Persoanele înalte, mai predispuse la varice

Varicele pot afecta pe oricine, dar persoanele foarte înalte au mai multe șanse de a suferi pe urma insuficienței venoase.

Cu cât o persoană este mai înaltă, cu atât este mai probabil să formeze vene varicoase, potrivit unui studiu1 condus de cercetătorii de la Universitatea Stanford, Statele Unite ale Americii. Cercetătorii au examinat genele a peste 400.000 de oameni în căutarea unor indicii despre ce cauzează această afecțiune comună, dar puțin înțeleasă. 

Varicele sunt o problemă comună, fără terapii medicale standardizate. Deși se crede că factorii de risc ai venelor varicoase sunt multimpli, există o înțelegere limitată a factorilor genetici și de mediu care contribuie la formarea lor. Studii la scară largă a factorilor de risc pentru varice pot evidenția aspecte importante ale modului de producere a varicelor și vor putea identifica grupurile cu risc crescut de boală.

Genele care prezic înălțimea unei persoane pot sta la baza legăturii dintre înălțime și varice și pot oferi indicii pentru tratarea afecțiunii. Studiul a identificat 30 de gene legate de tulburarea venei varicoase și de o corelație genetică puternică cu tromboza venei profunde.

Ce sunt varicele?

Varicele sunt vene umflate, răsucite, care pot fi văzute cu ochiul liber sub suprafața pielii, și apar de obicei la nivelul picioarelor. Deși afecțiunea este adesea tratată ca nimic mai mult decât o problemă inestetică, poate provoca dureri moderate și este corelată cu efectele secundare mai grave ale trombozei venei profunde. Această afecțiune apare atunci când un cheag de sânge se formează într-una sau mai multe vene profunde din corp, și poate fi fatală.

Varicele sunt o afecțiune foarte răspândită, dar fiziopatologia lor este foarte puțin cunoscută. Nu există terapii medicale care să le poată preveni sau inversa odată ce apar. Tratamentul este limitat în principal la proceduri chirurgicale, cum ar fi tratamentul cu laser sau stripingul venelor. 

Cum influențează înălțimea varicele?

Cercetătorii au utilizat date de la o bază de date medicale din Marea Britanie și au analizat atât un studiu pe termen lung, cât și o bază de date genetice care include date despre aproximativ o jumătate de milion de oameni. Aceștia au căutat factori de risc ai varicelor folosind inteligența artificială combinată cu metode epidemiologice la 400.000 de participanți. Mai mult, ei au analizat markeri genetici folosind studii de asociere a genomului la 300.000 dintre participanți, dintre care aproximativ 9.500 aveau boală varicoasă. 

Studiul a confirmat faptul că factorii de risc cunoscuți deja sunt asociați cu varicele, incluzând vârsta, sexul feminin, obezitatea, femeile gravide sau persoanele care au antecedente de tromboză venală profundă. De asemenea, studiul a confirmat că intervenția chirurgicală la picioare, istoricul familial, lipsa mișcării, fumatul și terapia hormonală sunt alți factori de risc importanți. 

Dar corelația pe care au găsit-o cercetătorii între înălțime și varice a fost neașteptată. Atunci când înălțimea a apărut în analiza compusă de programul de inteligență artificială ca un posibil factor de risc, cercetătorii au efectuat teste suplimentare pentru a vedea dacă a fost o cauză reală a bolii folosind analize aleatorice mendeliene, o tehnică statistică pentru a determina efectele cauzale. Rezultatele lor sugerează că înălțimea este o cauză pentru varice, nu doar un factor corelat, ci un mecanism de bază care duce la această afecțiune.

Pe lângă înălțime, algoritmul programului de inteligență artificială a arătat că bioimpedanța este un marker predictiv puternic pentru varice. Aceasta este o valoare ce determină cât de mult organismul obstrucționează fluxul curentului electric, precum și compoziția corpului, indicând cantitatea aproximativă de mușchi, oase și grăsime. Măsurătoarea ar putea fi folosită ca instrument de diagnostic pentru a prezice varicele în viitor.

Acest studiu ar putea duce la formarea a noi metode de diagnostic și tratament pentru venele varicoase. Pe lângă factorii de risc deja cunoscuți, modul în care înălțimea influențează transportul sângelui în vene (mai ales în picioare) este o descoperire importantă. 

Varicele nu sunt doar o problemă cosmetică și pot ascunde afecțiuni mai grave, precum insuficiența venoasă cronică. Adresează-te medicului dacă ai oricare din factorii de risc menționați pentru a-ți testa riscul de producere al venelor varicoase, trombozei și afecțiunilor cardiovasculare. Exercițiile fizice, renunțarea la fumat și la alcool, o alimentație echilibrată și pauzele dese de la statul în picioare sunt doar câteva măsuri simple prin care poți preveni sau întârzia formarea varicelor.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Studiul ”Clinical and Genetic Determinants of Varicose Veins”, publicat în Circulation, în 2018, autori: Eri Fukaya, Alyssa M. Flores, Daniel Lindholm.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0