Afecțiunile gingivale pot duce la hipertensiune arterială [studiu]

Boala severă a gingiilor poate face o persoană sănătoasă mai susceptibilă să dezvolte hipertensiune arterială.

Parodontoza este o boală cronică inflamatorie a gingiilor, declanșată de microorganisme bacteriene, care poate duce la pierderea dinților, dar și la alte probleme de sănătate.

Parodontoza începe cu inflamația gingiilor, cunoscută sub numele de  gingivită (gingii înroșite sau umflate și sângerări care apar în timpul periajului dinților), care este răspunsul organismului la bacteriile cărora li s-a permis să se acumuleze pe dinți. 

Această inflamație se poate răspândi apoi sub gingii și de-a lungul rădăcinilor dinților, ceea ce poate provoca leziuni permanente țesuturilor din jurul dinților și al osului de susținere. Dinții încep să se miște și, în cele din urmă, se pot pierde. Pentru mulți oameni, acesta este un proces treptat care are loc de-a lungul mai multor ani. Cu toate acestea, unii tineri adulți au o formă foarte activă a bolii, care determină slăbirea timpurie a dinților și pierderea danturii.

Bacteriile care provoacă boli gingivale pot crește și tensiunea arterială

Dovezile unui studiu¹ publicat în jurnalul științific Hypertension indică faptul că bacteriile parodontale provoacă leziuni ale gingiilor și, de asemenea, declanșează răspunsuri inflamatorii care pot avea impact asupra dezvoltării bolilor sistemice, incluzând hipertensiunea arterială. 

Cercetătorii au studiat 250 de adulți sănătoși cu parodontită severă și 250 de adulți sănătoși fără această boală a gingiilor. Jumătate dintre participanți aveau sub 35 de ani, iar jumătate peste.

Participanții cu boală gingivală au fost de două ori mai predispuși să aibă tensiune arterială sistolică ridicată (140 mm Hg sau mai mult) decât cei cu gingii sănătoase, conform rezultatelor studiului. Nivelul sistolic - numărul cel mai mare al valorii tensiunii arteriale - înseamnă cât de multă presiune exercită sângele asupra vaselor de sânge pe măsură ce se mișcă prin corp.

Deși nu a fost stabilită o legătură cauză-efect, ci doar o asociere, constatările sugerează că aproximativ 50% dintre adulți ar putea avea tensiune arterială ridicată nedetectată din cauza bolii gingivale, această infecție tisulară care poate duce, de asemenea, la inflamație și la pierderi dentare și osoase.

Cercetătorii afirmă că prevenirea și tratarea bolilor gingivale ar putea fi o modalitate rentabilă de a reduce inflamația sistemică și de a îmbunătăți funcția endoteliului, căptușeala subțire din interiorul inimii și a vaselor de sânge.

Pesoanele cu boli ale gingiilor prezintă adesea tensiune arterială crescută, mai ales atunci când există inflamație gingivală activă sau sângerare a gingiilor. Deoarece, de multe ori, tensiunea arterială ridicată nu are simptome exterioare, multe persoane pot să nici nu știe că prezintă un risc crescut de probleme cardiovasculare.

Povara tensiunii arteriale crescute și a complicațiilor acesteia ar putea fi redusă, spun oamenii de știință, dacă profesioniștii din domeniul stomatologiei ar colabora mai strâns cu medicii de familie, în sprijinul pacienților. Strategiile de sănătate orală, cum ar fi spălarea dinților de două ori pe zi, s-au dovedit a fi foarte eficiente în gestionarea și prevenirea celor mai frecvente afecțiuni orale, iar rezultatele studiului de față indică faptul că pot fi, de asemenea, un instrument puternic și accesibil pentru a preveni hipertensiunea arterială.

Ce complicații poate avea tensiunea arterială?

