Dislipidemia la varsta adulta ar putea fi anticipata inca din copilarie [studiu]

Riscul cardiovascular al unei persoane ar putea fi estimat inca din copilarie, pe baza anumitor factori genetici. Oamenii de stiinta spun ca se poate face o anticipare sau o "prezicere" a dislipidemiilor la varsta adulta, folosindu-se factori de risc genetici si factori clinici de risc din copilaria pacientilor.

Dislipidemia este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare, iar spre deosebire de alti factori de risc, aceasta poate fi modificabila, spun oamenii de stiinta finlandezi. Acestia au examinat in cadrul unui studiu* recent daca analizarea unui polimorfism uninucleotidic in ceea ce priveste nivelul lipidelor din sange sporeste predictia vizavi de dislipidemia la varsta adulta, in comparatie cu masuratorile lipidelor sangvine din copilarie. Polimorfismul uninucleotidic este o variatie ce apare in secventa ADN-ului genomic, observata la indivizi diferiti.

Riscul genetic, pe o populatie finlandeza

Au fost incluse in cadrul acestui studiu 2422 de persoane, care au participat la 2 sondaje sau examinari, ce au avut loc in copilarie (in 1980, cand participantii aveau intre 3 si 18 ani, si in 1986). Si au fost inclusi acei participanti care au facut parte cel putin dintr-un studiu de follow-up cand au devenit adulti (in 2001, 2007 si 2011).
 
NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetatorii au examinat daca includerea unui risc genetic ce avea in vedere lipidele sangvine (58 de polimorfisme uninucleotidice pentru lipoproteinele cu densitate scazuta, 71 de polimorfisme uninucleotidice pentru lipoproteinele cu densitate mare si 40 de polimorfisme uninucleotidice pentru trigliceride) a imbunatatit sau nu predictia in ce priveste dislipidemiile la adulti, in comparatie cu factorii clinici de risc din copilaria acestor participanti.

Cercetatorii au tinut cont de anumiti parametri si au constatat ca nivelul lipidelor sangvine din copilarie si cifrele in ceea ce priveste riscul genetic estimat au fost asociate cu un risc crescut de a suferi la varsta adulta de o forma de dislipidemie, in ceea ce priveste toate lipidele sangvine.

Concluziile cercetatorilor, dupa ani de zile de studii, au fost ca includerea unor scoruri pentru riscul genetic in ceea ce priveste programele de screening ce au in vedere lipidele sangvine in copilarie ar putea, intr-o masura modesta, sa imbunatateasca gradul de identificare a acelor indivizi care au cel mai mare risc de a dezvolta un tip de dislipidemie la varsta adulta.

Preventia dislipidemiilor poate incepe din copilarie

Cercetatorii subliniaza ca lipidele sangvine sunt unul dintre factorii de risc majori modificabili in ceea ce priveste bolile cardiovasculare. Valorile lipidelor din sange pot fi urmarite inca din copilarie si pana la varsta adulta, iar identificarea timpurie a copiilor si a adolescentilor ce prezinta un risc crescut ar putea sa permita implementarea unor strategii de preventie tintite, cat mai precoce in procesul pe care il implica boala, iar in acest mod, exista un potential destul de mare de a se preveni sau de a intarzia aparitia complicatiilor asociate dislipidemiei.

Exista numeroase studii recente care au avut in vedere testarea genetica, pentru a se depista polimorfismele uninucleotidice si alte mutatii genetice care sunt asociate cu niveluri anormale ale lipidelor din sange, iar cel de mai sus este unul dintre ele.

Ce anume cauzeaza colesterolul marit la copii?

Expertii spun ca valorile colesterolului la copii sunt asociate cu trei factori: ereditatea, dieta si obezitatea. In majoritatea cazurilor, insa, copiii cu hipercolesterolemie au un parinte care a avut sau are colesterolul marit.

Cu un simplu test de sange, medicii pot verifica nivelul colesterolului la copii. Efectuarea unei analize de sange de acest tip este extrem de importanta, mai ales daca in familie exista antecedente medicale de boala cardiovasculara sau daca unul dintre parintii acelui copil are colesterolul marit. Rezultatele testului de sange vor scoate la iveala daca nivelul colesterolului la acel copil este sau nu prea mare.

Este important sa mergi la medic impreuna cu copilul, mai ales daca cel mic are probleme cu greutatea. Medicul va recomanda, pe baza rezultatelor analizelor de sange, cele mai bune strategii pentru a trata colesterolul marit al copilului: fie cu ajutorul dietei sanatoase, unui program de exercitii fizice care implica intreaga familie, fie cu ajutorul medicamentelor (daca acel copil are peste 8 ani).


 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:
  • * Studiul "Prediction of Adult Dyslipidemia Using Genetic and Childhood Clinical Risk Factors", publicat in 2017, in Circulation: Genomic and Precision Medicine, autori: Joel Nuotio, Niina Pitkänen, Costan G. Magnussen, Marie-Jeanne Buscot, Mikko S. Venäläinen, Laura L. Elo, Eero Jokinen, Tomi Laitinen, Leena Taittonen, Nina Hutri-Kähönen, Leo-Pekka Lyytikäinen, Terho Lehtimäki, Jorma S. Viikari, Markus Juonala, Olli T. Raitakari.
  • Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12113-high-cholesterol-in-children/management-and-treatment

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0