Adevărul despre uleiuri și tenul gras

Uleiurile au o reputație proastă, mai ales în rândul femeilor cu tenul gras. Ei bine, specialiștii în materie de beauty susțin că uleiurile pot fi un aliat de preț al persoanelor cu tenul gras, mai ales în sezonul rece, acestea fiind ușor absorbite de piele și creând o barieră protectoare la nivel cutanat, care protejează pielea.

Uleiurile vegetale au fost utilizate în diverse scopuri de-a lungul istoriei, fiind integrate în alimente, cosmetice și produse farmaceutice. În prezent, acestea sunt din ce în ce mai mult recunoscute pentru efectele lor atât asupra bolilor de piele, cât și asupra restabilirii homeostaziei cutanate.

Recomandările experților DOC.ro

Tenul gras nu duce lipsă de sebum, însă de fiecare dată când uleiurile naturale sunt curățate de la nivelul pielii, pielea produce și mai multe, pentru a compensa. Astfel, apare efectul de piele strălucitoare, uleioasă, dar apar și coșurile și punctele negre. Folosind un ulei pentru hidratare, vei transmite pielii mesajul că nu e nevoie de alte uleiuri naturale, împiedicând astfel secreția excesivă de sebum. Multe persoane care au tenul gras și suferă de acnee se străduiesc să combată blocarea porilor cu exces de sebum, folosind o serie de produse de curățare agresive, care nu fac altceva decât să stimuleze producția de sebum.

Un alt avantaj al folosirii uleiurilor naturale pentru hidratarea tenului gras constă în faptul că acestea dețin proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene, reducând riscul de apariție a coșurilor la nivelul pielii. Spre deosebire de produsele antibacteriene pentru ten pe care le găsim în comerț, uleiurile naturale sunt bogate în conținutul de aminoacizi, vitamine și antioxidanți, care au o mulțime de beneficii pentru piele, indiferent de tipul acesteia.

Ceea ce trebuie să știi este că nu toate uleiurile sunt benefice pentru tenul gras. De pildă, uleiurile comedogenice (care blochează porii) trebuie evitate întrucât nu fac altceva decât să încarce tenul și să blocheze porii, cauzând astfel apariția punctelor negre, punctelor albe și a coșurilor.

Uleiurile non-comedogenice, atunci când sunt aplicate pe piele, dizolvă mizeria și uleiurile naturale ale pielii, hidratând totodată tenul și menținând hidratarea în țesuturi.

Care sunt cauzele pielii grase

De cele mai multe ori, pielea grasă este cauzată de o combinație de factori. Ceea ce cauzează pielea ta grasă s-ar putea să nu fie același lucru care o provoacă pe cea a altcuiva. Printre motivele care pot declanșa tenul gras se află inclusiv stresul, umiditatea, genetica și fluctuațiile hormonale.

1. Spălarea și exfolierea excesivă

Cu siguranță că, având tenul gras, vrei să te asiguri că pielea ta este cât mai curată posibil. Dar scopul spălării feței nu este de a scăpa de toate uleiurile, ci doar de a îndepărta orice murdărie sau resturi care s-ar fi putut acumula. Curățarea excesivă poate face ca pielea să se usuce și, din această cauză, ea compensează prin producerea și mai multor uleiuri. Așadar, cel mai bine este să te limitezi la a te spăla doar de două ori pe zi: o dată dimineața și o dată seara.

2. Spălare insuficientă

Da, spălarea insuficientă poate, de asemenea, să-ți facă pielea grasă. Să lași uleiurile să stea și să se acumuleze la suprafața pielii tale este o cale sigură de a provoca nu doar strălucire, ci și erupții și pori înfundați. 

3. Uiți să te hidratezi

La fel ca în cazul spălării excesive, dacă uiți să te hidratezi, pielea ta va începe să producă în exces uleiuri pentru a se proteja. Asigură-te că îți aplici crema hidratantă, dimineața și seara, pe pielea umedă, astfel încât să rețină cât mai multă apă. 

4. Vremea

Persoanele care locuiesc în climatele mai calde vor constata probabil că pielea lor devine mai grasă pe parcursul zilei. Acest lucru se datorează faptului că umiditatea încurajează glandele sebacee să producă mai mult ulei. Din nefericire, vremea rece provoacă, de asemenea, o producție excesivă de sebum. Uscăciunea este, în mod ironic, ceea ce vrei cu adevărat să eviți dacă încerci să ții sebumul la distanță.