Cu cât tensiunea arterială este mai mare și necontrolată pentru mai multă vreme, cu atât daunele asupra organismului sunt mai mari. Hipertensiunea arterială poate duce la complicații, printre care:

  • Ateroscleroza, care poate duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
  • Anevrismul. Creșterea tensiunii arteriale poate determina slăbirea și umflarea vaselor de sânge, formând un anevrism. Dacă un anevrism se rupe, acesta poate pune viața în pericol.
  • Insuficiența cardiaca. Pentru a pompa sângele împotriva presiunii mai mari din vase, inima trebuie să lucreze mai mult. Acest lucru determină îngroșarea pereților camerei de pompare a inimii (hipertrofie ventriculară stângă). În cele din urmă, mușchiul îngroșat nu mai poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile corpului, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă.
  • Vase de sânge slăbite și îngustate în rinichi, situație care poate împiedica aceste organe să funcționeze normal.
  • Vase de sânge îngroșate, îngustate sau rupte în ochi. Acest lucru poate duce la pierderea vederii.
  • Sindromul metabolic, adică un grup de tulburări ale metabolismului, incluzând dimensiunea crescută a taliei, trigliceridele ridicate, colesterolul bun HDL prea mic, tensiunea arterială ridicată și nivelurile crescute de insulină. Toate acestea cresc riscul de a dezvolta diabet și boli de inimă.
  • Probleme cu memoria sau înțelegerea. Hipertensiunea arterială necontrolată poate afecta, de asemenea, capacitatea de gândire, amintire și învățare.
  • Demenţa. Arterele îngustate sau blocate pot limita fluxul sangvin către creier, ducând la demență vasculară.

Cum se poate preveni parodontoza?

Afecțiunile gingivale precum parodontoza pot fi prevenite prin îngrijirea regulată a dinților și a gingiilor.

Perierea dinților se face de cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de aproximativ două minute, cu ajutorul unei periuțe de dinți clasice sau electrice. Și spațiul dintre dinți trebuie curățat cu ajutorul aței dentare cel puțin seara, după periaj, dar e bine să fie curățat și în timpul zilei, după fiecare masă.

După spălarea dinților și folosirea aței dentare, se poate utiliza o apă de gură de uz cosmetic, care va definitiva curățarea cavității bucale, pătrunzând și în spațiile în care periuța nu ajunge. Medicul poate indica în anumite cazuri o apă dentară de uz terapeutic, cum ar fi cea cu clorhexidină. 

În cazul în care există dinți foarte aglomerați sau poziționați strâmb, dacă există coroane sau proteze, aceste zone trebuie curățate cu atenție, deoarece placa se acumulează mai ușor în aceste spații greu de accesat cu periuța.

Igiena orală optimă poate să difere de la o persoană la alta, așa că se recomandă efectuarea unui control stomatologic cel puțin o dată pe an - sau mai des, în cazul existenței anumitor probleme. De asemenea, se va cere sfatului medicului în legătură cu cele mai potrivite paste de dinți și ape de gură.

Pentru a contribui la prevenirea parodontozei, e indicată și evitarea factorilor de risc, adică fumatul și stresul. Pe lângă evitarea fumatului și gestionarea stresului, sunt indicate și analizele de sânge anuale. Unele studii arată că aporturile suficiente de vitamina D și calciu sunt invers asociate cu apariția și progresia parodontozei. De asemenea, e bine ca aportul de vitamina C să fie suficient.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Association Between Periodontitis and Blood Pressure Highlighted in Systemically Healthy Individuals
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.16790
1. Studiul „Association Between Periodontitis and Blood Pressure Highlighted in Systemically Healthy Individuals”, apărut în Hypertension, 29 Mar 2021, https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.16790 2021;77:1765–1774, autori: Eva Muñoz Aguilera, Jean Suvan et al.
Mayo Clinic - High blood pressure (hypertension)
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410
EFP - What is periodontitis?
https://www.efp.org/what-is-periodontitis/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0