greu isi pot stavili pofta de dulce care se instaleaza dupa o masa principala. Exista o serie de explicatii pe care specialistii le ofera cu privire la aceste pofte "vinovate":

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tendinta innascuta de a manca dulciuri – unii nutritionisti sunt de parere ca oamenii difera atunci cand vine vorba despre consumul de dulciuri: unii se nasc cu tendinta de a manca alimente dulci, in timp ce altii nu se nasc cu aceasta preferinta. Mai mult decat atat, evolutia speciei umane a determinat oamenii sa prefere alimentele dulci, intrucat acestea sunt mai sigure si mai hranitoare, comparativ cu alimentele amare sau acre, care prezentau risc crescut de otravire.

Nevoia de a satisface toate cele 5 gusturi – pentru a ne simti cu adevarat satisfacuti dupa ce mancam, e ideal ca o masa sa incorporeze toate cele 5 gusturi: dulce, acrisor, sarat, picant si acru. Daca, de exemplu, lipseste gustul dulce, organismul va reactiona prin inducerea poftei de dulce.

Obiceiurile deprinse in copilarie – adultii care in copilarie primeau dulciuri pe post de recompensa, mai ales dupa masa, au tendinta sa simta nevoia de dulce imediat dupa ce mananca, chiar si la maturitate.

Rutina – daca ti-ai format, de ani de zile, obiceiul de a manca desert dupa fiecare masa, atunci nu ar trebui sa te mire ca simti nevoia de dulce dupa ce termini de mancat.

Ai mancat prea multi carbohidrati simpli – carbohidratii simpli cresc rapid nivelul de glucoza din sange, dar si nivelul de insulina, ceea ce determina aparitia nevoii de a vrea mai mult. Daca nici nu te saturi la masa respectiva, apare pofta de dulce din nevoia de a atinge pragul de satietate.

Hipoglicemia postprandiala e de vina – cunoscuta si sub denumirea de hipoglicemie reactiva, aceasta apare uneori dupa mese, ca o consecinta a secretiei excesive de insulina. Unele persoane pot avea de-a face cu aceasta hipoglicemie in urma consumului unei mese foarte consistente.

Manifestarile acesteia sunt: foamea, slabiciunea, transpiratiie, anxietatea, ameteala si tremurul. Consumul de alimente dulci combate simptomele hipoglicemiei reactive, de aici nevoia de dulce dupa o masa foarte consistenta.

Preparatele consumate au fost prea sarate – daca mananci ceva foarte sarat in timpul mesei, e foarte probabil sa simti apoi nevoia de ceva foarte dulce, asta pentru ca organismul incearca sa creeze un echilibru.

 

 

Nevoia de dulce are o cauza emotionala – unul dintre principalele motive pentru care simtim nevoia de a manca ceva dulce consta in instabilitatea emotionala. Dulciurile sunt adesea asociate cu confortul specific copilariei, iar adultii cad adesea in capcana consumului de alimente dulci, pentru a-si alina suferinta emotionala. Daca te incadrezi in aceasta categorie, o discutie cu un psihoterapeut te poate ajuta – terapia cognitiv comportamentala este cea care poate modifica acest tipar de gandire.

Cum sa combati pofta de dulce de dupa masa

Cu toate ca zaharul ne ofera energie si ne face sa fim mai vigilenti, excesul poate fi daunator pentru sanatate. Atunci cand consumam zahar in cantitati excesive, organismul depoziteaza o parte din acesta, transformandu-l apoi in grasimi pe care le trimite catre tesuturile adipoase.

Poti combate, insa, poftele dulci de dupa masa astfel:

  • Mananca alimente bogate in magneziu si zinc, care maresc sensibilitatea celulelor la insulina, reducand astfel poftele dulci.
  • Consuma alimente sanatoase, care stabilizeaza nivelul de glucoza din sange, reducand, de asemenea, poftele dulci – printre acestea se numara legumele, cerealele integrale, nucile si semintele.
  • Mentine stresul sub control, intrucat acesta stimuleaza productia de cortizol, hormon care ne poate face sa avem pofte de alimente dulci.
  • Introdu in dieta ta grasimi sanatoase, care la randul lor mentin nivelul de glucoza din sange echilibrat. Aceste grasimi se regasesc in alimente precum: somonul, avocado, nucile, semintele si uleiul de masline.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0