Ce alimente stimuleaza productia de acid hialuronic din organism?

Responsabil pentru menținerea hidratării în țesuturi, dar și pentru stimularea producției de colagen, acidul hialuronic ne poate face să arătăm mai tineri, amânând apariția ridurilor la nivelul pielii. Iată ce alimente pot stimula producția de acid hialuronic.

Acidul hialuronic este o substanță care se regăsește în mod natural în organism, făcând parte din structura țesuturilor noastre. Mai mult decât atât, acidul hialuronic se regăsește și la nivelul articulațiilor, fiind cel care permite îndoirea nedureroasă a genunchilor, de pildă.

Deși organismul produce pe cont propriu acid hialuronic, rezervele acestei substanțe scad pe măsură ce înaintăm în vârstă. Pe de o parte, unele persoane aleg să își injecteze acid hialuronic pentru redarea aspectului tânăr al feței. Pe de altă parte, se folosesc și creme pe bază de acid hialuronic, însă acestea pot să nu fie tocmai eficiente, pentru că nu pot pătrunde în profunzimea pielii, moleculele de acid fiind prea mari.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alimente care sporesc producția de acid hialuronic

Dacă vrei să stimulezi natural producția de acid hialuronic, poți face acest lucru consumând mai des o serie de alimente care contribuie la producerea acestei substanțe. Iată despre ce alimente este vorba:

Ciorbă de oase

Probabil ai auzit de la bunici sau de la părinți de ciorba de oase și te-ai întrebat ce beneficii potențiale are pentru sănătate. Dacă vrei să determini creșterea producției de acid hialuronic în organism, consumă ciorbă de oase în mod regulat. În timpul fierberii, acidul hialuronic din oase și din măduvă este eliberat în zeama ciorbei.

Organe 

Ficatul, inima, dar și alte organe de la animale precum puiul, porcul, vita și mielul conțin concentrații mari de acid hialuronic. Consumul regulat de organe de animale poate menține nivelul optim de acid hialuronic în organism. 

Atenție, însă, nu trebuie să mănânci o cantitate mare de organe, deoarece consumul exagerat poate cauza probleme, având în vedere că organele sunt bogate în grăsimi saturate și colesterol. Persoanele care au gută ar trebui să evite consumul de organe, pentru că acestea conțin purină, o moleculă asociată cu crizele de gută.

Fructe și legume bogate în naringenină

Naringenina este un flavonoid cu proprietăți antiinflamatoare, care susține producția de acid hialuronic în organism. Acesta se regăsește în alimente precum grepfrutul, portocalele, bananele și roșiile. Grepfrutul și bananele pot fi consumate cu ușurință proaspete, ca gustare între mese, în timp ce roșiile sunt sănătoase și crude, în salate sau sandvișuri, și gătite în diverse feluri.

Rădăcinoase

Cartoful alb, cartoful dulce, țelina, dar și alte rădăcinoase sunt bogate în vitamine și minerale (potasiu, fibre, vitamina B6, vitamina A și vitamina C) și totodată stimulează producția de acid hialuronic în organism. Cartofii merg consumați cel mai bine la masa de prânz, alături de pește și legume crude ori preparate la grătar sau la cuptor.

Alimente care conțin soia

Și estrogenul, hormon specific feminin, contribuie la producerea de acid hialuronic în organism. Așadar, mai ales după menopauză, poți consuma produse pe baza de soia – lapte de soia, tofu, boabe de soia fierte adăugate în diverse preparate –, deoarece acestea conțin fitoestrogen și te ajută să-ți păstrezi pielea mai netedă. 

Legume verzi cu frunze

Varza kale, de exemplu, este o legumă frunzoasă (bogată în vitaminele A și K și în calciu, cupru, magneziu și mangan), care poate stimula producția de acid hialuronic. Nu numai că magneziul este necesar pentru producerea de energie, pentru funcția musculară și sănătatea oaselor, dar este implicat și în producția de acid hialuronic. Varza kale poate fi consumată zilnic fie în salate, fie în sandvișuri ori în preparate gătite.

Și suplimentele alimentare pot fi utile pentru producția de acid hialuronic

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de acid hialuronic scade, iar pielea își pierde aspectul hidratat, prospețimea și fermitatea. Acidul hialuronic este cel care hidratează pielea în profunzime și care, totodată, îi îmbunătățește aspectul, estompând ridurile fine.

Pentru sporirea nivelului de acid hialuronic, se pot folosi și suplimentele alimentare cu această substanță. Este important să respecți indicațiile oferite de producător pe ambalajul produsului, dar și să ceri sfatul medicului dermatolog înainte de a ți le administra, mai ales dacă suferi de boli cronice. Pe lângă suplimente alimentare și dietă, pielea trebuie îngrijită și cu proceduri specifice, care îi mențin aspectul tânăr, cum ar fi tratamente la salonul de cosmetică. 

Renunțarea la fumat și limitarea consumului de zaharuri, alcool și cofeină contribuie, de asemenea, la menținerea aspectului cât mai tineresc al pielii. E bine de știut că nopțile pierdute în cluburi sau în fața calculatorului pot îmbătrâni, de asemenea, pielea. Și hidratarea este foarte importantă: se recomandă consumul adecvat de apă, dar și de ceaiuri din plante, cu mulți antioxidanți.

Dacă simți că trebuie să incluzi mai multe surse de acid hialuronic în alimentația ta, discută cu medicul tău despre administrarea unui supliment alimentar, care să fie potrivit nevoilor pielii tale. Suplimentele care conțin acid hialuronic pot fi aliați de nădejde care ajută și la combaterea uscăciunii pielii.

Un studiu¹ publicat în 2014 a arătat, de exemplu, că participanții cu pielea extrem de uscată care au luat 120 până la 240 mg de acid hialuronic zilnic, pe o perioadă de 6 săptămâni, au observat o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește hidratarea pielii, lucru care le-a îmbunătățit și calitatea vieții.

Reducerea cantității de acid hialuronic din piele - din cauza unor factori precum îmbătrânirea și radiațiile ultraviolete, fumatul și poluarea din aer - induce uscarea la nivelul țesuturilor pielii, spun oamenii de știință. 

În acest context, unele cercetări² arată că administrarea zilnică a unor suplimente cu acid hialuronic poate hidrata pielea și poate diminua ridurile, datorită faptului că metaboliții acidului hialuronic sporesc conținutul de apă hidratarea pielii, având un efect benefic asupra celulelor. Astfel, administrarea de acid hialuronic influențează celulele pielii și reduce uscarea.

Pe lângă beneficiile pentru piele, căreia îi poate reda suplețea și fermitatea, acidul hialuronic poate avea efecte pozitive și pentru păr și unghii, oferindu-le un aspect mai sănătos, precum și pentru ochi sau pentru mușchi și articulații.

Suplimentele se iau de obicei după o masă a zilei, o capsulă pe zi (se va citi cu atenție eticheta produsului și se vor respecta indicațiile).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Ingested hyaluronan moisturizes dry skin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25014997/
1. Studiul „Ingested hyaluronan moisturizes dry skin”, apărut în Nutrition journal, 2014; 13:70. doi: 10.1186/1475-2891-13-70, autori: Chinatsu Kawada et al.
Pub Med - Oral hyaluronan relieves wrinkles: a double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28761365/
2. Studiul „Oral hyaluronan relieves wrinkles: a double-blinded, placebo controlled study over a 12-week period”, apărut în Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017;10:267-273. doi: 10.2147/CCID.S141845. eCollection 2017, autori: Mariko Oe et al.
Healthline - 7 Healthy Foods That Are High in Hyaluronic Acid
https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-diet


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0