Băieții care ajung la pubertate devreme, risc crescut de diabet de tip 2 [studiu]

Potrivit unui studiu suedez, băieții care ajung la pubertate devreme au un risc mai crescut de a dezvolta diabet de tip 2 la maturitate, față de cei la ajung la pubertate mult mai târziu, indiferent de greutatea acestora în copilărie. 

Studiul a fost efectuat pe o serie de bărbați din Suedia, născuți între anii 1945 și 1961, și a fost publicat în revista de specialitate Diabetologia. Cercetătorii au descoperit faptul că băieții care au manifestat un puseu de creștere între vârstele de 9.3 și 13.4 ani au avut un risc de două ori mai crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2, față de cei care au avut puseul de creștere între vârstele de 14.8 și 17.9 ani. 

Asocierea dintre pubertatea timpurie și diabetul de tip 2 a fost realizată pe baza mai multor parametri, inclusiv data nașterii, țara de proveniență, greutatea la naștere și nivelul de educație. 
Un indice de masă corporal crescut, la maturitate, este un factor de risc bine cunoscut pentru diabetul de tip 2. Studii anterioare au evidențiat faptul că băieții supraponderali în copilărie, sau care au luat în greutate pe parcursul pubertății, au un risc mai crescut de diabet de tip 2. În plus, cercetările indică faptul că există o legătură între pubertatea timpurie la fete, adică debutul menstruației, și riscul crescut de diabet de tip 2, dar studiile din trecut efectuate pe băieți au fost compromise de lipsa disponibilității markerilor de pubertate

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Scopul studiului de față a fost cel de a determina dacă perioada pubertății poate fi legată de riscul de diabet la bărbați, chiar și după modificarea indicelui de masă corporală. În studiul condus de Jenny Kindblom și Claes Ohlsson, profesori la Universitatea Goteborg din Suedia, cercetătorii au evaluat istoricul medical a 30,697 bărbați suedezi născuți între 1945 și 1961 cu index de masă corporală consemnat, pe perioada copilăriei și a adolescenței, în cadrul Studiului Epidemiologic din Goteborg, un studiu al populației orașului. Perioada pubertății a fost calculată cu ajutorul indicelui de vârstă la vârful puseului de creștere, care se petrece la aproximativ 2 ani după intrarea în pubertate.  Vârsta medie de pubertate a subiecților studiului este de 14 ani.

Informațiile referitoare la înălțime și greutate din perioada copilăriei și a adolescenței au fost asociate cu datele din registrele naționale, consemnate până în 2016 sau până în momentul în care au fost diagnosticați cu diabet de tip 2, au emigrat sau au decedat. Pe parcursul unei medii de 30.7 ani, începând cu vârsta de 30 de ani, 1,851 bărbați au fost diagnosticați cu diabet de tip 2, la aproximativ 57.2 ani. 

Pentru fiecare an dinaintea puseului de creștere puberic, riscul dezvoltării diabetului timpuriu a crescut cu aproximativ 28%, în timp ce riscul pentru diabetul târziu a crescut cu 13%. Cu toate acestea, atunci când cercetătorii s-au orientat spre indexul de masă de corporală după pubertate, începând cu vârsta de 20 de ani, asocierile cu diabetul de tip 2 s-au diminuat. Cel mai important aspect remarcat pe durata studiului a fost riscul crescut de diabet de tip 2 asociat cu perioada pubertății. 

Mai mult, riscul nevoii de tratament cu insulină, odată ce diabetul de tip 2 s-a instalat, este mai crescut la bărbații care au ajuns la pubertate mai devreme. Așadar, potrivit studiului, dependența de insulină este mai crescută cu 25% în rândul subiecților care au manifestat un puseu de creștere timpuriu, asociat cu ajungerea la pubertate. La polul opus, puseul de creștere manifestat la o vârstă mai mare -  după 15 ani – a fost asociat cu un risc cu 30% mai redus de dezvoltare a diabetului de tip 2. 

Descoperirile cercetătorilor suedezi au fost făcute pe o bază observațională, așadar, pentru a valida aceste concluzii, legătura dintre diabet de tip 2 și perioada de pubertate necesită studii clinice ulterioare, care să se concentreze atât pe apariția și evoluția puseului de creștere la băieți, cât și pe modificarea indexului de masă corporală al acestora, pe parcursul timpului. Cu toate acestea, descoperirile studiului din Goteborg evidențiază noi conexiuni între fiziologia timpurie a persoanelor cu diabet de tip 2 și instalarea bolii, ceea ce va da, cu siguranță, curs unor noi studii și cercetări. 

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Medical Express - Study suggests men more likely to develop type 2 diabetes if they go through puberty early
https://medicalxpress.com/news/2020-03-men-diabetes-puberty-early.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter
Studiul Early puberty and risk for type 2 diabetes in men, publicat în Diabetologia, în martie 2020, autori: Claes Ohlsson, Maria Bygdell, Maria Nethander, Jenny M. Kindblom
https://rd.springer.com/article/10.1007/s00125-020-05121-8

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0