Bărbații infertili au un risc mai mare de cancer de prostată? [studiu]

Potrivit unui studiu suedez, bărbații care au probleme de fertilitate au, statistic, mai multe riscuri de a dezvolta cancer de prostată decât ceilalți. Din acest motiv, oamenii de știință cred că cele două probleme ar putea avea cauze comune.

Infertilitatea masculină ar putea contribui la un risc mai mare de cancer de prostată? Oarecum, potrivit unor cercetări suedeze recente care sugerează că bărbații care devin tați prin tratamente de reproducere asistată ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată la vârsta mijlocie.

În acest studiu, cercetătorii suedezi au folosit baze de date pentru a investiga ce s-a întâmplat cu aproape toți bărbații care au devenit tați de-a lungul a 20 de ani, din 1994 până în decembrie 2014. Ei au descoperit că bărbații ai căror copii s-au născut în urma unui tratament de fertilitate au fost mai predispuși să fi fost diagnosticați cu cancer de prostată în anii care au trecut de atunci și au fost mai predispuși să aibă cancer de prostată la o vârstă mai tânără (sub 55 de ani).

Cele două tipuri de tratament pentru fertilitate luate în considerare au fost FIV (fertilizarea in vitro), când sperma și ovulele sunt puse împreună într-un procedeu de laborator pentru a vedea dacă spermatozoizii vor pătrunde și vor fertiliza ovulul și ICSI (injectare intracitoplasmatică a spermei), în care sperma este injectată direct în ovul. 

FIV este uneori utilizat atunci când nu se cunoaște cauza infertilității sau când problema este mai degrabă cu fertilitatea femeii decât cu cea a bărbatului. ICSI este cel mai frecvent utilizat atunci când există o problemă cu sperma bărbatului (de exemplu, dacă un bărbat nu produce mulți spermatozoizi sau aceștia nu se deplasează adecvat).

Observațiile studiului nu înseamnă că tratamentul infertilității duce la cancer de prostată. Dar este posibil ca bărbații care au probleme cu sperma, ajungând la necesitatea acestui tratament, să aibă un risc mai mare de cancer de prostată. În plus, numărul total de bărbați care au dezvoltat cancer de prostată în toate cele 3 grupuri a fost mic: 0,28% în grupul fără tratament, 0,37% în grupul FIV și 0,42% în grupul ICSI.

Așadar, bărbații cu antecedente de tratament pentru fertilitate nu ar trebui să fie excesiv de îngrijorați.

Care au fost rezultatele de bază ale studiului?

Cercetătorii au investigat 1.181.490 de nașteri cu tați înregistrați. Dintre aceștia, marea majoritate (1.145.990) au devenit tați fără să fi urmat vreun tratament pentru fertilitate: 20.618 au urmat FIV și 14.882 au urmat ICSI. 0,28% dintre bărbații care nu au urmat niciun tratament pentru fertilitate au fost diagnosticați ulterior cu cancer de prostată, la o vârstă medie de 57,1 ani. 0,42% dintre bărbații care au trecut prin ICSI au fost diagnosticați ulterior cu cancer de prostată, la o vârstă medie de 55,1 ani. 0,37% dintre bărbații care au participat la FIV au fost diagnosticați ulterior cu cancer de prostată, la o vârstă medie de 55,9 ani.

Bărbații care au avut ICSI au avut un risc crescut cu 64% de cancer de prostată, cei care au trecut prin FIV au avut un risc crescut cu 33% de cancer de prostată, și ambele categorii au fost mai predispuse la un diagnostic de cancer de prostată înainte de vârsta de 55 de ani.

Riscul a rămas crescut după eliminarea bărbaților care avuseseră cancer anterior sau a bărbaților care fuseseră în tratament de substituție cu testosteron. Această terapie este uneori utilizată pentru bărbații care au un nivel scăzut de testosteron. Aceste aspect a fost legat de cancerul de prostată, motiv pentru care cercetătorii l-au analizat.

Bărbații cu cancer de prostată care trecuseră prin ICSI au fost cei mai susceptibili să li se prescrie o terapie privativă de androgen, 19,2% având acest tratament, comparativ cu 11,8% dintre bărbații care au trecut prin FIV și 13% dintre bărbații care nu au avut tratament de fertilitate.

Cum au interpretat cercetătorii rezultatele?

Cercetătorii au afirmat că această lucrare arată că bărbații care fac copii prin reproducere asistată reprezintă un grup cu risc ridicat de cancer de prostată la vârste fragede. Aceștia au sugerat că acest grup de bărbați ar trebui să fie monitorizați pentru depistarea precoce a cancerului de prostată folosind testul antigenului specific prostatei (PSA), un test de sânge utilizat în screeningul cancerului de prostată.

Ceea ce este important de reținut este că nu există nicio sugestie cum că tratamentul fertilității în sine crește riscul de cancer. Este, însă, extrem de probabil să existe o cauză comună a problemelor de fertilitate și a cancerului de prostată.

Care este cel mai bun mod de a produce spermă sănătoasă?

Pentru a spori fertilitatea prin producerea spermei sănătoase, e indicat să:

  • Te menții la o greutate normală. Unele cercetări sugerează că creșterea indicelui de masă corporală (IMC) este legată de scăderea numărului de spermatozoizi și a mișcării spermei.
  • Ai o alimentație sănătoasă. Pune accentul pe legume și fructe, care sunt bogate în antioxidanți și ar putea ajuta la îmbunătățirea calității spermei. Ia în calcul și administrarea unor suplimente alimentare care pot să crească numărul de spermatozoizi și calitatea spermei, cum ar fi cele pe bază de L-carnitină, L-arginină, coenzima Q10, vitamina E, zinc, glutation.
  • Te ferești de infecțiile cu transmitere sexuală. Bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia și gonoreea, pot provoca infertilitate la bărbați. Pentru a te proteja, limitează numărul de parteneri sexuali și folosește prezervativul de fiecare dată când faci sex cu parteneri noi sau rămâi într-o relație reciproc monogamă cu un partener care nu este infectat.
  • Îți gestionezi stresul. Stresul poate scădea funcția sexuală și poate interfera cu hormonii necesari pentru producerea spermei. Găsește-ți zilnic măcar câteva clipe de relaxare, în care să faci o activitate care-ți place.
  • Faci sport. Activitatea fizică moderată poate crește nivelurile de enzime antioxidante, care pot ajuta la protejarea spermei. E bine să faci măcar 150 de minute de sport pe săptămână, împărțite fie în 3 sedințe a câte 50 de minute, fie în 5 ședințe a câte 30 de minute de luni până vineri, de exemplu.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Male infertility linked to increased prostate cancer risk
https://www.nhs.uk/news/cancer/male-infertility-linked-increased-prostate-cancer-risk/
Mayo Clinic - Healthy sperm: Improving your fertility
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/fertility/art-20047584

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0