Chirurgia în cancerul mamar incipient - pe cale de dispariție?

Multe femei diagnosticate cu cancer de sân trec printr-o intervenție chirurgicală ca parte a tratamentului recomandat. Ar putea chirurgia în cancerul mamar incipient să se afle pe cale de a fi eliminată?

În abordarea cancerului de sân, există mai multe tipuri de chirurgie mamară, care se aplică în funcție de situație. Operația poate fi indicată pentru:

  • a îndepărta cât mai mult posibil din tumoră (mastectomie, adică îndepărtarea completă a sânului sau lumpectomie, adică mastectomie parțială, în care se face doar îndepărtarea acelei părți a sânului afectate de cancer)
  • a afla dacă afecțiunea canceroasă s-a răspândit la nodulii din zona axilei (biopsia nodulului limfatic santinelă)
  • a reface forma sânului după ce tumora a fost îndepărtată (reconstrucție mamară)
  • a ușura simptomele cancerului avansat.

Newsletter DOC dedicat

În ceea ce privește cancerul mamar incipient, intervenția chirurgicală, fie ea limitată sau radicală, rămâne principalul gest terapeutic cu viză curativă (făcut în scopul de a trata această afecțiune). În multe dintre cazuri, atunci când volumul tumoral este mare sau când, din diverse motive, nu se poate recurge la intervenția chirugicală, se decide terapie oncologică preliminară (chimioterapie neoadjuvantă). 

În funcție de răspunsul terapeutic, se vorbește de un răspuns total (dispariția totală a tumorii țintă), răspuns parțial (diminuarea dimensiunilor tumorii sub jumătate), boală stabilă sau boală în progresie.
Ideea de a renunța, eventual, la intervenția chirurgicală, nu este nouă. Ea a fost abordată din nou recent, în cadrul Conferinței de Cancer Mamar desfășurată la San Antonio, conform căreia, în cazul unui răspuns complet la terapia neoadjuvantă, se poate lua decizia de a renunța la intervenția chirurgicală. 

Terapia neoadjuvantă a ajuns să joace un rol tot mai important în tratamentul cancerului de sân. Deși inițial era definită ca terapie sistemică aplicată înainte de tratamentul local, conceptul a fost extins pentru a include radioterapia folosită înainte de intervenția chirurgicală. Potențialele avantaje includ un control local sporit, evaluarea directă și un tratament de tip „organ sparing”, de păstrare a organului afectat în locul îndepărtării lui pe cale chirurgicală.

Cu toate acestea, 3 noi studii au arătat că intervenția chirurgicală conservativă nu poate fi evitată chiar în condițiile în care imagistica identifică un răspuns terapeutic excepțional. Din păcate, nu există o concordanță de 100% între răspunsul terapeutic radiologic și cel bioptic. În realitate, doar 59% dintre pacientele cu răspuns complet radiologic pe examinarea RMN au și un răspuns complet patologic.

De asemenea, biopsia posterapeutică poate „rata” boala reziduală (un număr de celule tumorale care rămân în corpul pacientei) la peste 37% dintre paciente. La pacientele cu răspuns complet radiologic, la care boala reziduală a fost ratată la biopsie, rata de răspuns fals negativ a fost chiar mai mare (45%).

Este foarte clar că numai examinarea RMN nu este suficient de clară pentru a identifica un răspuns complet terapeutic, după cum și biopsiile mamare multiple la paciente cu răspuns excepțional la chimioterapia neoadjuvantă nu reprezintă metode extrem de sigure de a identifica răspunsul patologic complet. În aceste condiții, nu se poate omite chirurgia mamară după terapia sistemică primitivă în condițiile în care boala reziduală este omisă la peste 2/3 dintre paciente.

Pacientele cu boală reziduală, în special cele cu tumori triplu negative sau HER2 pozitive, sunt candidate pentru terapie adjuvantă în vederea îmbunătățirii supraviețuirii și intervalului liber de boală. Ca urmare, dacă nu se cunoaște faptul că în patul tumoral ar mai putea rămâne boală reziduală, nu se poate administra nici terapia ulterioară. Se speră însă că, acolo nu există evidențiată boală reziduală (conform biopsiilor mamare repetitive) să se poată lua în calcul renunțarea la intervenția chirurgicală și eventual înlocuirea cu radioterapia la nivelul patului tumoral.

În prezent, se vorbește tot mai mult despre folosirea a trei examinări imagistice laolaltă: mamografie, ecografie mamară și rezonanță magnetică nucleară. Valoarea negativă predictivă a imagisticii trimodale este undeva în jur de 80%. Dacă rezultatele studiilor clinice vor identifica un plus predictiv de peste 10%, în condițiile în care biopsia următoare se dovedește negativă, este posibil că intervenția chirurgicală să fie dispensabilă.

Multora dintre paciente le este teamă să treacă printr-o intervenție chirurgicală (indiferent dacă este vorba de intervenția radicală sau de intervenția sectorială, pe anumite zone) și, acolo unde există garanția unui răspuns complet patologic certificat bioptic și imagistic, se poate renunța la intervenția chirugicală și administra radioterapie adjuvantă. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/treatment/surgery-for-breast-cancer.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8242583

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0