Antrenamentul de forta poate reduce riscul de diabet [studiu]

Oamenii de stiinta stiu ca lipsa activitatii fizice poate contribui la riscul de diabet, insa acum ei se intreaba ce tip de exercitii fizice ar putea sa reduca acest risc.

Recent, cercetatorii de peste hotare si-au propus sa afle mai multe despre efectele antrenamentelor asupra riscului de diabet de tip 2, intrebandu-se ce fel de activitate fizica ar putea sa ajute la reducerea acestui risc in mod semnificativ.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate in luna martie 2019 in jurnalul "Mayo Clinic Proceedings" si indica faptul ca persoanele cu o forta musculara moderata, mentinuta si consolidata prin intermediul exercitiilor de forta, ar putea avea un risc considerabil mai scazut de diabet de tip 2.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Acest efect, dupa cum au observat cercetatorii, este independent de alti factori. Ei mai subliniaza ca masa musculara moderata pare sa fie suficienta pentru a asigura acest beneficiu si chiar daca se creste masa musculara, acest risc nu mai scade.

Unul dintre cercetatori, profesorul Duck-chul Lee, de la Iowa State University, a explicat pentru presa ca rezultatele pe care echipa sa le-a obtinut sugereaza ca pana si antrenamentul moderat de forta poate fi benefic in acest sens, doar ca este dificil de stabilit cat de mult trebuie sa se antreneze oamenii pentru a fi suficient.

"In mod normal, oamenii vor dori sa stie cat de des trebuie sa ridice greutati sau de cata masa musculara au nevoie, insa nu este chiar atat de simplu de stabilit.", a declarat Duck-chul Lee. El spune ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina cat timp trebuie acordat exercitiilor de rezistenta (de forta), care poate varia de la o persoana la alta.

Riscul de diabet a fost cu peste 30% mai mic

In cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta au folosit informatiile de la 4681 de adulti, cu varste cuprinse intre 20 si 100 de ani, si niciunul dintre ei nu a avut diabet la inceputul cercetarii. Toti participantii au fost de acord sa faca anumite exercitii fizice (bench press, numit impins la piept din plan drept, si leg press, numit impins la presa pentru picioare), pentru a le permite cercetatorilor sa masoare forta musculara individuala.

Pentru a obtine rezultate cu mai multa acuratete, oamenii de stiinta au ajustat aceste masuratori in functie de mai multi factori, cum ar fi varsta, sexul si masa corporala. Toti participantii au fost supusi unor examinari medicale relevante, atat la inceputul studiului, cat si in etapa de follow-up.

Cercetatorii au descoperit astfel ca acele persoane care aveau o masa musculara moderata aveau si un risc cu 32% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Acest efect pare sa fie independent de alti factori ce tin de stilul de viata, cum ar fi consumul frecvent de alcool, fumatul, precum si obezitatea si hipertensiunea arteriala (acestea doua din urma sunt factori de risc pentru diabet).

Chiar si asa, oamenii de stiinta nu au putut sa obtina informatii detaliate despre toate obiceiurile participantilor in ceea ce priveste antrenamentele de forta. Insa informatiile pe care au reusit sa le obtina de la un grup mic de participanti sugereaza ca ar putea sa existe o asociere mderata intre rezistenta musculara a unei persoane si cat de des participa aceasta persoana la acest tip de exercitiu de forta.

Chiar daca rezultatele antrenamentului de forta nu se vor vedea neaparat cand te vei urca pe cantar, cercetatorii spun ca aceste exercitii au mai multe beneficii pentru sanatate. Antrenamentele de forta "te-ar putea ajuta sa iti reduci riscul de diabet de tip 2, chiar daca nu vei reusi sa dai jos kilogramele si stim deja ca mentinerea masei musculare ne ajuta sa ne mentinem intr-o stare functionala buna, pe parcursul vietii", a declarat Angelique Brellenthin, un alt autor al studiului, citata de medicalnewstoday.com. Si ea recunoaste ca, pana acum, nu se stie clar cat de des si la ce intensitate ar trebui sa facem antrenamente de forta (de rezistenta), pentru a ne putea reduce riscul de diabet, prin urmare, studiile viitoare vor trebui sa raspunda la aceste intrebari.


 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul "Association of Muscular Strength and Incidence of Type 2 Diabetes", publicat in 2019, in Mayo Clinic Proceedings, autori: Yuehan Wang, Duck-chul Lee, Angelique G. Brellenthin, Xuemei Sui, Timothy S. Church, Carl J. Lavie, Steven N. Blair.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0