Persoanele nou-diagnosticate cu diabet, risc crescut de insuficiență cardiacă [studiu]

Insuficiența cardiacă a reprezentat cel mai mare risc de deces la 5 ani pentru persoanele nou diagnosticate cu diabet de tip 2 decât orice alte boli de inimă sau de rinichi, potrivit unor noi cercetări¹ efectuate în Danemarca.

Se pare că persoanele cu diabet de tip 2 au de două până la patru ori mai multe riscuri de a dezvolta insuficiență cardiacă (o afecțiune în care inima nu reușește să pompeze eficient sânge oxigenat prin corp) decât persoanele fără diabet

Ce legătură există între diabet și insuficiența cardiacă

Cercetările privind bolile cardiovasculare la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au implicat în mod tradițional pacienți cu diabet zaharat pe termen lung care sunt considerați pacienți cu risc crescut. Acest studiu retrospectiv, longitudinal, și-a propus să afle mai multe despre riscul de insuficiență cardiacă la persoanele cu diabet de tip 2 recent diagnosticat.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Odată cu apariția unor tratamente noi, cum ar fi inhibitorii SGLT2 și medicamentele antagoniste ale receptorilor GLP-1 pentru diabetul de tip 2, dintre care unele au dovedit că reduc riscul bolilor cardiovasculare, clinicienii se pot concentra asupra bolilor cardiovasculare și a prevenirii insuficienței cardiace la pacienții cu tip 2 diabet, afirmă cercetătorii implicați în noul studiu. Acest studiu subliniază care subgrupuri de pacienți au nevoie și ar putea beneficia cel mai mult de evaluarea, prevenirea și tratarea riscurilor.

Studiul a identificat pacienții care aveau vârste de 18 ani și peste fără boli cardiace și renale anterioare și au fost diagnosticați recent cu diabet de tip 2 în registrele de sănătate daneze la nivel național. Din 1998 până în 2015, au fost urmăriți peste 153.000 de pacienți timp de aproximativ 10 ani. În timpul urmăririi mediane de 9,7 ani, 45,1% dintre pacienții (69.201) cu diabet au fost diagnosticați cu o boală cardiovasculară sau renală. 

Cercetătorii au estimat riscul de deces la cinci ani, raporturile de risc la cinci ani și scăderea duratei de viață în termen de cinci ani asociate cu dezvoltarea oricărei boli cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă, bolile cardiace ischemice, accidentul vascular cerebral, boala arterială periferică și boala renală cronică.

Cercetătorii au descoperit, astfel, că insuficiența cardiacă în combinație cu orice alt diagnostic din studiu a fost asociat cu cel mai mare risc de deces și cea mai mare scădere a duratei de viață comparativ cu combinațiile altor boli cardiovasculare și diabet de tip 2. De asemenea, au aflat că raportul de risc de deces la cinci ani asociat cu dezvoltarea insuficienței cardiace după diagnosticul de diabet de tip 2 a fost de trei ori mai mare la pacienții cu diabet decât la pacienții fără diabet.

Nu în ultimul rând, studiul a arătat că riscurile au fost crescute indiferent de momentul în care pacientul a dezvoltat boli cardiovasculare după ce a fost diagnosticat cu diabet de tip 2 și că riscul crescut de deces a fost prezent în toate subgrupurile pe baza vârstei, sexului și prezenței altor afecțiuni a pacientului.

Cercetătorii au comparat, în plus, descoperirile lor cu ale altor studii internaționale similare, axate pe diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. Ei au concluzionat că studiul lor are unele limitări din cauza lipsei de informații în jurul factorilor clinici care ar detalia severitatea insuficienței cardiace și a diabetului de tip 2, precum și progresia și severitatea diabetului de tip 2. 

Autorii studiului au menționat, de asemenea, că nu au inclus efectele tratamentului diferitelor medicamente noi pentru diabet în acest studiu, astfel încât concluziile lor ar trebui interpretate cu prudență.

Cum se poate preveni sau amâna diabetul de tip 2?

Dacă ești expus riscului de diabet, este posibil să previi sau să întârzii instalarea acestei boli. Majoritatea lucrurilor pe care e bine să le faci implică un stil de viață mai sănătos. Odată ce ai început să faci aceste modificări, vei obține și alte beneficii pentru sănătate. S-ar putea să îți reduci riscul de a dezvolta și alte boli și probabil că te vei simți mai bine și vei avea mai multă energie. Ce poți face, concret, pentru a preveni diabetul

 
 

Pierderea în greutate și menținerea acesteia. Controlul greutății este o parte importantă a prevenirii diabetului. Este posibil să poți preveni sau întârzia instalarea diabetului prin pierderea a 5-10% din greutatea actuală. De exemplu, dacă ai 1.80 m și 90 de kg, obiectivul ar fi să pierzi între 5 și 9 kg. Odată ce ai pierdut în greutate, este important să nu o recâștigi.

Realizarea și adoptarea unui plan de alimentație sănătoasă. Este important să reduci cantitatea de calorii pe care o consumi zilnic, astfel încât să poți pierde kilogramele suplimentare și să îți menții greutatea normală. Pentru a face acest lucru, alimentația ta ar trebui să includă porții mai mici și mai puține grăsimi și zahăr. De asemenea, ar trebui să consumi o varietate de alimente din fiecare grup de alimentar, cu accent pe legume, fructe, pâine integrală. De asemenea, este o idee bună să limitezi carnea roșie și să eviți carnea procesată (crenvurștii, salamurile etc). Poți încerca și unele suplimente alimentare, cum sunt cele cu castravete amar, schinduf, turmeric și scorțișoară.

Respectarea unui program de exerciții fizice. Exercițiile fizice au multe beneficii pentru sănătate, contibuind și la pierderea în greutate precum și la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Ambele reduc riscul de diabet de tip 2. Încearcă să faci cel puțin 30 de minute de activitate fizică timp de 5 zile pe săptămână. Dacă până acum nu ai fost o persoană activă, cere sfatul medicului de familie pentru a afla ce tipuri de exerciții sunt cele mai potrivite pentru tine. E recomandat să începi să te miști treptat și să perseverezi pentru a-ți atinge obiectivele.

Evitarea fumatului. Fumatul poate contribui la rezistența la insulină, ceea ce poate duce la dezvoltarea diabetului de tip 2. Dacă ești fumător, încearcă să renunți. În cazul în care nu știi cum e mai bine să procedezi ca să te lași de fumat, cere sfatul medicului.
De asemenea, poți discuta cu medicul de familie pentru a vedea dacă mai poți face și alte lucruri pentru a întârzia sau pentru a preveni diabetul de tip 2. Dacă ai un risc ridicat, medicul îți poate sugera să iei un medicament împotriva diabetului.

 

 

Citește și:
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AHA Journals - Type 2 Diabetes Mellitus and Impact of Heart Failure on Prognosis Compared to Other Cardiovascular Diseases
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCOUTCOMES.119.006260
1. Studiul „Type 2 Diabetes Mellitus and Impact of Heart Failure on Prognosis Compared to Other Cardiovascular Diseases”, apărut în Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes (2020). DOI: 10.1161/CIRCOUTCOMES.119.006260, autori: Bochra Zareini et al.
Medline Plus - How to Prevent Diabetes
https://medlineplus.gov/howtopreventdiabetes.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0