De ce e bine să dormi cu șosetele în picioare

Dacă nu dormi deja cu șosetele în picioare, din acest articol vei afla de ce ar trebui să adopți acest obicei și să începi chiar din această noapte să folosești șosete călduroase. La baza acestei afirmații există un motiv susținut de oamenii de știință.

Somnul aduce beneficii multiple, atât sănătății fizice,cât și celei mentale și emoționale. Când dormi, corpul tău are șansa de a se odihni și de a se recupera – iar aceste proprietăți de refacere apar chiar și la nivel celular. 

Cum e relația ta cu somnul?
 
Unele beneficii majore ale somnului includ:
  • Întărirea sistemului imunitar.
  • Îmbunătățirea procesării conștiente a emoțiilor.
  • Îmbunătățirea stării de spirit și scăderea nivelului de stres.
  • Îmbunătățirea funcției de memorie.
  • Îmbunătățirea creșterii celulare.
  • Refacerea țesuturilor și a mușchilor.
  • Creșterea productivității.
  • Îmbunătățirea performanței la exerciții fizice.

Obiceiurile bune de somn sunt denumite și ca „igiena somnului” și te pot ajuta să obții un somn bun și odihnitor.

Oare să port sau să nu port șosete atunci când dorm? 

Dacă ești o persoană care poartă în timpul somnului șosete, probabil ai auzit destul de des sfatul de a nu mai proceda astfel. Controversa legată de acest subiect a fost dezbătută mulți ani la rând, însă din fericire, specialiștii au un răspuns la această întrebare.

Nimănui nu-i plac picioarele reci, nu-i așa? Iar acest lucru este valabil mai ales pe timpul nopții, când tot ce îți dorești este un somn odihnitor și cât mai comod posibil. Este de-a dreptul inconfortabil să ai picioarele reci - și nu este un fapt care duce la un somn sănătos. Degetele și picioarele reci pot chiar să te trezească din ciclurile de somn, un fapt deja cunoscut de oricine.

Corpul tău lucrează în mod natural pentru a-ți scădea temperatura centrală în timpul nopții, iar acest lucru se întâmplă pentru a te ajuta să dormi. Acest proces are loc ca parte a ritmului circadian, un ceas intern de 24 de ore care îți gestionează ciclul somn-veghe. De aceea, o temperatură mai rece a camerei este mai bună pentru somn. Dar dacă picioarele tale sunt prea reci, temperatura centrală poate de fapt să crească, fiind nenecesar în timpul nopții. Asta pentru că corpul tău trimite mai mult flux de sânge și căldura vine odată cu acesta către zonele tale de bază.

Chiar dacă acele șosete pe care probabil le-ai primit cadou nu sunt tocmai cele mai frumoase, faptul că îți mențin picioarele calde în timpul nopții s-a dovedit că poate face o diferență în privința tiparelor tale de somn. Potrivit specialiștilor, încălzirea picioarelor reci cauzează vasodilatația (adică dilatarea vaselor de sânge), lucru care îi poate transmite creierului tău că este ora de mers la culcare.

După ce vasele de sânge se dilată (atât cele din mâini, cât și cele din picioare), căldura este redistribuită prin tot corpul, pentru a-l pregăti astfel pentru somn.

Cu alte cuvinte, faptul că îți menții picioarele calde cât timp ești în pat și dormi te ajută să ai mai puține nopți cu un somn care nu e odihnitor. Totodată, dacă porți șosete care îți încălzesc picioarele, acest lucru are drept rezultat faptul că vei adormi într-un ritm mult mai rapid.

În cazul în care nu ești convins(ă) încă, există un studiu care a fost publicat în "International Weekly Journal of Science", iar acest studiu spune că dacă mergi la culcare cu șosetele în picioare, acest aspect te ajută, de fapt, să adormi cu 15 minute mai repede decât în mod normal, scrie rd.com. Purtarea șosetelor călduroase în pat este, de asemenea, utilă în mai multe privințe: e de ajutor când ai bufeuri, îmbunătățește situația picioarelor uscate, crește chiar și numărul de orgasme.

