Tai chi calmeaza durerea si ajuta pacientii cu gonartroza [studiu]

Când vine vorba despre activități fizice recomandate pacienților cu gonartroză, pe lista acestora se află și tai chi, iar studiile arată că această arta marțială calmează durerea și îmbunătățește starea pacienților cu artroza genunchiului.

Practicarea tai chi nu numai că ameliorează disconfortul la persoanele afectate de artrită, osteoartrita sau orice altă patologie care provoacă dureri articulare, dar ajută și la prevenirea și întârzierea apariției acestuia la persoanele sănătoase. Tai chi reprezintă o combinație de exerciții ușor de învățat, iar practica sa este atât de plăcută încât mulți continuă să-l practice ani de zile pentru bunăstarea și liniștea sufletească pe care le oferă.

Este dovedit științific că exercițiile fizice sunt foarte benefice pentru sănătate. De fapt, mișcare este o parte esențială a tratamentului terapeutic al durerilor articulare. Durerea și rigiditatea articulațiilor descurajează adesea oamenii să facă mișcare. Cu toate acestea, fără exerciții fizice, articulațiile devin mai rigide și mai dureroase. Exercițiile fizice mențin oasele, mușchii și articulațiile mai sănătoase.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Este important să-ți menții mușchii cât mai puternici, cu cât mușchii și țesuturile din jurul articulațiilor sunt mai puternice, cu atât vor fi mai bine protejate. Dacă nu faci niciun tip de exercițiu, mușchii se slăbesc, iar oasele pot deveni osteoporotice. Tai chi pompează sângele și fluidele corpului prin mușchi, tendoane și articulații, acest lucru facilitează transformarea și întărirea acestor părți ale corpului.

Ce este tai chi

Tai chi este o artă marțială care reduce durerea și îmbunătățește unele aspecte legate de prognosticul pacienților cu gonartroză, la fel de bine ca fizioterapia standard, potrivit unui studiu comparativ publicat în 2016 în revista "Annals of Internal Medicine" 1. De asemenea, analiza comparativă despre eficacitatea acestei arte marțiale a arătat că tai chi oferă îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește depresia și componenta fizică a calității vieții pacienților cu gonartroză.

Pentru artroza genunchiului, fizioterapia este în general recomandată, însă beneficiile acesteia sunt modeste la unii pacienți. Prin urmare, oamenii de știință și-au propus să identifice tratamente noi și eficiente pentru persoanele cu artroza genunchiului.

Ce presupune tai chi

Principiul de bază în tai chi este că creșterea energiei din corp, cunoscută sub denumirea de „qi” sau „chi”, prin mișcări blânde și repetate poate îmbunătăți bunăstarea unei persoane. Scopul este de a restabili echilibrul corpului dintre yin și yang, care sunt forțe opuse și complementare în natură. 

Când vine vorba de ameliorarea durerii cronice, mecanismul exact din spatele tai chi-ului nu este pe deplin cunoscut. Unii cercetători susțin că ameliorarea durerii este obținută prin eliminarea tensiunii musculare printr-o relaxare profundă sau prin stimularea substanțelor chimice care te ajută să te simți bine numite endorfine. 

Practicile pot oferi, de asemenea, beneficii individualizate pentru afecțiuni specifice care provoacă durere cronică. De exemplu, persoanele cu artrită se confruntă adesea cu mușchii rigidi, care se slăbesc odată cu mișcarea. Exercițiile fizice, în general, îmbunătățesc fluxul de sânge și fluide corporale prin mușchi, articulații și tendoane, ceea ce poate ajuta la reducerea durerii.  

De aceea, tai chi-ul pot fi deosebit de atractiv ca opțiune de exerciții primare sau complementare pentru persoanele cu durere cronică, deoarece are un impact redus și este ușor de efectuat. Tai chi este o practică tradițională chineză, cu mai multe componente, care are la bază atât legătura dintre minte și corp, însă care combină și meditația cu mișcări lente, blânde, grațioase ale corpului. Practica aceasta include și respirație profundă, și relaxare, iar în urma studiilor, s-a demonstrat că tai chi poate să calmeze simptomele gonartrozei. Însă niciunul dintre studiile clinice nu a comparat în mod direct tai chi cu tehnicile standard de îngrijire în cazul pacienților cu gonartroză.

Ce beneficii are practicarea tai chi

Reduce rigiditatea și menține articulațiile flexibile

Rigiditatea provoacă durere. O flexibilitate crescută va ajuta la ameliorarea acestei dureri. În tai chi, articulațiile, mușchii și tendoanele întregului corp se mișcă lin, astfel încât practicarea acestei arte marțiale va crește semnificativ flexibilitatea.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Un studiu mai vechi, realizat la Universitatea din Florida, arată că persoanele care au practicat tai chi și-au îmbunătățit flexibilitatea, forța musculară și cardiovasculară. Studiul a implicat participarea a 46 de pacienți care sufereau de artrită reumatoidă. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri de 23 de persoane. Un grup a practicat tai chi, iar celălalt a continuat doar cu tratament medical. Grupul care a practicat exerciții a arătat o mobilitate articulară mai mare și mai puțină durere și rigiditate după finalizarea studiului.
Întărește mușchii

Practicarea tai chi ajută la menținerea și creșterea forței musculare. Mușchii mai puternici protejează articulațiile și le mențin mai stabile. Acest lucru reduce pericolul fracturilor și reduce durerea, precum și întărirea musculaturii, favorizează o calitate superioară a vieții permițând o mai mare mobilitate și încredere în sine. Studiile au arătat că practica tai chi crește forța musculară cu 15-20%.

