Consumul moderat de alcool reduce riscul de diabet [studiu]

Expertii americani ne reamintesc ca un prin consumul moderat de alcool, am putea reduce riscul de diabet zaharat.

 

Asociatia Americana a Diabetului recomanda femeilor cu diabet sa respecte recomandarile in ceea ce priveste consumul de alcool, care se aplica la majoritatea femeilor adulte: o bautura alcoolica pe zi este in regula sa fie consumata (de exemplu, vinul rosu, consumat cu moderatie, contine antioxidanti care ar putea ajuta la prevenirea bolii arteriale coronariene), insa excesul de alcool poate face mult rau, din mai multe puncte de vedere.

O analiza realizata de o echipa de cercetatori chinezi indica faptul ca aceeasi bautura alcoolica (una pe zi) ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Cercetatorii au analizat peste 26 de studii efectuate in ceea ce priveste efectele alcoolului si in privinta diabetului, care au implicat 706.716 de persoane, iar peste jumatate dintre participanti erau femei. Mai exact, 431.0005 erau femei si 275.711 erau barbati.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ei au determinat ca, in comparatie cu persoanele abstinente (de la bautura), cei care consumau alcool cu moderatie (adica cei care beau, in medie, o bautura alcoolica pe zi) au avut un risc cu 17% mai mic de a dezvolta diabet, iar cei care au baut, in medie, una pana la doua bauturi alcoolice pe zi au avut un risc cu 26% mai mic de a face diabet.

Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool (care depasea cantitatile acestea mici zilnice) a avut un efect prea mic sau chiar niciun fel de efect asupra riscului de diabet.

Cand cercetatorii au analizat si mai in profunzime datele obtinute, ei au descoperit ca beneficiile consumului usor pana la moderat de alcool au fost mult mai mari in cazul femeilor, decat al barbatilor.

Oamenii de stiinta* au detectat o relatie nonlineara intre consumul de alcool si riscul de diabet de tip 2, care a fost identificata in toate cohortele, la barbati si la femei. Ei au ajuns, deci, la concluzia ca un consum moderat de alcool si un consum al unor cantitati foarte mici de alcool a fost asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2.

Cercetatorii speculau la acea vreme, in 2016, ca alcoolul ar putea creste raspunsul organismului la insulina. Cu toate acestea, ei au subliniat ca un consum excesiv de alcool este asociat cu afectiunile hepatice, care, la randul lor, cresc riscul de diabet.

Anumite bauturi alcoolice pot fi benefice pentru inima

Resveratrolul, care se gaseste in vinul rosu, ar putea fi considerat un ingredient "prietenos" cu inima noastra.

Vinul rosu, consumat cu moderatie, este de multa vreme considerat un aliat pentru o inima sanatoasa, spun expertii. Alcoolul si anumite substante din vinul rosu (numite antioxidanti) ar putea ajuta la prevenirea bolii arteriale coronariene, o conditie care duce la infarct miocardic.

Retine, insa, ca inca nu exista dovezi clare care sa arate ca vinul rosu este mai bun decat alte forme de alcool cand este vorba despre posibilele beneficii pentru o inima mai sanatoasa. Antioxidantii din vinul rosu, numiti polifenoli, pot sa protejeze stratul care captuseste vasele de sange de la inima. Un astfel de polifenol, resveratrolul, care se gaseste in vinul rosu, a atras atentia oamenilor de stiinta.

Expertii cred ca resveratrolul ar putea fi un ingredient important din vinul rosu, care ajuta la prevenirea daunelor de la nivelul vaselor de sange, reduce LDL-colesteroluil (cantitatea de lipoproteine cu densitate mica) si previne formarea cheagurilor de sange**.

Unele cercetari arata ca resveratrolul ar putea fi asociat cu un risc mai scazut de inflamatie si de coagulare a sangelui, care pot duce la boala coronariana, insa alte studii nu au reusit sa gaseasca beneficii in ceea ce priveste rolul resveratrolului in prevenirea bolilor cardiovasculare.

Important!

Specialistii nu iti recomanda sa incepi sa bei alcool doar pentru a preveni bolile cardiovasculare ori doar pentru a preveni diabetul de tip 2. Alcoolul poate duce la dependenta si poate cauza sau agrava alte probleme de sanatate.


 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Harvard Medical School - https://www.health.harvard.edu/diabetes/research-were-watching-moderate-alcohol-consumption-may-reduce-diabetes-risk
  • * Studiul "Association between alcohol consumption and the risk of incident type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis", publicat in martie 2016, in The American Journal of Clinical Nutrition, autori: Xiao-Hua Li, Fei-fei Yu, Yu-Hao Zhou, Jia He.
  • ** Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0