Cercetatorii au aflat cauza artritei reumatoide: de ce apare, de fapt, inflamatia [studiu]

Un studiu recent a scos la iveala ce citokine sunt implicate in artrita reumatoida, iar astfel oamenii de stiinta au inteles mai bine de ce apare inflamatia la pacientii cu aceasta boala.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Osaka a identificat reteaua celulara implicata in initierea si mentinerea poliartritei reumatoide.

Cercetatorii sugereaza ca aceasta retea de celule poate fi tintita prin folosirea unei noi abordari imunoterapeutice, care va reduce inflamatia din articulatii.

In cadrul unui model al bolii la soareci, cercetatorii au descoperit modul in care celulele Th17 interactioneaza cu alte celule la locul inflamatiei, pentru a influenta productia de molecule de natura proteica si totodata molecule cu rol importante in inflamatie, numite citokine.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Bolile inflamatorii cronice, precum artrita reumatoida (o boala autoimuna) implica actiunea diverselor citokine produse de sistemul imunitar. O astfel de citokina este IL-17 (citokine proinflamatorii), care este produsa de celulele TH17, scrie news-medical.net.

Desi celulele TH17 sunt cunoscute pentru rolul pe care il indeplinesc in bolile autoimune, cercetatorii nu stiau cu exactitate modul in care ele controleaza alte celule proinflamatorii.

Potrivit studiului publicat in jurnalul "Immunity", Keiji Hirota si colegii sai au aratat modul in care citokinele proinflamatorii GM-CSF sunt esentiale pentru dezvoltarea artritei la soareci.

Echipa de specialisti a descoperit ca celulele GM-CSF produse atat de celulele stromale din tesuturile conjunctive, cat si de celulele T contribuiau la inflamatia din articulatiile animalelor, insa doar celulele stromale derivate ale GM-CSF erau necesare pentru a se initia (declansa) artrita.

"Am aratat si ca celulele stromale secretau citokine GM-CSF ca raspuns la faptul ca erau stimulate de IL-17 din celulele inflamatorii TH17", a declarat Keiji Hirota. In plus, studiul acesta a descoperit ca citokinele GM-CSF erau secretate de un grup de celule imunitare proprii, celulele implicate in mecanismele de aparare non-specifice.

Aceste celule isi cresteau foarte mult numarul in interiorul articulatiilor inflamate, ca raspuns la productia de IL-17 de la celulele TH17 si de la alte citokine proinflamatorii. Acest lucru a contribuit la dezvoltarea si la mentinerea artritei reumatoide la soareci.

"Rezultatele noastre descriu o retea proinflamatorie controlata de celulele TH17 autoimune si care implica celulele stromale si celulele proprii ale sistemului imunitar, ceea ce duce la debutul si la dezvoltarea artritei autoimune", a explicat co-autorul studiului, Shimon Sakaguchi.

Cand cercetatorii au indepartat celulele care produceau citokinele GM-CSF din membrana articulatiei (numita membrana sinoviala), ei au observat o reducere semnificativa a severitatii artritei reumatoide. Acest lucru sugereaza ca mecanismul descoperit de ei este folositor in dezvoltarea unei noi abordari imunoterapeutice, care tinteste de fapt reteaua aceasta de celule, pentru a reduce inflamatia cronica de la nivelul articulatiilor, au concluzionat oamenii de stiinta.

Ce este artrita autoimuna?

Bolile autoimune determina sistemul imunitar sa atace in mod eronat celulele normale. In cazul artritei autoimune, cum este si poliartrita reumatoida, sistemul imunitar al pacientului ataca membranele articulatiilor. Aceasta inflamatie nu este delimitata doar la articulatii, intrucat ea poate afecta si alte organe.

Simptomele artritei autoimune pot varia extrem de mult de la un pacient la altul, la fel cum se intampla si cu ritmul in care boala progreseaza.

Simptomele, in general, debuteaza lent si pot sa apara si sa "dispara". Boala are perioade de activitate si perioade de remisiune. Durerea articulara si inflamatia afecteaza ambele parti ale corpului, in mod egal, si pot fi marcate de aceste semne si simptome:

•    articulatii deformate
•    apar umflaturi tari de tesut (noduli reumatoizi) sub pielea de pe brate
•    pacientul are o gama limitata de miscari pe care le poate face cu articulatiile
•    gura uscata
•    tulburari de somn
•    oboseala
•    scaderea in greutate
•    inflamatia ochilor, ochi uscati, mancarimi la nivelul ochilor, secretii oculare
•    febra
•    anemie
•    durere in piept atunci cand pacientul respira (pleurezie).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Autoimmune Th17 Cells Induced Synovial Stromal and Innate Lymphoid Cell Secretion of the Cytokine GM-CSF to Initiate and Augment Autoimmune Arthritis", publicat in 2018 in Immunity, autori: Keiji Hirota, Motomu Hashimoto, Yoshinaga Ito, Brigitta Stockinger, Noriko Sakaguchi, Shimon Sakaguchi et al.
  • Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0