Acidul hialuronic in produsele de ingrijire a fetei - are efect sau nu?

Auzim din ce in ce mai des de creme, tratamente si lotiuni pe baza de acid hialuronic, care au efecte miraculoase si intineresc pielea vizibil – este sau nu acidul hialuronic atat de eficient pe cat se spune in reclamale produselor cosmetice?

Acidul hialuronic este un glicozaminoglican care se regaseste in mod natural in tesutul conjunctiv din organism, insa in mod deosebit la nivelul pielii (mai bine de 50% din aportul de acid hialuronic din organism se regaseste in piele). Acesta reprezinta o componenta importanta a matritei extracelulare in care se asaza celulele pielii si are un rol esential in retinerea apei in tesuturi. O molecula de acid hialucronic poate sa absoarba o greutate de 1000 de ori mai mare decat propria greutate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe masura ce trec anii insa, capacitatea organismului de a produce acid hialuronic scade, ceea ce inseamna ca pielea devine mai uscata, retine mai greu apa in tesuturi si tenul capata un aspect imbatranit. Asadar, nu este de mirare ca produsele pentru ingrijirea tenului contin acum acid hialuronic. Intrebarea este insa daca pielea are capacitatea sa absoarba acest acid provenit din exterior si sa il foloseasca pentru a inlocui acidul care lipseste.

Cum actioneaza acidul hialuronic la nivelul pielii

Medicii dermatologi sustin ca acidul hialuronic injectat la nivelul dermului completeaza cantitatea de acid hialuronic produsa natural de organism, care este tot mai mica pe masura ce inaintam in varsta. Acest acid injectat se comporta precum cel produs de organism.

Pe de alta parte, acidul hialuronic poate fi si aplicat la nivel cutanat sub forma de produse cosmetice precum serumurile si cremele. Cu toate ca moleculele acidului sunt prea mari pentru a penetra suprafata pielii, acesta este totusi eficient, hidratand pielea si ajutand-o sa absoarba apa pentru ca hidratarea sa fie mentinuta. Asadar, acidul hialuronic din creme actioneaza precum o bariera care asigura si mentine hidratarea, imbunatatind aspectul temporar al ridurilor fine. Totusi, specialistii in cosmetica sustin ca acelasi efect in are orice fel de crema hidratanta, nu trebuie neaparat sa contina acid hialuronic.

De ce sa folosesti produse cu acid hialuronic in sezonul rece

Produsele cosmetice pe baza de acid hialuronic sunt in special recomandate pe timp de toamna si iarna, atunci cand conditiile meteorologice favorizeaza deshidratarea pielii.

 

 

Acidul hialuronic aplicat la nivelul pielii actioneaza precum un agent umectant, adica absoarbe umezeala din mediu si o foloseste pentru mentinerea pielii hidratate pe tot parcursul zilei.

Pentru rezultate vizibile e indicat sa se foloseasca acidul hialuronic sub forma de serum dar si sub forma de ulei sau creme grase intrucat acestea nu sunt usor absorbite de piele si astfel acidul hialuronic are timp sa isi faca efectul.

Specialistii recomanda fie folosirea unui singur produs cosmetic care sa contina acid hialuronic, dar sa fie si emolient, fie folosirea a doua produse cosmetice pe baza de acid hialuronic adica un serum aplicat in prima faza, acoperit apoi de un strat de crema sau ulei care sa creeze o bariera. Indiferent de varianta aleasa, rezultatele se vor simti dupa prima aplicare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Efecte vizibile se pot vedea si daca se administreaza suplimente alimentare cu acid hialuronic, ideal in compozitie cu alte substante benefice.  contine acid hialuronic cu origine 100% vegetala - 100 mg in fiecare capsula, dar si alti nutrienti benefici pentru piele: extract din ulei de masline, zinc, vitaminele B6 si B12, acid folic, cupru si beta-caroten.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0