Statinele, mai eficiente pentru cei care tin o dieta mediteraneana [studiu]

Studiile arata ca, pentru pacientii care au suferit un atac de cord sau un atac cerebral, combinatia de statine si dieta mediteraneana este cea mai eficienta optiune pentru a reduce mortalitatea.

Pentru acele persoane care au avut deja un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, combinatia de statine si o dieta mediteraneana pare sa fie cea mai eficienta varianta pentru a reduce riscul de mortalitate, in special din cauze cardiovasculare.

Aceasta este, de fapt, concluzia unui studiu italian condus de oamenii de stiinta de la  I.R.C.C.S. Neuromed, din Pozzilli, Italia, realizat pe mai mult de 1000 de adulti recrutati, si publicat in revista "International Journal of Cardiology".

Dieta mediteraneana clasica este bogata in fructe, legume, leguminoase, cereale, ulei de masline, vin consumat cu moderatie, carne de peste si are un continut redus de carne si de produse lactate.

"Am descoperit ca statinele impreuna cu o dieta mediteraneana au fost mult mai eficiente, in comparatie cu terapia cu statine considerata separat si cu dieta mediteraneana, luata separat, in ce priveste reducerea riscului de mortalitate cardiovasculara. Dupa toate probabilitatile, o dieta mediteraneana faciliteaza efectele benefice ale statinelor, care in studiul nostru au fost, in general, folosite in doze mici", a declarat Marialaura Bonaccio, autorul principal al studiului, epidemiolog la Departamentul de Epidemiologie si Preventie.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetatorii au analizat si potentialele mecanisme implicite ale acestei interactiuni pozitive dintre clasa aceasta de medicamente (statine) si obiceiurile alimentare sanatoase.

"Combinatia favorabila dintre statine si dieta mediteraneana pare sa actioneze - si nu doar asupra nivelului colesterolului - prin reducerea inflamatiei subclinice, o conditie care predispune pacientii la un risc mai mare de imbolnavire si de mortalitate. Aceste rezultate prezinta un deosebit interes, in special prin prisma observatiilor noastre, ca un nivel mare de inflamatie subclinica a dublat riscul de mortalitate in cazul pacientilor care au suferit deja un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral", a explicat Licia Iacoviello, pentru medicalxpress.com, sefa Laboratorului de Epidemiologie Moleculara si Nutritionala.

Oamenii de stiinta italieni spun ca datele pe care le-au obtinut sugereaza ca ar trebui sa se axeze mai mult pe posibilele interactiuni dintre alimente si medicamente, un aspect care este foarte neglijat in cercetarile epidemiologice.

Desigur, in acest scop vor fi necesare studii clinice controlate, pentru a clarifica aceste rezultate. "Daca datele noastre vor fi confirmate, noi posibilitati terapeutice ar putea fi create si puse la punct pentru acele persoane care au avut deja un eveniment cardiovascular major, permitand o mai buna variatie a interventiei farmacologice in relatie cu obiceiurile si stilul de viata ale pacientilor. Acesta este un aspect nou al medicinei personalizate", a mai declarat Giovanni de Gaetano, director al Departamentului de Epidemiologie si Preventie din cadrul institutiei italiene.

Ce beneficii are dieta mediteraneana?

Cercetarile au aratat ca dieta mediteraneana traditionala reduce riscul de boala cardiovasculara. Dieta aceasta a fost asociata cu un nivel scazut de colesterol LDL (lipoproteine de densitate mica), numit si colesterol rau, care are un risc mare sa se acumuleze in interiorul arterelor.

Multe organizatii internationale incurajeaza adultii sanatosi sa adopte un stil precum dieta mediteraneana, pentru a preveni boli cronice majore, mai ales ca studiile au demonstrat ca dieta mediteraneana a fost asociata cu un risc redus de mortalitate cardiovasculara, cat si un risc redus de mortalitate, in general.

Ce sunt statinele si ce rol au?

Statinele reprezinta o clasa de medicamente care pot sa scada nivelul colesterolului LDL din sange, adica acele lipoproteine cu densitate mica (LDL-colesterol). Acesta mai este numit uneori si "colesterolul rau", iar statinele reduc productia de LDL-colesterol in interiorul ficatului.

Statinele sunt disponibile sub forma de tablete, care sunt administrate o data pe zi. In cazul unora, nu conteaza in ce moment al zilei le administreaza pacientul, atat timp cat le ia la aceeasi ora. Exista si unele tipuri de statine care ar trebui luate seara.

Medicul iti poate recomanda sa iei statine:

  • fie daca ai fost diagnosticat cu o forma de boala cardiovasculara (cardiopatie ischemica, angina, infarct miocardic, accident vascular cerebral),
  • fie istoricul medical personal si istoricul medical familial sugereaza ca ai un risc mare de a dezvolta o boala cardiovasculara la un anumit moment, in urmatorii 10 ani din viata, iar masurile si schimbarile din stilul de viata nu au reusit sa reduca acest risc.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore! Nu-ti pune viata in pericol!

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Interaction between Mediterranean diet and statins on mortality risk in patients with cardiovascular disease: Findings from the Moli-sani Study", publicat in 2018, in International Journal of Cardiology, autori: Marialaura Bonaccio'Correspondence information about the author Marialaura Bonaccio1,Email the author Marialaura Bonaccio, Augusto Di Castelnuovo, Simona Costanzo, Mariarosaria Persichillo, Amalia De Curtis, Chiara Cerletti, Maria Benedetta Donati, Giovanni de Gaetano, Licia Iacoviello.
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/mediterranean-diet/art-20047801
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/statins/
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0