Ții dieta mediteraneeană? Și familia ta ar putea resimți beneficiile [studiu]

Nu doar persoanele care urmează o dietă mediteraneeană se bucură de beneficiile acestui stil alimentar, ci și membrii familiei, potrivit unui studiu realizat de Institutul Hospital del Mar (IMIM) din Barcelona.

Sunt persoane care, atunci când vor să piardă în greutate, își schimbă doar meniul lor zilnic, în timp ce, în alte cazuri, toată familia începe să aibă grijă la alimentație în momentul în care un membru începe o cură de slăbire.  Mai ales în cazul persoanelor obeze, cărora medicul le poate face un program personalizat de slăbit, sprijinul familiei contează foarte mult.

Dieta mediteraneeană poate avea avantaje pentru întreaga familie

Un studiu¹ publicat în revista International Journal of Obesity a analizat datele de la 148 de membri ai familiilor unor pacienți incluși în programul de pierdere în greutate și stil de viață PREDIMED-Plus pe o perioadă de doi ani. Cercetătorii au analizat dacă și acești oameni au beneficiat indirect de program, deoarece nu au fost înscriși în studiu și nu au primit niciun tratament direct. 

PREDIMED-Plus este un studiu multicentric în care un grup de pacienți urmează un program intensiv de reducere a greutății bazat pe dieta mediteraneană și un plan de activități fizice. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Rezultatele arată că rudele participanților la studiu (trei din patru erau partenerul de viață al pacientului, iar restul erau copii, părinți, frați sau aveau un alt grad de rudenie), au pierdut în medie 1,25 kg în greutate în primul an al programului, comparativ cu rudele pacienților din grupul de control (cei care nu au urmat tratamentul intensiv propus de PREDIMED-Plus). Greutatea pierdută a ajuns la aproape 4 kg în al doilea an. Aceste cifre au fost mai bune în cazurile în care acel membru al familiei a mâncat împreună cu participantul la studiu și în cazurile în care acesta din urmă a fost și persoana care gătea în casă.

Astfel, programul, care viza obținerea pierderii în greutate la persoanele cu obezitate și risc cardiovascular crescut prin urmarea dietei mediteraneene, a avut efecte dincolo de această pierdere în greutate a pacientului, extinzîndu-se și la mediul familial. Autorii studiului spun că efectul a fost unul „contagios”, dar într-un sens benefic, deoarece programul a dus și la îmbunătățirea obiceiurilor alimentare.

Cercetătorii sunt de părere că, dintre numeroasele abordări dietetice pentru a pierde în greutate, dieta mediteraneeană este mai ușor de respectat și de urmat împreună cu membrii familiei. Faptul că și membrii familiei au pierdut puțin în greutate se explică prin alimentația îmbunătățită, afirmă oamenii de știință, deoarece în ceea ce privește activitățile fizice, acest efect de contagiune nu a mai avut loc.

Membrii familiei au arătat un angajament crescut față de dieta mediteraneană, conform unui chestionar care a evaluat aderența la modelele dietetice ale acestui regim. Dieta mediteraneană are beneficii intrinseci pentru sănătate, cum ar fi protecția împotriva riscurilor cardiovasculare și neurodegenerative.

Concluzia cercetătorilor este că efectul benefic al unui program de slăbire asupra unui membru al unei familii poate fi extins la ceilalți membri, ceea ce poate contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a unei populații.

Cum poți pierde în greutate cu dieta mediteraneeană?

Deoarece dieta mediteraneeană este săracă în grăsimi animale și zahăr, nu doar că este utilă pentru o mai bună sănătate a inimii și a creierului, ci ajută și la slăbit. Acest stil alimentar pune accentul pe consumul de legume, fructe, cereale integrale, carne slabă de pasăre, pește, leguminoase și cantități moderate de ulei de măsline și oleaginoase, cu evitarea făinii albe și a produselor din făină albă (pâine, paste, produse de patiserie etc.), a cărnii roșii și a zahărului adăugat. Ce poți face pentru a slăbi cu această dietă?

Ia un mic dejun bogat

Un mic dejun consistent și sănătos te ajută să capeți energie și sațietate și să te poți concentra mai bine pe activitățile din timpul zilei. Mănâncă dimineața un bol cu fulgi de ovăz, lapte animal sau vegetal și bucăți de fructe proaspete, asezonat după gust cu scorțișoară, cacao, pudră de ghimbir etc. Sau, dacă nu îți place să mănânci dulce dimineața, optează, de exemplu, pentru ou fiert sau omletă, alături de brânză slabă sau tofu, crudități la alegere și o felie de pâine integrală.

Ia prânzul până în ora 15:00

În mod tradițional, în cadrul unei diete mediteraneene, masa de prânz este cea principală, fiind luată între orele 13:00 și 15:00. Prin mutarea acestei mese mari mai devreme, reduci riscul de a mânca în exces mai târziu. Unele cercetări arată că persoanele care iau prânzul înainte de ora 15:00 slăbesc mai mult. Un prânz mediteraneean poate consta, de exemplu, dintr-o supă de legume și o lipie integrală cu humus, vinete sau dovlecei la grătar și crudități. Sau, dintr-o ciorbă de linte și paste integrale cu sos de roșii, ciuperci, usturoi, ceapă și puțin parmezan ras pe deasupra.

Consumă multe legume la cină

Masa de seară e bine să fie alcătuită din multe legume preparate la cuptor, la grătar sau la abur (broccoli, conopidă, roșii, ciuperci etc.), asezonate cu puțină sare și ulei de măsline (de-a lungul zilei poți consuma două, cel mult trei linguri de ulei de măsline, în funcție de înălțimea și greutatea ta). Pe lângă aceste legume, se va mânca fie o bucată de brânză feta, fie tofu, fie 100 g de pește sau de carne de pasăre fără piele - preparate tot la cuptor, grătar sau abur.

Consumă gustări sănătoase

Dacă îți este foame între mese, alege unul-două fructe sau un pumn de oleaginoase crude ori coapte (deci nu prăjite): migdale, arahide, alune de pădure etc.

Bea multă apă și ceai

Dacă vrei să slăbești cu dieta mediteraneeană, nu trebuie să-ți bei caloriile, așa că uită de sucuri, cocktailuri sau alte băuturi îndulcite. Bea zilnic 6-8 pahare cu apă simplă sau apă cu lămâie ori ceai de plante neîndulcit. Poți bea cafea neîndulcită sau cu foarte puțin zahăr, iar la cină, dacă obișnuiești să bei alcool, poți opta pentru un pahar cu vin roșu.

Nu fi sedentar!

Nu în ultimul rând, dieta mediteraneeană presupune să fii activ: plimbă-te cât mai des, iar dacă lucrezi la birou ridică-te la fiecare oră și dezmorțește-ți corpul prin mișcări de stretching.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibloiografie:
Nature - Halo effect of a Mediterranean-lifestyle weight-loss intervention on untreated family members’ weight and physical activity: a prospective study
https://www.nature.com/articles/s41366-021-00763-z
1. Studiul „Halo effect of a Mediterranean-lifestyle weight-loss intervention on untreated family members' weight and physical activity: a prospective study”, apărut în International Journal of Obesity (2021). DOI: 10.1038/s41366-021-00763-z, autori: M. D. Zomeño et al.
Johns Hopkins Medicine - Take Your Diet to the Mediterranean
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/take-your-diet-to-the-mediterranean


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0