Coacazele negre sau rosii, benefice in caz de surmenaj sau anemie

Acrișoare și răcoritoare, coacăzele sunt fructele perfecte pentru vară. Fie că le preferi pe cele roșii sau pe cele negre, trebuie să știi că din punct de vedere al beneficiilor, ele sunt similare. Coacăzele sunt bogate în primul rând în antioxidanți și vitamina C, dar lista de nutrienți include și calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, flavonoizi, pectine, acizi organici, vitaminele B1, B2 și B6.

Ce beneficii au coacăzele negre sau roșii

De ajutor în insomnii

Efectul vedetă al coacăzelor este cel de reglare a stării de spirit, de diminuare a stresului și oboselii cronice și de tratare a insomniei. Substanțele active din coacăze produc la nivel cerebral anumite procese chimice care tratează dezechilibrele cauzatoare de anxietate, surmenaj sau deficit de somn.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Susțin sistemul imunitar

Dacă ai nevoie de un supliment pentru sistemul imunitar și te-ai plictisit de lămâie, alege coacăzele. De altfel, gustul lor acru le dă de gol în privința conținutului mare de vitamina C. Nici antioxidanții nu se lasă mai prejos, iar împreună te vor ajuta să faci față oricărei amenințări virale sau bacteriene.

Îmbunătățesc atenția și memoria

Coacăzele mai sunt apreciate și pentru beneficiile pe care le au asupra sistemului nervos. Cercetările realizate asupra consumului de coacăze pe parcursul a 2-3 săptămâni au demonstrat că acestea îmbunătățesc funcțiile cognitive, chiar și la o oră după consum. Coacăzele facilitează oxigenarea creierului și prevenind afecțiunile neurologice, inclusiv bolile Alzheimer, Huntington și Parkinson.
De obicei, acumularea de radicali liberi duce la inflamarea celulelor creierului (neuroni). Coacăzele negre reduc neuroinflamația deoarece conțin molecule antiinflamatoare. Un efect cumulativ al acestor proprietăți duce la îmbunătățirea memoriei, învățării și abilităților cognitive.

De ajutor în anemie

Dacă suferi de anemie sau ai deseori dezechilibre nutriționale, coacăzele te pot ajuta să substitui substanțele nutritive. Au suficiente vitamine și minerale, inclusiv fier, a cărui lipsă este una dintre principalele cauze ale anemiei.

Recomandate în caz de indigestie sau constipație

Coacăzele au în compoziție fibre, ceea ce înseamnă că au efecte și asupra sistemului digestiv. Chiar dacă nu ai probleme ca indigestia, constipația sau diareea, consumul de coacăze le poate preveni. Poți să mănânci câteva și după o masă copioasă sau în timpul unei diete, fiindcă vor favoriza eliminarea toxinelor și digestia va fi rapidă și eficientă.

Ajută la tratarea glaucomului

Mai mulți cercetători au investigat modul în care proprietățile terapeutice ale coacăzelor ar putea ajuta în tratamentul glaucomului. Un studiu mai vechi arată că antocianinele din coacăzele negre susțin creșterea fluxului sangvin ocular și ar putea încetini progresia glaucomului.

Au efecte antidiabetice

Coacăzele negre au în compoziție antocianine, despre care specialiștii spun că, atunci când sunt consumate în cantități echitabile, aceste substanțe fitochimice îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, în special la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și pot preveni creșterile bruște ale nivelului de zahăr/glucoză din sânge.

Combat inflamația

Coacăzele au în compoziție și acid gama-linolenic (GLA), iar oamenii de știință au  studiat uleiurile și alte suplimente făcute din coacăze. Aceștia au descoperit că acidul gama-linolenic poate ajuta la scăderea proceselor inflamatorii din organism și la îmbunătățirea simptomelor mai multor boli inflamatorii. Totuși, trebuie efectuate mai multe studii de înaltă calitate pentru a înțelege proprietățile pe care le are acidul gama-linolenic (GLA).

Pot să scadă colesterol

Cercetările au arătat că uleiul de semințe de coacăze negre ar putea ajuta la menținerea nivelului sănătos al colesterolului. De exemplu, un studiu a arătat că consumul regulat de ulei de semințe de coacăze negre poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol total și la reducerea trigliceridelor.

Mențin sănătatea rinichilor

Efectele antioxidante și antiinflamatorii ale coacăzelor negre previn tulburările cronice ale rinichilor. Mai exact, aceste fructe mici și acrișoare protejează sistemul excretor de inflamații și infecții. Extractele inhibă, de asemenea, formarea pietrelor la rinichi, potrivit unui studiu mai vechi. 

Sucul/ceaiul de coacăze negre va face urina mai alcalină (îi mărește pH-ul). De asemenea, susține excreția excesului de acid citric și oxalați din organism. În caz contrar, există riscul formării pietrelor la rinichi. O sută de grame de coacăze negre au aproximativ 4,3 mg de oxalați. Acest lucru face ca aceste fructe să fie sigure pentru persoanele cu pietre renale și pietre la vezică.

Sunt bune și pentru ficat

Abuzul de alcool provoacă modificări permanente în structura și funcția celulelor hepatice. Proteinele și fosfolipidele sunt modificate structural, iar asta afectează funcționalitatea ficatului. O altă problemă cauzată de abuzul de alcool este formarea de radicali liberi/specii reactive de oxigen (ROS). Aceste specii reactive de oxigen pot reacționa cu fosfolipidele din membranele celulelor hepatice și pot declanșa inflamația.

