Unde este cel mai sanatos sa traiesti in Romania?

Dacă vă gândiți ca în viitorul apropiat să vă mutați din inima orașelor zgomotoase și poluate, profitați de vacanțe sau de weekenduri pentru a explora câteva opțiuni interesante. În România există o serie de regiuni sanogene (în care se urmează un stil de viață sănătos și echilibrat), extrem de frumoase și pitorești, care în ultimii ani se bucură și de toate facilitățile normale adaptate lumii moderne, electricitate, piețe moderne și supermarketuri la o distanță mai mică de 5-10 km.

Vrei să afli mai multe despre tine?

Marile orașe din România sunt unele dintre cele mai poluate din Europa, din cauza suprapopulării, numeroaselor autovehicule, zonelor industriale. La factorii de mediul poluanți, li se adaugă stresul psihic specific marilor aglomerații, situații care nu favorizează în niciun caz sănătatea. De îndată ce intri în marile orașe, stresul și graba altor persoane devin contagioase, iar situațiile tensionate nu întârzie să apară.

Când am vizitat zona Govorei am stat de vorbă cu o localnică. Atunci am aflat că datorită vecinătății cu pădurea cea mai puternic ionizată negativ din România, media de vârstă a longevivilor zonei este de 90 de ani. Ar fi interesant să trecem în revistă cele mai sănătoase zone în care am putea călători în vacanță sau chiar petrece o mare parte a anului sau unde ne putem retrage odată cu pensionarea.

În plus, există persoane cu suferințe cronice diverse. Dacă acestea au posibilitatea de a face o schimbare în ceea ce privește locația, mai ales dacă locuiesc în marile orașe și suferă de boli strâns legate de poluare și stresul generat de viață inutil tumultoasă de multe ori. Am să încep chiar cu zona pe care am vizitat-o recent pentru că m-a surprins plăcut. Aceasta s-a dezvoltat foarte mult mai ales că au venit locuitori noi, care și-au abandonat viață urbană în favoarea celei mult mai sănătoase și relaxate de aici.  În plus, viața în afara orașelor mari este mai ieftină, cu un nivel calitativ mai ridicat.

Poți cumpăra o casă cu curte, grădină și chiar livadă la prețul unui mic apartament din centrul Bucureștiului, de exemplu.

Unde poți să trăiești sănătos în România!

Govora și zona Vâlcea

Zona este înconjurată de o salbă de stațiuni-vedetă, apreciate datorită apelor cu calități speciale încă de pe vremea romanilor. La scurtă distanță pe Valea Oltului regăsim Călimănești și Căciulata, situate la o altitudine de 280 de metri în depresiunea Jiblea – Călimănești de pe Malul Drept al Oltului. În depărtare se văd Munții Cozia.

Zona este cunoscută pentru aerul ionizat negativ, bioclimatul sedativ cu un indice de stres cutanat și de stres pulmonar foarte scăzute, dar și datorită izvoarelor sale minerale clorurate, bromate, sulfuroase cu magneziu, calciu și sodiu pentru cure interne și externe.

Pe lângă starea generală de bine, generată de acest mediu, apa din izvoarele captate sunt folosite în tratarea afecțiunilor tubului digestiv precum gastrita cronică, constipația cronică, dischinezie biliară, hepatita cronică sau pancreatita cronică și afecțiuni ale aparatului locomotor. Regiunea este recomandată și celor care suferă de  boli ORL, afecțiuni respiratori și tulburări metabolice și nutriționale.

Județul Caraș-Severin

Este bogat în zone deluroase împădurite și răcoroase, cu o frumusețe aparte, în care este situată și stațiunea Băile Herculane, una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din întreagă lume, atestată documentar în anul 153 e.n..

