Strategii care ii ajuta pe pacientii cu diabet de tip 2 sa creasca valoarea colesterolului HDL bun [studiu]

Oamenii de stiinta stiu ca exista o relatie bine stabilita intre HDL-colesterol si absorbtia glucozei in muschi. De aceea, in cazul pacientilor cu diabet de tip 2, este important sa se creasca valoarea colesterolului "bun", asa cum mai este numit colesterolul HDL.

S-a observat ca HDL-colesterolul creste absorbtia glucozei la nivel celular in culturile de fibre musculare scheletice izolate, obtinute de la pacientii cu diabet de tip 2. Aceasta observatie a oamenilor de stiinta1 sustine si mai mult ideea ca HDL-colesterolul are capacitatea de a imbunatati controlul diabetului prin mai multe mecanisme.

Cercetatorii subliniaza ca exista mai multe strategii pentru cresterea valorii colesterolului HDL bun, in cazul pacientilor cu diabet de tip 2:

Scaderea in greutate - Cele mai multe dintre persoanele supraponderale au un nivel scazut al colesterolului HDL. Expertii spun ca scaderea numarului de kilograme este, de regula, acompaniata de o crestere a valorii colesterolului bun, desi pentru a fi eficient, procesul de slabire trebuie sa fie unul sustinut, iar numarul de kilograme date jos trebuie sa fie substantial.

Activitatea fizica - Nivelul optim de activitate fizica aerobica este asociat cu valori mari ale colesterolului HDL (bun). In plus, cresterea orelor de activitate fizica in cazul persoanelor care au valori mici ale HDL-colesterolului, in special la cele care au un nivel scazut de colesterol HDL, creste concentratia de colesterol bun. O meta-analiza ce a inclus 25 de studii randomizate a aratat ca o crestere a concentratiei de colesterol HDL a fost vizibila doar la persoanele care au facut exercitii fizice cel putin 120 de minute in fiecare saptamana sau care au avut cheltuielile energetice de cel putin 900 kcal.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Consumul de alcool - Acesta creste nivelul de HDL-colesterol, spun oamenii de stiinta, cel mai posibil creste secundar ca o inhibare a colesterol-ester transfer proteinei (CETP). Cu toate acestea, nu se stie daca aceasta crestere a colesterolului HDL asociata cu consumul de alcool are un efect cardio-protector.

Renuntarea la fumat - Fumatul reduce concentratia de colesterol HDL, iar renuntarea la acest viciu este asociata, spun oamenii de stiinta1, cu o crestere cu pana la 10% a nivelului de colesterol bun.

Metode farmacologice - Valorile colesterolului HDL sunt crescute prin intermediul unui tratament cu mai multe clase de agenti disponibili in prezent, care modifica nivelul lipidelor din sange. Printre aceste clase de medicamente se afla: fibratii, statinele si in special nicaina, iar expertii spun ca exista dovezi ce indica faptul ca o astfel de crestere se traduce printr-un risc redus de boala cardiovasculara.

Fibratii - Capacitatea fibratilor de a creste concentratia de colesterol HDL in cazul pacientilor cu diabet de tip 2 este mai degraba modesta, cresterile valorilor de colesterol bun fiind de doar 2% pana la 3%, raportate in doua trialuri clinice mari. Chiar si asa, cercetatorii spun ca tratamentul cu fibrati este extrem de eficient in reducerea riscului de boala coronariana in cazul pacientilor care au, pe langa valori scazute ale colesterolului HDL, si valori mari ale trigliceridelor.

Statinele - Aceste medicamente pot creste nivelul de colesterol HDL cu pana la 3% - 5%. Cresterea este mai mare in cazul persoanelor care, initial, au o valoare mica a colesterolului bun. Expertii spun insa ca, de fapt, cresterea valorii colesterolului HDL, ca urmare a unui tratament cu statine, este destul de mica in cazul celor cu diabet de tip 2, decat in cazul non-diabeticilor.

Niacina - Aceasta creste valoarea colesterolului HDL cu pana la 35%, arata studiile. In plus, tratamentul cu niacina (vitamina B3) este asociat cu o modificare in distribuirea particulelor de colesterol HDL. Expertii spun ca mecanismul precis prin care niacina creste concentratia de colesterol HDL este necunoscut, desi exista dovezi ce arata ca ea intarzie catabolismul particulelor de HDL-colesterol.

Anumite suplimente alimentare - Multi pacienti cu diabet de tip 2 au o concentratie scazuta in plasma a colesterolului HDL, care poate contribui la un risc crescut de a dezvolta o afectiune cardiovasculara. De aceea, oamenii de stiinta au cautat sa descopere si alte substante active ori suplimente care pot ajuta la controlul anumitor lipide din sange. Un studiu2 din 2018 a aratat ca o substanta numita monacolina K, ce se gaseste in drojdia de orez rosu, are proprietati ce scad nivelul colesterolului LDL (numit si colesterol "rau"). Cercetatorii au avut in vedere doua suplimente ce contineau monacolina K, iar la finalul studiului, au observat ca valoarea colesterolului LDL a scazut cu pana la 23,3% in timpul tratamentului cu unul dintre suplimente si cu pana la 25,6% in cadrul tratamentului cu cel de-al doilea supliment.

Monacolina K este o substanta obtinuta in timpul fermentarii orezului, de catre ciuperca sau drojdia Monascus purpureus, folosita inca de mii de ani in China pentru a se produce vinul de orez. Orezul fermentat este cel care ii da substantei culoarea rosie caracteristica, de aici si numele de "drojdie de orez rosu". Aceasta substanta a fost identificata de oamenii de stiinta in 1979, iar structura monacolinei K este similara cu cea a unei statine. Mai multe studii clinice au demonstrat ca exista un efect de scadere a lipidelor din sange al monacolinei K, atat singura, cat si in asociere cu alti compusi chimici.

 
 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1"The Causes and Consequences of Low Levels of High Density Lipoproteins in Patients with Diabetes", aprilie 2011, Diabetes & metabolism journal; Philip J. Barter.
  • 2"LDL-cholesterol lowering effect of a new dietary supplement: an open label, controlled, randomized, cross-over clinical trial in patients with mild-to-moderate hypercholesterolemia", mai 2018, Lipids in health and disease; S. Magno, G. Ceccarini, C. Pelosini, R. Jaccheri, J. Vitti, P. Fierabracci, G. Salvetti, G. Airoldi, M. Minale, G. Saponati, F. Santini.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0