AVC-ul silențios, frecvent după intervențiile chirurgicale [studiu]

Accidentul vascular cerebral silențios este mai greu de recunoscut și, de cele mai multe ori, este descoperit accidental. Oamenii de știință au descoperit recent că acesta apare cu precădere la persoanele de peste 65 de ani, care au suferit intervenții chirurgicale. 

Cercetătorii canadieni susțin că accidentele vasculare cerebrale silențioase sunt frecvente la vârstnicii care au fost supuși unori intervenții chirurgicale non-cardiace și dublează riscul de declin cognitiv, un an mai târziu.

În timp ce un accident vascular cerebral (AVC) provoacă simptome evidente cum sunt slăbiciunea la un braț sau probleme de vorbire care durează mai mult de o zi, un accident vascular cerebral silențios este mai greu de recunoscut, întrucât este întrerupt fluxul sangvin într-o anumită zonă a creierului care nu afectează o funcție vizibilă a corpului, cum este vorbirea sau mișcarea. Din acest motiv, accidentul vascular cerebral silențios este evident în ​​urma scanărilor cerebrale precum RMN-ul, medicul putând identifica zonele țesutului cerebral care au fost deteriorate. Pe lângă RMN, mai există câteva semne subtile care, deși de multe ori sunt corelate cu îmbătrânirea, pot anunța un accident vascular cerebral silențios. Printre aceste semne se numără: tulburările de echilibru, căderile frecvente, incontinența urinară, schimbările dispoziției, reducerea capacității cognitive, tulburări de memorie, dezorientare temporo-spațială, chiar și pierderea în locuri cunoscute.

Mulți vârstnici suferă un atac silențios după o intervenție chirurgicală 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit unui studiu1 recent, oamenii de știință au descoperit că accidentele vasculare cerebrale silențioase sunt, de fapt, mai frecvente decât accidentele vasculare cerebrale la persoanele în vârstă, de peste 65 de ani, care au efectuat o intervenție chirurgicală electivă, non-cardiacă. Statisticile arată că la nivel mondial, în fiecare an, trei milioane de persoane din această categorie de vârstă suferă un atac silențios după o intervenție chirurgicală.

Cercetarea a avut ca subiecți 1.114 de pacienți (cu vârsta ≥65) din 12 centre din America de Nord și de Sud, Asia, Noua Zeelandă și Europa, care au suferit o intervenție chirurgicală electivă, non-cardiacă, din 2014 până în 2017. Pacienților li s-a făcut RMN cu pondere difuză în decurs de 9 zile de la operație și au fost supuși mai multor investigații timp de 1 an pentru a li se evalua capacitățile cognitive.

În total, 78 de persoane (7%) au suferit un accident vascular cerebral perioperator. Declinul cognitiv la 1 an de la intervenția chirurgicală a avut loc la 29 din 69 de persoane (42%) care au suferit un accident vascular perioperator, explică specialiștii. 

Aceștia au descoperit că persoanele care au suferit un accident vascular cerebral în urma unei intervenții chirurgicale au avut mai multe riscuri să se confrunte și cu delir perioperator, accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitoriu în decurs de un an, comparativ cu pacienții care nu au suferit un accident vascular cerebral.

Oamenii de știință au exclus din studiu pacienții care au fost supuși unor operații pe artera carotidă sau unor intervenții chirurgicale intracraniene ori care au fost diagnosticați cu un accident vascular cerebral acut după operație, dar înainte de efectuarea RMN-ului. 

Chiar dacă s-au făcut progrese foarte mari în ultimul secol, chirurgii putând să opereze pacienții mai în vârstă, datorită îmbunătățirii tehnicilor chirurgicale, este important ca cei care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale să înțeleagă care sunt și riscurile unei astfel de proceduri, atrag atenția specialiștii.

Accidentul vascular cerebral silențios crește riscul de demență

Accidentul vascular cerebral silențios este asociat cu demența, declinul cognitiv, scăderea vitezei psihomotorii și un risc crescut de accident vascular cerebral.

Deși accidentul vascular silențios este asimptomatic, existența mai multor astfel de episoade crește foarte mult riscul producerii în viitor a unui accident vascular cerebral simptomatic. Un număr mare de leziuni cerebrale mărește semnificativ și riscul de demență vasculară sau demența multi-infarct, atrag atenția specialiștii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Accidentul vascular cerebral silențios poate să apară în urma formării de cheaguri de sânge (trombi). Însă și hipertensiunea arterială, îngustarea vaselor de sânge, creșterea nivelului de colesterol și diabetul poartă o parte din vină.  

Prevenție accident vascular cerebral silențios

Deși, de multe ori, este diagnosticat întâmplător, accidentul vascular cerebral silențios poate fi prevenit prin câteva măsuri:

  • Ținerea sub control a hipertensiunii arteriale și a colesterolului;
  • Practicarea regulată de exerciții fizice;
  • Reducerea aportului de sare;
  • Menținerea greutății;
  • Renunțarea la fumat;
  • Evitarea consumului de alcool;
  • Adoptarea unei diete echilibrate, bogată în fructe și legume.


Sursă foto: Shutterstock 
Bibliografie:
1 Studiu „Perioperative covert stroke in patients undergoing non-cardiac surgery (NeuroVISION): a prospective cohort study”, publicat în The Lancet, în 2019; autori Marko Mrkobrada, Matthew T.V. Chan, David Cowan, et all.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0