Nu numai în Herculane, ci întreaga zonă abundă de izvoare sulfuroase cu puteri curative. Factorii terapeutici specifici în zonă sunt naturali și constau într-un bioclimat sedativ de curățare și ape minerale termale bicarbonate, cloruro – sodice și ușor sulfuroase folosite atât în cure externe, cât și în cele interne. Zona este ideală în special celor care suferă de tulburări nervoase, dar și afecțiuni reumatismale și sistemice, precum poliartrita reumatoidă, spondiloza anchilozantă, reumatisme cronice, reumatisme degenerative și alte afecțiuni ale aparatului locomotor. Ca indicații secundare, la bazele de tratament se tratează inclusiv afecțiuni neurologice periferice și centrale, boli endocrine și metabolice, afecțiuni respiratorii, boli profesionale ori dermatologice.

Dealurile și munții Pădurea Craiului

Acestea reprezintă o altă zonă sanogenă românească, din județul Bihor unde regăsim de altfel și stațiunea Băile Felix, care se află la doar 9 km de orașul Oradea. Principala trăsătură a stațiunii Băile Felix este temperatura ridicată a apelor termale de aici, ce stabilesc recorduri de aproape 50 de grade Celsius. Din acest motiv, Băile Felix sunt foarte populare pentru sejururile de tratament în aer liber inclusiv în timpul iernii.

Factorii principali de cură ai stațiunii sunt apele oligominerale hipertermale, bicarbonate, calcice, silicioase și suflate. Zona se distinge printr-un bioclimat sedativ de curățare și există inclusiv opțiunea de împachetări cu nămol sapropelic fosil.

La Băile Felix se tratează în principal afecțiuni inflamatorii, cronice sau degenerative ale aparatului locomotor (poliartrita reumatoidă, spondiloza anchilozantă), dar și boli neurologice, boli ginecologice, boli endocrine metabolice sau de nutriție și boli profesionale.

Borsec

Stațiunea din județul Harghita se evidențiază prin calitatea apelor minerale din zonă, menționate documentar încă din 1954 de către un medic italian. În perioada comunistă, prin investițiile mari în echipamente, servicii medicale și hoteliere, stațiunea Borsec era considerată regina stațiunilor balneoclimaterice din țară, frecventată de turiști din toată lumea.

La Borsec se tratează în mod special bolile cardiovasculare precum insuficiența cardiacă, varice, hipertensiune ori insuficiența mitrală, dar și boli endocrine, boli digestive, tulburări renale, boli ale aparatului urinar, boli dermatologice, boli metabolice și de nutriție.

Apele de aici sunt premiate în nenumărate rânduri la expoziții de prestigiu din întreaga Europa, iar în zonă se pot urma numeroase trasee montane, existând și alte opțiuni de agrement.

Covasna

Stațiunea situată la contactul Munților Vrancei cu Depresiunea Bârsei, la doar 60 km de Brașov, se află la o altitudine de 564 de metri într-o oază de liniște și verdeață. Se recomandă în tratarea afecțiunilor cardiovasculare, recuperării după infarct miocardic, accident vascular, insuficiență mitrală și aortică, cardiopatie ischemică ori hipertensiune arterială, datorită factorilor terapeutici din apele minerale și aerul foarte curat.

Izvoarele din zonă sunt carbogazoase, clorurate-sodice, hipotone, hipertone și bicarbonate. Tot pentru tratament se face uz și de nămolul mineral și mofetele ce se întind pe o suprafață de aproximativ 40 hectare.

Vatra Dornei

O altă stațiune cunoscută pentru apele minerale de o calitate excepțională este Vatra Dornei, stațiunea de munte din nordul României, mai exact în depresiunea Dornelor, la 802 metri altitudine. Factorii curativi principali din Vatra Dornei sunt izvoarele cu ape minerale slab bicarbonate, feruginoase, calcice, sodice, magnezice și hipotone, dar și bioclimatul montan tonic și nămolul de turbă. În zonă se tratează afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni reumatismale degenerative, afecțiuni neurologice periferice și se fac recuperări după infarct sau operații pe mușchi, oase ori articulații.