Îmbunătățește condiția fizică 

Exercițiile cardio-respiratorii ajută la întărirea inimii și a plămânilor și la creșterea rezistenței organismului, ceea ce este foarte important pentru menținerea sănătății. Articulațiile și țesuturile artritice au nevoie de un aport de sânge și oxigen pentru a-și recăpăta sănătatea. O mai bună circulație a sângelui, fluidelor și oxigenului ajută, de asemenea, la menținerea articulațiilor flexibile și mușchilor puternici. Tai chi presupune efectuarea de exerciții cardio-respiratorii foarte eficiente.

Corectează postura

Poziția corpului este foarte importantă. Când postura este corectă, articulațiile și mușchii sunt folosiți corect, iar plămânii au mai mult spațiu. În mod normal, un corp îndoit cu umerii căzuți este asociat cu tristețe, frică și emoții negative. Practicarea tai chi favorizează o bună poziție a corpului.

Cum poate ajuta tai chi pacienții cu gonartroză

Cercetătorii de peste hotare și-au propus să compare, în cadrul unui studiu, tai chi cu terapia fizică standard în ceea ce privește calmarea durerii, funcția fizică, depresia, folosirea medicamentelor și calitatea vieții în cazul pacienților cu gonartroză. Peste 200 de participanți au fost incluși în acest studiu și au fost distribuiți în mod aleator în unul dintre cele două grupuri de tratament: tai chi sau fizioterapia standard.

Pacienții din primul grup au făcut tai chi cu un instructor specializat, de două ori pe săptămână, pe o perioadă de 12 săptămâni. Pacienții din al doilea grup au făcut ședințe standard de fizioterapie, de două ori pe săptămână, pe o perioadă de 6 săptămâni, urmate de 6 săptămâni în care pacienții au făcut exerciții acasă, atent monitorizați.

După 12 săptămâni, pacienții din ambele grupuri au prezentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește reducerea durerii, măsurată conform unui scor special, iar beneficiile observate de participanți s-au menținut până la 52 de săptămâni.

În plus, pacienții din grupul care a făcut tai chi au avut îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește bunăstarea la modul general, în comparație cu cei din grupul cu ședințe de fizioterapie. Potrivit autorilor acestei cercetări, rezultatele lor susțin ideea că tai chi este o opțiune terapeutică eficientă pentru pacienții care suferă de gonartroză.

Tai chi poate avea beneficii și pentru vârstnici

Un studiu ceva mai vechi, din 2009, arată că exercițiile inspirate din tai chi pot fi de folos în reducerea durerii în cazul pacienților vârstnici cu gonartroză 2. Această disciplină folosește mișcări lente și ritmice pentru a încuraja relaxarea mentală și pentru a îmbunătăți echilibru, rezistența și flexibilitatea. Tai chi este o abordare între minte și corp, care pare a fi un tratament aplicabil și în cazul adulților vârstnici cu diagnostic de gonartroză.

Studiul acesta din 2009 a fost efectuat pe 40 de pacienți din zona Bostonului, care aveau diagnostice confirmate de gonartroză simptomatică, însă care aveau o stare bună de sănătate. Vârsta medie a participanților era de 65 de ani, iar indicele de masă corporală al acestora a fost, în medie, de 30 kg/m2.

Pacienții au fost împărțiți aleator în două grupuri, unul de control și unul dedicat disciplinei tai chi. După 12 săptămâni, timp în care un grup a făcut tai chi, iar celălalt grup a fost educat în legătură cu artroza (recomandări nutriționale și terapii pentru boală), durerea de genunchi a fost semnificativ redusă în grupul care a făcut exerciții tai chi, în comparație cu cei din grupul de control.

Nu au fost observate evenimente adverse de pe urma acestor exerciții. În plus, pacienții cu gonartroză din grupul care a făcut mișcare au observat și alte rezultate în ce privește funcția fizică, depresia, starea de sănătate - toate aceste beneficii au fost puse pe seama orelor de tai chi.

O revizuire din 2021 a 16 studii a arătat că practicarea tai chi-ului a dus la reduceri semnificative ale durerii și rigidității osteoartritei, împreună cu îmbunătățiri ale funcției fizice 3. O revizuire din 2022 a opt studii a găsit rezultate similare, mai ales când tai chi a fost practicat mai mult de 5 săptămâni.

Având la bază aceste studii, în ghidurile din 2019, Colegiul American de Reumatologie și Fundația pentru Artrită recomandă cu tărie tai chi persoanelor cu osteoartrită la genunchi sau șold.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul "Comparative Effectiveness of Tai Chi Versus Physical Therapy for Knee Osteoarthritis: A Randomized Trial", publicat in 2016 in Annals of Internal Medicine, autori: Chenchen Wang; Christopher H. Schmid; Maura D. Iversen; William F. Harvey; Roger A. Fielding; Jeffrey B. Driban; Lori Lyn Price; John B. Wong; Kieran F. Reid; Ramel Rones; Timothy McAlindon
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27183035/
2 Studiul "Tai Chi is effective in treating knee osteoarthritis: a randomized controlled trial", publicat in 2009 in Arthritis and rheumatism, autori: Wang C, Schmid CH, Hibberd PL, Kalish R, Roubenoff R, Rones R, McAlindon T.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19877092/
3 Studiul „Tai Chi exercise can ameliorate physical and mental health of patients with knee osteoarthritis: systematic review and meta-analysis”, SAGE journals, 2020, Lidong Hu, Yiwen Wang, Feng Huang 
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0269215520954343?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed
American College & Rheumatology - 2019 American College of Rheumatology/Arthritis Foundation Guideline for the Management of Osteoarthritis of the Hand, Hip, and Knee
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/acr.24131
Osteoarthritis Foundation International - The benefits of tai chi for osteoarthritis patients
https://www.oafifoundation.com/en/the-benefits-of-tai-chi-for-osteoarthritis-patients/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0