Cancerul de sân, corelat cu administrarea de anticoncepționale?

Se pare că există o legătură între contracepția hormonală și o ușoară creștere a riscului de cancer de sân.

Legătura dintre contracepția hormonală și cancerul mamar poate fi cauzată de faptul că anticoncepționalele folosesc hormoni pentru a împiedica sarcina, ceea ce poate suprastimula celulele mamare și poate crește riscul de cancer la sân. Însă contracepția hormonală poate conferi și anumite beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc redus de chisturi ovariene și alte tipuri de cancer.

Anticoncepționalele și riscul de cancer la sân

Potrivit unor cercetări, contracepția hormonală poate crește ușor riscul de cancer mamar. Acest lucru este susținut și de un studiu¹ care a implicat 1,8 milioane de femei din Danemarca, cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, care nu avuseseră cancer și nu făcuseră tratament de fertilitate. Aproximativ o participantă din 7690 a dezvoltat cancer de sân. Cu toate acestea, cercetătorii au observat că și alți factori, inclusiv vârsta, pot influența riscul de a dezvolta cancer mamar.

Newsletter DOC dedicat

Participantele cu vârste sub 35 de ani au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân. Dintre femeile care luau anticoncepționale de un an, doar una la 50.000 a dezvoltat cancer de sân. Odată ce femeia încetează să mai ia contracepție hormonală, riscul de cancer mamar pare să scadă și să revină la pragul anterior după aproximativ 5 ani.

O analiză a datelor de la peste 150.000 de femei care au participat la 54 de studii epidemiologice a arătat că, în general, femeile care au folosit o vreme contraceptive orale au avut o ușoară creștere (7%) a riscului relativ de cancer de sân comparativ cu femeile care au luat niciodată anticoncepționale. Femeile care foloseau în prezentul studiului contraceptive orale au avut o creștere cu 24% a riscului, care nu a crescut odată cu durata utilizării. Riscul a scăzut după oprirea utilizării contraceptivelor orale și nicio creștere a riscului nu a fost evidentă la 10 ani după încetarea utilizării.

Un alt studiu² a susținut o legătură între pilula trifazică și un risc crescut de cancer de sân. Pilula trifazică este un tip de pastilă multifazică; aceasta schimbă doza hormonală de trei ori în funcție de ciclu. O altă cercetare care a urmărit timp de mai mulți ani 116.000 de infirmiere cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani a constatat că a existat o ușoară creștere a riscului de cancer mamar la participantele care luau pilula trifazică. Recomandarea pentru acest gen de pilule a scăzut, însă, în ultimii ani.

O femeie care are cancer de sân poate folosi contraceptive orale?

Femeile cu cancer de sân ar putea dori să evite utilizarea anticoncepționalelor și a dispozitivelor hormonale intrauterine, deoarece aceste metode pot influența creșterea celulelor tumorale la persoanele cu cancere sensibile la hormoni, cum ar fi cancerul de sân.

Opțiuni alternative de contracepție

Dacă o femeie este îngrijorată de riscul ușor crescut de cancer de sân asociat cu anticoncepționalele sau trebuie să le evite deoarece are cancer de sân, ar putea lua în considerare metodele de barieră, cum sunt prezervativele, diafragmele sau spermicidele. Dacă o persoană este sigură că nu dorește să aibă copii, poate lua în calcul opțiunile chirurgicale permanente disponibile.

Ce măsuri generale se pot lua pentru scăderea riscului de cancer mamar?

Deși nu există o modalitate sigură de a preveni cancerul de sân, există câteva măsuri care se pot lua pentru a reduce riscul de a dezvolta această boală.

Caută să ajungi la o greutate normală

Supragreutatea și obezitatea cresc riscul de cancer mamar, mai ales după menopauză, când cea mai mare parte a estrogenului provine din țesutul adipos. Având mai mult țesut adipos, crește cantitatea de estrogen pe care o produce corpul, sporind astfel și riscul de cancer mamar. De asemenea, femeile supraponderale tind să aibă niveluri mai ridicate de insulină, care, de asemenea, sunt corelate cu cancerul de sân.

Fiecare kilogram în minus contează, deci important este să afli care este intervalul tău normal de greutate pentru a ajunge acolo; acesta diferă de la o persoană la alta, în funcție de înălțime, sex, vârstă și activitatea fizică efectuată. Întreabă medicul de familie cum îți poți calcula indicele de masă corporală sau folosește un calculator online.

Fii activă și evită sedentarismul

Multe studii au descoperit că activitatea fizică regulată reduce riscul de cancer mamar. Ghidurile de sănătate recomandă efectuarea a cel puțin două ore și jumătate de mișcare moderată pe săptămână sau cel puțin 75 de minute de activitate intensă. În timpul zilei, se va limita pe cât posibil comportamentul sedentar, cum ar fi statul așezat pe scaun sau întins în pat.

Creează-ți un stil alimentar sănătos

Un model de alimentație sănătoasă include o varietate de legume, leguminoase, fructe și cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, orez brun) și cantități moderate de pește, carne slabă de pasăre, ouă, lactate slabe și grăsimi bune (ulei de măsline, nuci etc.). Se va limita consumul frecvent de carne roșie și se vor evita crenvurștii, cârnații, salamurile, băuturile îndulcite cu zahăr și dulciurile din comerț.

Nu bea mult alcool

Cercetările au arătat că aportul mare de alcool crește riscul de cancer mamar, pe lângă riscul de a dezvolta alte boli. În cazul în care obișnuiești să consumi alcool, nu depăși un pahar de vin (150 ml) sau de bere (330 ml) pe zi.

Atenție la terapia de substituție hormonală

Studiile arată că terapia de substituție hormonală care folosește o combinație de estrogen și progestin crește riscul de cancer mamar. Această combinație poate duce, de asemenea, la creșterea densității sânilor, ceea ce face mai dificilă depistarea cancerului de sân la mamografie. Vestea bună este că, în termen de trei ani de la oprirea terapiei hormonale, riscul revine la cel al unei femei care nu a utilizat niciodată această terapie.

Pentru femeile care au suferit o histerectomie, terapia hormonală care include doar estrogen poate fi o opțiune mai bună. Estrogenul singur nu crește riscul de cancer mamar. Cu toate acestea, femeile care încă au uter prezintă un risc crescut de cancer endometrial numai de la terapia cu estrogen. 

Se recomandă ca femeile la menopauză să discute în amănunt cu medicul despre beneficiile și riscurile acestei terapii de substituție hormonală; pentru unele femei poate fi necesară, pentru altele se pot găsi alte metode de gestionare a simptomelor menopauzei.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NEJM Group - Contemporary Hormonal Contraception and the Risk of Breast Cancer
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1700732
1. Studiul „Contemporary Hormonal Contraception and the Risk of Breast Cancer”, apărut în N Engl J Med, dec. 2017; 377:2228-2239, DOI: 10.1056/NEJMoa1700732, autori: Lina S. Mørch et al.
Pub Med - Oral contraceptive use and breast cancer: a prospective study of young women
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20802021/
2. Studiul „Oral contraceptive use and breast cancer: a prospective study of young women”, apărut în Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010 Oct;19(10):2496-502. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-10-0747, autori: David J. Hunter et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0