Beneficiile purtării unor șosete în timpul nopții

Recomandările experților DOC.ro
  • Reduce simptomele bolii Raynaud - picioarele reci pot declanșa sindromul Raynaud, o tulburare care afectează vasele de sânge din degetele de la picioare și de la mâini. Fenomenul face ca sângele să se strângă și să reducă circulația, ceea ce vă poate lăsa pielea rece și decolorată.
  • Limitează bufeurile în timpul menopauzei - modul în care șosetele funcționează pentru a scădea temperatura corpului pe timp de noapte poate minimiza aceste bufeuri din timpul nopții. 
  • Îmbunătățește viața sexuală – Un studiu din 2005 a constatat că un mic eșantion de cupluri amoroase avea mai multe șanse să atingă orgasmul în timpul sexului dacă purtau șosete.
  • Aduce beneficii chiar și pentru îngrijirea pielii – poți pune o pereche de șosete în picioare după aplicarea cremei de hidratare seara înainte de culcare, acest lucru ajută crema hidratantă să își exercite magia de îngrijire a pielii pe tot parcursul nopții. Astfel eviți picioarele și călcâiele uscate.

Medicina tradițională chineză

Și medicina tradițională chineză susține acest concept, de a purta șosete în picioare, chiar și când stai în pat. Acest lucru axându-se în mod specific pe capacitatea șosetelor de a stimula circulația sângelui.

"Picioarele reci pot să contribuie la scurgerea energiei din corp și pot să blocheze fluxul vital de qi sau chi (energia) și fluxul de sânge (nutrienții) din corp. Din acest motiv, este de dorit ca qi-ul și sângele să circule. Făcând acest lucru și purtând șosete, ținem la distanță blocajele de corpul nostru și menținem circulația energiei în parametri optimi", a declarat dr. Elizabeth Trattner, doctor în medicina chineză și în medicina integrativă, pentru Reader's Digest.

Tot ea ne explică și că frigul împiedică fluxul sau circulația energiei, iar căldura sau temperatura mai mare încurajează energia să circule. Gândește-te, de exemplu, la o baie caldă, care te relaxează. Și, în același timp, gândește-te la faptul că în apa rece ca gheața, ajungi să fii tensionat. Frigul creează stagnare, care poate duce, la rândul ei, la durere.

Ce tip de șosete sunt cele mai potrivite?

Cheia alegerii unor șosete potrivite pentru timpul somnului constă în material și model. Este important să alegi niște șosete confortabile, care nu strâng și care oferă senzația de libertate. Ciorapii potriviți pentru somn este indicat să fie din fibre naturale precum bumbac, cașmir sau lână merinos, având în vedere căldura și respirabilitatea lor. Materialele sintetice precum poliesterul sunt mai puțin ideale, nu lasă pielea să respire și încing picioarele în mod anormal. Evită să dormi în șosete compresive, decât dacă este recomandat pentru o problemă medicală.

Purtarea șosetelor pe timp de noapte, în timpul somnului, nu este un lucru obligatoriu. Dacă preferi ca picioarele tale să fie goale sub pătură, iar acest lucru nu îți afectează somnul, atunci acest lucru este cel mai potrivit pentru tine. Dar dacă somnul tău este afectat de picioarele reci, purtarea șosetelor ar putea fi soluția perfectă.

Purtarea șosetelor în pat, când dormi, nu este singurul secret pentru un somn odihnitor. Citește și care sunt cele 9 trucuri care îți asigură un somn odihnitor.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Can Wearing Socks to Bed Help You Sleep Better? - https://health.clevelandclinic.org/sleeping-with-socks-on/#:~:text=So%2C%20what%20does%20adding%20in,more%20heat%20through%20your%20skin. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0