Valea Prahovei

Cu toate că sunt mai puțin valorificate, în această regiune există izvoare cu ape minerale clorurosodice, carbogazoase, hipotone, iodate, calcice, magneziene care explică de ce valea Prahovei este o zonă de munte atât de sănătoasă și dătătoare de energie. Regiunea este foarte bine dotată din punct de vedere al facilităților diverse privind drumețiile, relaxarea şi sporturile montane. Un alt mare avantaj este accesul facil din Capitală și efervescența turistică, care crește calitatea serviciilor de zi cu zi.

Cum să îți menții sănătatea

Nu doar regiunea în care locuiești îți poate prelungi speranța de viață, ci și stilul de viață pe care îl adopți are un rol vital. Un stil de viață sănătos presupune respectarea unor reguli pentru a fi menținut. 
O nouă cercetare publicată în British Medical Journal arată că nimic nu poate compensa un stil de viață sedentar 1

Totuși, nu trebuie să faci schimbări radicale dintr-o dată. De fapt, studiile arată că mici ajustări te pregătesc pentru obiceiuri mai durabile pe termen lung.

Nutriție

În cultura dietelor de slăbire, poate fi ușor să trecem cu vederea alimentația echilibrată. O dietă bogată în sare, zahăr și grăsimi saturate crește riscul de boli precum bolile de inimă, diabetul și accidentul vascular cerebral.

De aceea, trebuie să consumi suficiente alimente bogate în nutrienți. De exemplu:

  • Lipsa anumitor nutrienți precum magneziu, calciu și vitaminele A, C, D, E și K este legată de problemele de somn 2.
  • Lipsa proteinelor poate duce la încetinirea metabolismului și la creșterea în greutate, atrag atenția specialiștii. 
  • Grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru a te proteja împotriva bolilor de inimă și te pot ajuta să îți menții nivelul de energie ridicat. 

Activitate fizică regulată

Activitatea fizică regulată nu ajută doar la gestionarea greutății. De asemenea, are potențialul de a reduce riscul de boli cronice precum bolile de inimă și diabetul, de a ajuta la menținerea oaselor și articulațiilor sănătoase și de a contribui la o sănătate mintală și o stare de spirit mai bună. Cu toate acestea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că aproximativ 60% dintre americani nu fac suficientă activitate fizică în fiecare zi. 

Somn insuficient

Privarea de somn poate duce la un sistem imunitar slăbit, care, la rândul său, poate favoriza apariția mai multor afecțiuni și, în timp, poate crește și riscul de apariție a unor maladii cronice precum boli de inimă, obezitate, diabet. 

Stresul cronic are un efect mare și asupra sănătății și bunăstării tale. Stresul eliberează un hormon numit cortizol, iar nivelurile ridicate și susținute pot suprima sistemul imunitar. De asemenea, poate duce la dezvoltarea altor afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și depresia, în timp, dacă nu sunt gestionate.

Prin urmare, nu face modificări drastice în dieta sau stilul de viață fără a discuta cu un medic. Acesta poate ajuta la identificarea oricăror probleme de sănătate cu care te poți confrunta, dar îți poate oferi și sfaturi despre integrarea unor modificări ale stilului de viață care pot contribui la o sănătate generală mai bună.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce alte zone sanogene din România cunoașteți și v-au cucerit?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Physical activity, diet quality and all-cause cardiovascular disease and cancer mortality: a prospective study of 346 627 UK Biobank participants”, Br J Sports Med. Published online July 8, 2022, Ding D, Buskirk JV, Nguyen B, et al. 
https://doi.org/doi:%2010.1136/bjsports-2021-105195
2 Studiul „Micronutrient inadequacy in short sleep: analysis of the nhanes 2005-2016”. Nutrients. 2019;11(10):E2335, Ikonte CJ, Mun JG, Reider CA, Grant RW, Mitmesser SH. 
https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2335
Centers for Disease Control and Prevention  - Physical Activity and Health: A Report of the Surgeon General
https://www.cdc.gov/nccdphp/sgr/adults.htm#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0