5. Genetica

S-ar putea ca acest lucru să nu fie o consolare pentru toată lumea, dar tipul nostru de piele este predeterminat și de genetică. Dacă părinții tăi au pielea grasă, sunt șanse ca și tu să ai această trăsătură.

6. Fluctuațiile hormonale

Androgenii sunt hormoni care s-a dovedit că afectează producția de sebum. Pielea ta va deveni vizibil mai grasă în momentele în care nivelul de androgeni este la apogeu, de exemplu, în timpul pubertății, în timpul sarcinii sau chiar în timpul ciclului menstrual.

Ce uleiuri să folosești dacă ai tenul gras

Principalul lucru pe care trebuie să-l verifici atunci când alegi un ulei de față este gradul de comedogenitate, adică cât de probabil este să îți înfunde porii. De asemenea, vei dori să alegi un ulei care să fie ușor și să nu se simtă gras pe piele. Dacă îți înăbuși fața într-o substanță groasă, ca de unt, pielea va avea dificultăți în a respira. 

Poți folosi atât uleiuri naturale, în forma lor pură, cât și uleiuri din comerț, pe bază de uleiuri naturale. Printre uleiurile benefice se afla uleiul din arbore de ceai, care are proprietăți antibacteriene și poate combate acneea, precum și uleiul de trandafiri, care calmează iritațiile și combate roșeața specifică tenului acneic.

Uleiul de jojoba are o textură ușoară, structura sa moleculară fiind similară structurii sebumului secretat de piele. Așadar, acesta poate fi folosit cu succes pe tenul gras. Și uleiul esențial de aloe vera este benefic, având proprietăți vindecătoare, dar reducând totodată și inflamația de la nivelul pielii. Fiind bogat în conținutul de vitamina C, E, B, dar și în vitamine și minerale, acesta contribuie la repararea pielii.

Uleiul esențial de smirnă nu combate numai acneea, ci și procesul natural de îmbătrânire a tenului, estompând ridurile fine. Uleiul de ylang-ylang luptă cu acneea în timp ce menține hidratarea în țesuturile pielii. Aceste două uleiuri sunt ideale pentru persoanele care au de-a face atât cu acneea, cât și cu tenul ridat, îmbătrânit.

Alte uleiuri benefice pentru tenul gras sunt: uleiul de marula, uleiul de argan, uleiul din semințe de cânepă.

Ce uleiuri să eviți dacă ai tenul gras

Așa cum există uleiuri benefice pentru tenul gras, există și o serie de uleiuri pe care ar trebui să le eviți dacă ai un asemenea ten.

  • Uleiul de cocos trebuie evitat dacă ai tenul gras, acesta având potențial comedogenic.
  • Untul de cacao nu este nici el indicat pentru tenul gras întrucât conține o serie de acizi grași care favorizează blocarea porilor în cazul tenului gras.
  • Alte uleiuri care trebuie evitate de persoanele cu tenul gras sunt: uleiul de susan, uleiul de cătină, uleiul de avocado și uleiul de migdale.

Sfaturi pentru utilizarea uleiului

  • Aplică-l seara - Începe prin a aplica uleiul o singură dată pe zi și, dacă simți că pielea ta se acomodează, poți încerca să-l folosești și dimineața. Pielea ta intră în "modul de vindecare" și produce mai puțin sebum atunci când dormi, așa că acesta este momentul în care uleiul va avea cel mai mare efect.
  • Folosește ulei cu moderație - Ai nevoie doar de câteva picături pentru ca uleiul să își facă efectul. Dacă aplici prea mult, acesta se va simți inconfortabil de greu pe piele.
  • Masează-l pe piele – Masează ușor uleiul pe față, mai degrabă decât frecându-l, reduce la minimum cantitatea de piele care este trasă. De asemenea, astfel se asigură că acoperirea este mai ușoară și mai uniformă.
  • Asigură-te că este ultimul pas în rutină - Aplică întotdeauna uleiul la sfârșitul programului de îngrijire a pielii. Cele mai multe uleiuri faciale sunt ocluzive, ceea ce înseamnă că acestea creează un sigiliu rezistent la apă peste pielea ta. Punerea altor ingrediente peste acest strat este destul de inutilă, deoarece nu vor putea să pătrundă și să ajungă în piele.
  • Amestecă uleiul cu crema ta hidratantă - Dacă un ulei ți se pare prea greu pe piele, încearcă să-l amesteci cu crema hidratantă de zi cu zi. Vei obține în continuare beneficiile uleiului, doar că fără atâta luciu.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
HOW TO CONTROL OILY SKIN - https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/oily-skin
Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils -  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0