Prima vizită la ginecolog

Chiar dacă nu există o vârstă recomandată şi general valabilă pentru prima vizită la ginecolog, fiecare fată și femeie are parte de această experiență. Recomandat ar fi să nu aștepți un moment pe care îl consideri potrivit sau, mai grav, semnele unei posibile afecțiuni, ci să mergi la un consult ginecologic în fiecare an.

Ce presupune prima vizită la ginecolog?

Prima vizită la medicul ginecolog poate crea emoții în cercul pacientelor. Tocmai de aceea, trebuie să cauți recomandări printre cunoscuți sau pe internet astfel încât să alegi un medic care să îţi inspire încredere, să fie un bun profesionist, dar și o persoană amabilă și respectuoasă cu pacienții, atât dacă mergi tu la control, cât și dacă o duci pe fiica ta.

Pentru început, trebuie să știi că rolul medicului ginecolog este de a orienta și a avea grijă de sănătatea femeii.  Mai precis, medicul are în vedere: sarcina, perioada pre și post sarcină, planificarea familiară, menstruația, menopauza, consultul senologic, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor ginecologice (cum ar fi bolile cu transmitere sexuală, dar nu numai), problemele de fertilitate, dar și prevenția.

La prima vizită este indicat ca, alături de medic, să îţi aminteşti câteva aspecte importante: perioada ciclului menstrual, data ultimei menstruaţii, eventualele probleme cu care te confrunți, dacă e cazul. Oricât de inconfortabil ar părea, un consult ginecologic nu trebuie să fie ceva de speriat. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În ce constă consultul? Pentru început, se va face o examinare a aparatului genital, a vaginului și a uterului. În cazul în care medicul sesizează o anomalie, va recolta probe pentru analize.

De ce este important să mergi regulat la un control ginecolog?

Vizitele regulate la cabinetul medicului ginecolog au cel puţin trei scopuri principale:

Informarea

Medicul ginecolog îți poate oferi orice informații ai nevoie şi poţi primi răspunsuri confidenţiale la orice întrebări pe care le ai în ceea ce priveşte sexul, sexualitatea, corpul tău şi modificările sale, cât şi menstruaţia, fertilitatea și alte aspecte.

Prevenţia

La cabinetul medicului ginecolog poţi învăţa despre cum poţi preveni o sarcină nedorită, despre bolile cu transmitere sexuală şi despre obiceiurile care fac parte dintr-un stil de viaţă sănătos.

Tratamentul

În cazul femeilor care se confruntă cu menstruaţii neregulate (de pildă, au perioade în care menstruaţia este absentă), durere sau alte probleme care ţin de aparatul reproducător, ginecologul poate să analizeze în profunzime orice probleme apărute şi să ofere un tratament corespunzător. Asta înseamnă că pacienta, cât şi medicul, trebuie să cunoască bine cât mai multe lucruri despre antecedentele medicale ale pacientei și familiei acesteia.

Înainte de a face prima vizită la medicul ginecolog, ar trebui să afli cât mai multe lucruri cu putinţă despre istoricul medical al femeilor din familia ta. De exemplu, e important să ştii:

  • dacă ai rude de sex feminin care au avut menstruaţii dureroase;
  • dacă rudele feminine de sânge au endometrioză;
  • dacă acestea au avut sau nu sarcini extrauterine;
  • la ce intervenţii chirurgicale au fost supuse de-a lungul timpului;
  • dacă au suferit de anemie,
  • dacă au avut o formă de cancer,
  • ce tip de diabet (dacă e cazul) sau ce alte boli cronice au avut.

Înainte de vizita la cabinetul ginecologului

Atunci când iei decizia de a-ţi face o programare pentru un consult ginecologic, asigură-te că o stabileşti la mijlocul ciclului tău menstrual. Așadar, după ce s-a terminat menstruația, undeva în zilele 11-12, ar fi perioada indicată pentru un control. Evită raporturile sexuale, spălăturile vaginale sau introducerea tampoanelor sau ovulelor în vagin cu 48 de ore (două zile) înainte de consultul ginecologic.

Gândeşte-te înainte cu câteva zile la întrebările pe care ai vrea să le adresezi medicului în timpul vizitei la cabinet. Scrie toate întrebările pe o foaie, pentru că îţi va fi mai uşor să ţi le aminteşti, şi nu te jena să întrebi ce vrei să afli sau ce nu îți este clar. Unele subiecte în legătură cu care ai putea avea întrebări sunt:

  • metodele contraceptive;
  • cel mai des întâlnite infecţii din zona intimă;
  • menstruaţiile neregulate;
  • menstruaţiile care sunt foarte dureroase;
  • schimbările de dispoziţie care au legătură cu ciclul menstrual.

Nu uita, adună cât mai multe informaţii despre antecedentele medicale din familia ta, în special despre istoricul medical al mamei tale şi, dacă ai surori mai mari, aminteşte-ţi că şi despre ele trebuie să ştii cât mai multe lucruri.

În ziua consultului ginecologic

În ziua în care ţi-ai programat vizita la cabinet nu trebuie să faci ceva special. Spală-te normal, cu apă şi săpun, dar evită folosirea cremelor şi a pudrelor în zona intimă, deoarece acestea pot afecta rezultatele testelor. Poartă haine confortabile, nu foarte complicate, pentru ca atunci când va veni momentul să te dezbraci, să te simţi cât mai calmă și să le poți scoate cu ușurință.

Înainte de examinarea propriu-zisă, ginecologul îți va adresa diverse întrebări despre istociul tău medical și al familiei. Concret, medicul îţi va pune o serie de întrebări despre:

  • antecedentele tale medicale;
  • antecedentele medicale ale familiei tale;
  • intervenţii chirurgicale pe care le-ai făcut în trecut;
  • când a fost prima ta menstruaţie;
  • cât de regulat sau neregulat este ciclul tău menstrual, câte zile durează ciclul tău menstrual etc.

De asemenea, este important să îi spui ginecologului tău dacă eşti sau nu activă din punct de vedere sexual. Nu uita că aceste controale ginecologice sunt necesare şi importante pentru a-ţi menţine sănătatea. Nu ai niciun motiv să te simţi stânjenită şi aminteşte-ţi că femeile adulte care se preocupă de sănătatea lor merg la ginecolog în mod regulat.

Nu ai nevoie de un motiv anume pentru a-ţi programa prima vizită la ginecolog

Recomandarea noastră este ca fetele cu vârste între 13 și 15 ani să meargă la ginecolog pentru a afla mai multe despre corpurile lor, pentru a discuta despre screeningul pentru bolile cu transmitere sexuală, despre prevenţia acestor boli şi pentru a primi alte sfaturi despre sănătatea aparatului reproducător. Dacă ești mama unei fete de această vârstă, e bine să mergi cu ea la primul consult ginecologic.

Dacă ai ratat această „fereastră” şi nu ai mers la ginecolog când aveai între 13 şi 15 ani, oricând poate fi un moment potrivit să îţi faci o programare pentru un consult ginecologic, pentru a te asigura că ești bine și pentru a putea depista din timp orice probleme ar putea să apară.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ACOG - Your First Gynecologic Visit
https://www.acog.org/womens-health/faqs/your-first-gynecologic-visit


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0