Epilarea mâinilor și a picioarelor

Cum ar fi să poți obține o piele catifelată, fără păr pe mâini și picioare, chiar în confortul propriei locuințe, fără eforturi sau durere? Iată că în prezent acest lucru e posibil, datorită gadgeturilor de  epilare semi-definitivă pentru acasă.

Noua generație de epilatoare utilizează tehnologia de epilare prin lumină intens pulsată, tehnologie ce și-a dovedit eficacitatea în rândul a milioane de utilizatori,  în ultimii 20 ani. Disponibile, inițial, numai în cabinetele medicale și clinicile de înfrumusețare, aparatele IPL, mai nou, pot fi utilizate cu succes și acasă.

Epilatoarele pentru acasă sunt foarte user-friendly și extrem de versatile, putându-se adapta oricărui tip de piele (mai puțin cea foarte închisă la culoare, a afro-americanilor), parametrii de intensitate putand fi reglați in funcție de nuanța tegumentului. 

În ceea ce privește zonele de epilare, un dispozitiv cu lumină pulsată poate fi folosit pe coapse, gambe, brațe și antebrațe. Uneori, este nevoie să fie epilate și zonele dorsale ale mâinilor și picioarelor, unde pot apărea fire răzlețe, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. 

Principalele particularități ale epilatului membrelor sunt legate de faptul că aceste zone sunt cele mai expuse la soare (în cursul anotimpului cald), iar firele de păr pot fi diferite, în funcție de grosimea și adâncimea rădăcinii. Din cauza acestor particularități, efectele epilării IPL se pot vedea diferit, de la o zonă la alta. Mai precis, unele zone pot avea nevoie de mai multe ședințe față de altele.  

Mai jos, regăsești câteva aspecte de luat în considerare înainte de ședințele de epilare IPL ale mâinilor și picioarelor:

  1. Pielea nu trebuie să fie recent bronzată. Bronzul în exces poate fi un factor negativ, care să crească riscul apariției unor efecte neplăcute pe piele, cum ar fi senzația de usturime, înroșire sau pete hiperpigmentare. De aceea, este bine să îți organizezi sesiunile de epilare în afara vacanțelor sau înaintea sosirii verii, pentru a efectua un ciclu complet de epilare. 
  2. Pielea nu trebuie să fie iritată. Înainte de a începe epilarea, ai grijă să nu ai zgârieturi, tăieturi sau iritații pe zonele pe care urmează să le epilezi. Orice tip de leziune cutanată poate fi exacerbată de aparatul IPL, așadar este mai bine să ai răbdare decât să înrăutățești situația.
  3. Înainte de a începe epilarea cu aparatul IPL, folosește, timp de câteva săptămâni, lama de ras în loc de epilator sau ceară. Nu efectua epilarea prin smulgere înainte de ședința IPL, întrucât, prin smulgerea rădăcinii firului de păr, nu va mai exista substratul pe care să acționeze lumina, astfel că terapia IPL nu va mai avea efect.

Cum se realizează o ședință de epilare la nivelul membrelor:

  1. Activează dispozitivul prin efectuarea de spoturi (flashuri) consecutive de lumină, din aproape în aproape, pe toata suprafața pielii, fără a suprapune spoturile – acest lucru nu va crește eficacitatea procedurii, ci va mări riscul de iritații.
  2. Pentru a delimita mai bine zonele pe care vei aplica spotul IPL, poți trasa chenare dreptunghiulare de mărimea spotului, utilizând un creion dermatograf alb (nu folosi un creion colorat pentru că poate absorbi din lumina pulsată și, astfel, poate duce la apariția iritației).
  3. Nu este recomandată aplicarea dispozitivului pe alunițe (chiar dacă ai păr și în aceste zone), pentru că spotul de lumină poate afecta alunițele. Pentru a-ți proteja alunițele, acestea se pot acoperi cu un creion dermatograf alb sau cu cremă de fotoprotecție. De asemenea, flashul nu va fi aplicat la nivelul aluniței, ci doar pe zona din jurul ei.

Aspecte de luat în considerare după ședința de epilare:

  • Nu este obligatorie aplicarea de geluri sau creme după procedură. Cu toate acestea, utilizarea unei creme hidratante imediat după ședință ajută la menținerea efectului de piele fină.
  • Dacă apare o senzație de usturime sau roșeață la nivelul zonei epilate, imediat după ședința IPL, se recomandă aplicarea locală a unui prosop ud sau a unor cuburi de gheață pe zona iritată, urmate de o cremă emolientă.
  • Se recomandă evitarea expunerii la soare pe o perioadă de aproximativ o lună după orice ședință de IPL, pentru a evita posibilele efecte adverse, cum ar fi petele hiperpigmentare sau iritațiile. Dacă nu se poate evita expunerea la soare, este recomandat să aplici, în strat generos, o cremă cu protecție solară, cu factor 50. 
  • De obicei, o ședintă de IPL la nivelul unei zone durează câteva minute (de exemplu, întreaga gambă durează, aproximativ, 10 minute). O medie de 8 ședințe, la nivelul fiecărei zone, este necesară pentru a obține o scădere cu 90% a desimii firelor de păr. 
  • Ședințele de epilare se efectuează din 2 în 2 săptămâni pentru primele 4 ședințe, apoi câte o ședință pe lună, pentru încă 4 ședințe. Ulterior, dacă mai sunt necesare alte ședințe pentru îmbunătățirea efectelor, acestea se vor efectua la o distanță de 4 săptămâni.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Telegraf - Does IPL hair removal really work?
https://www.telegraph.co.uk/beauty/skin/does-ipl-hair-removal-really-work/


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0