Sunt ideale pentru piele

Consumul de alimente bogate în polifenoli, cum ar fi coacăzele negre sau roșii poate întrerupe astfel de efecte dăunătoare. Coacăzele negre protejează lipidele și proteinele structurale de atacul radicalilor liberi. 

Diverse boli ale pielii apar din cauza inflamației, infecțiilor sau îmbătrânirii. Astfel, ai pielea uscată, leziuni, mâncărime, roșeață, cruste etc. Dermatita atopică este o afecțiune gravă a pielii observată la copii și adulți 1. În acest caz, pielea are nevoie de hidratare intensă. Studiile clinice au descoperit în coacăzele negre o polizaharidă specifică care are efecte antiinflamatorii. Această moleculă controlează producția de compuși inflamatori de către sistemul imunitar.

Semințele de coacăze negre conțin cantități importante de acizi grași, cum ar fi acidul linolenic. Uleiul din coacăze negre suprimă mediatorii inflamației din piele. Așadar, coacăzele negre și uleiul de semințe pot hidrata intens pielea fără efecte secundare.

Au proprietăți antimicrobiene

Numeroase studii au arătat că frunzele de coacăze negre sălbatice au proprietăți antivirale puternice, fiind utile în combaterea simptomelor provocate de virusurile gripale A. Simptomele tipice ale infecțiilor cu virusul gripal sunt febră, durere în gât, cefalee, dureri musculare și inflamație nazală. Potrivit specialiștilor, uleiul esențial din frunzele de coacăze negre are și proprietăți antibacteriene și antifungice.

În acest ulei au fost identificați numeroși compuși activi precum cariofilenă, sabinenă, terpinolenă, ocimenă. Escherichia coli, Streptococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Candida albicans și Trichophyton mentagrophytes sunt câteva bacterii sensibile la tratamentul cu ulei de semințe de coacăze negre, potrivit unui studiu din 2010. 

Alte beneficii ale coacăzelor pot fi observate în cazul persoanelor care suferă de reumatism, cele cu risc de dezvoltare a unor afecțiuni oftalmologice, în cazul unor afecțiuni superficiale ale pielii, acnee sau roșeață și în caz de insuficiență respiratorie.

Efecte adverse coacăze negre sau roșii

Coacăzele și numeroase alte alimente, plante și suplimente pot interfera cu medicamentul care subțiază sângele cu prescripție medicală, precum warfarină. Discută cu medicul despre acest risc dacă iei acest medicament. În plus, dacă sunt consumate în cantități mai mari, coacăzele negre pot încetini coagularea sângelui. De asemenea, dacă urmează să treci printr-o operație, ar trebui să eviți coacăzele negre pentru a evita riscul de sângerare și interacțiunile acesteia cu anestezia.

3 idei de preparate cu coacăze

Poți consuma coacăze crude, dar coacăzele negre, mai ales, sunt destul de acre. Adăugarea unei cantități mici de zahăr sau gătirea fructelor de pădure în gemuri, jeleuri sau sosuri poate ajuta la compensarea gustului acrișor. 

Mic dejun: iaurt cu fructe de pădure

Un mic dejun simplu de realizat și foarte sănătos este un iaurt cu fructe, pe care îl pregătești chiar tu, acasă. Pune într-un bol mic sau o cană un iaurt grecesc, cu conținut mic sau mediu de grăsime.
Adaugă 3 linguri de coacăze întregi, 2 linguri de tărâțe sau fulgi de ovăz și 2 linguri de suc de coacăze (le poți pasa simplu, printr-o sită, presându-le cu fundul unei linguri).

Prânz: tartă cu brânză și coacăze

Începe prin realizarea unui blat simplu de tartă cu unt, făină integrală, ouă și un vârf de linguriță de sare. Apoi mixează într-un bol brânză de vaci cu puțină telemea rasă. Adaugă conținutul peste blat și presară câteva coacăze deasupra tartei, apoi bagă totul în cuptor. Este un prânz sățios, care îți va potoli atât pofta de dulce, cât și pe cea de sărat.

Cină: salată cu coacăze

Dacă nu te-ai gândit să adaugi coacăze sau alte fructe într-o salată obișnuită din legume, e momentul să începi acum. Pune într-un bol câteva frunze de salată verde, rucola sau baby spanac, în funcție de preferințele tale.

Adaugă 30 de grame de brânză telemea sau tofu, un castravete mic tăiat felii și 2-3 linguri de coacăze proaspete. Apoi prepară un dressing cu 2 lingurițe de suc de lămâie, câteva picături de ulei de măsline și puțin piper sau fulgi de ardei iute.

Alergia la coacăzele negre sau roșii

De-a lungul timpul au fost raportate câteva cazuri de alergie la coacăze la persoane care au fost, de asemenea, alergice la piersici și zmeură și la polenul crud de iarbă. Dacă ai simptome de alergie alimentară, cum ar fi urticarie sau respirație șuierătoare ori știi că ai o alergie la fructe sau la polen, nu amâna consultul medical de specialitate. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effect of administrating polysaccharide from black currant (Ribes nigrum L.) on atopic dermatitis in NC/Nga mice”, Biosci Microbiota Food Health. 2018, Hiroshi ASHIGAI Yuta KOMANO Guanying WANG, Yasuji KAWACHI, Kazuko SUNAGA, Reiko YAMAMOTO, Ryoji TAKATA, Mika MIYAKE, Takaaki YANAI
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5787412/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1