Sampon si balsam: le schimbam sau nu in mod regulat?

Cum tinem piept frigului? Electrizarea, lipsa volumului... Credeti-ma, saptamana aceasta le-am vazut pe toate. Asa ca, m-am decis. Astazi vorbim despre ingrijire: cat de frecvent e bine sa schimbam balsamul si samponul. Cum e benefic pentru par - mai des inseamna mai mai bine?

Va spun din start: situatia e complexa. Schimbarea samponului si a balsamului se refera doar la baza de ingrijire. O facem pentru ca ne dorim ca parul sa arate mai bine si sa fie mai sanatos. Ei bine, o ingrijire completa nu se rezuma sau, mai bine spus, nu are nimic de-a face cu frecventa cu care rulam produsele de baza - sampon si balsam.

Inca nu s-a demonstrat ca parul intr-adevar dezvolta o anumita toleranta la produsele de ingrijire. Sa nu uitam ca daca folositi, de exemplu, acelasi sampon si balsam pe parcursul unui an, veti avea momente in care buclele sunt stralucitoare si au volum dar si momente in care sunt devitalizate si lipsite de forma...Asadar, daca de vina nu sunt balsamul si samponul, care ar fi cauzele?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

In primul rand, mediul inconjurator poate cauza electrizarea si lipsa volumului. E destul de simplu sa dam vina pe vara sau pe iarna pentru moodurile podoabei capilare dar lucrurile sunt putin mai complicate. E adevarat ca in timpul verii parul se usuca si devine casant din cauza expunerii indelungate la soare. Dar, la fel de bine, poate fi afectat si de uscaciunea din timpul iernii (gerul inseamna aer uscat si rece:). Insa, nu doar concentratia de vapori din aer intra sub incidenta factorilor de mediu ce pot influenta starea parului. Ar fi cinstit sa adaugam poluarea, praful si clorul. Daca mergeti la bazin veti observa, cu siguranta, cum vi se duce foarte rapid vopseaua, stralucirea, hidratarea parului. Veti constata cum acesta se incurca des si intens :). Poluarea afavorizeaza ingrasarea rapida. Asa ca, inainte sa va grabiti sa va schimbati samponul si balsamul la fiecare sase luni, luati in considerare factorii de mediu. Doar asa veti putea sa veniti cu un plan realist de ingrijire.

In al doilea rand, concentratia si frecventa cu care folositi substante artificiale precum vopsea de par, spuma, fixativ. Intr-adevar, am depasit de mult faza in care acestea daunau complet si distrugeau foliculi (vorbim aici de adevarate "chimicale" - amoniac, pudra etc). Produsele de astazi ingrijesc, hidrateaza si confera textura. Dar e bine sa fiti constiente ca nu toate. Unele pot usca parul si pot accentua deteriorarea. De aceea va recomand sa aveti o discutie serioasa cu stilistul dvs. atunci cand alegeti sa va vopsiti sau cand va faceti planul de ingrijire. 

 
 

In al treilea rand, varsta e un factor de care e bine sa tineti cont atunci cand va analizati parul. Odata cu anii, se schimba nu doar culoarea ci si textura. Veti constata ca parul devine lipsit de volum, se rareste, se subtiaza si chiar devine mai moale. Atunci cand treceti de o anumita varsata tineti cont ca e bine sa folositi produse de ingrijire dedicate nu felului in care "obisnuiati sa aveti parul" ci felului in care parul e in prezent. Acestea sunt adaptate problemelor specifice varstei si va pot scuti de o multime de neplaceri. 

In concluzie, cheia unei ingrijiri complete nu o reprezinta schimbarea cu regularitate a samponului si a balsamului ci o supraveghere atenta a parului si o adaptare la nevoile sale curente. 

De exemplu, daca parul este vopsit si uscat, folositi un sampon pentru par vopsit combinat cu un sampon nutritiv, urmat de un spray de ingrosare pentru a construi mai mult volum la radacini. Odata ce parul este intr-o stare mai buna puteti folosi mai multe produse de volum. Important e sa il lasati sa va spuna ce are nevoie!

Asadar, raspunsul la intrebarea "ar trebui sa schimbam regulat samponul si balsamul" e "nu, schimbati-le atunci cand parul chiar va trage semnale de alarma." Nu evaluati produsul pe care l-ati folosit atunci cand vi se termina ci, mai degraba, mergeti pe doua-trei sampoane si balsamuri diferite pe care sa le aveti in casa pe care sa le utilizați in functie de starea in care se afla parul in momentul respectiv.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0