Un nou test de sange ar putea depista alergia la arahide fara riscuri [studiu]

Oamenii de stiinta dezvolta un nou test de sange pentru alergiile la arahide, care ar putea elimina nevoia de a se efectua testul de provocare orala la alimente, care uneori este riscant si costisitor.

O analiza noua de sange ar putea face ca diagnosticarea alergiilor la arahide sa devina un proces mai sigur si mai ieftin. Oamenii de stiinta de la Medical Research Council, din Marea Britanie, au dezvoltat in 2018 un test care, spun ei, nu prezinta riscul de a oferi rezultate fals pozitive si care nu ii determina pe pacienti sa intre in soc anafilactic.

Metoda actuala prin care se diagnosticheaza alergia la arahide intrebuinteaza un test alergologic cutanat, prin intepare (prick test) sau un test la imunoglobulina E (IgE) pentru a verifica prezenta anticorpilor specifici, insa aceste examinari ar putea avea drept rezultat un diagnostic exagerat sau rezultate fals pozitive.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cand astfel de teste sunt neclare, medicii efectueaza testul de provocare orala la acesti pacienti. In aceste situatii, pacientii sunt hraniti cu arahide in cantitati din ce in ce mai mari, intr-un mediu controlat, in spital.

Desi testul de provocare orala este o metoda pe care specialistii se bazeaza pentru diagnosticarea alergiilor alimentare, exista riscul ca acesta sa provoace reactii alergice severe.

Oamenii de stiinta din Marea Britanie spuneau, insa, in 2018 ca noul lor test prezinta mai putine riscuri si ca este de 5 ori mai eficient din punct de vedere al costurilor decat testul de provocare orala.

"Testele de provocare orala sunt standardul de aur pentru diagnosticarea alergiilor alimentare... insa acestea prezinta riscul de a cauza reactii alergice, inclusiv anafilaxie. Ele necesita mult timp, adica o zi in spital. Este nevoie de echipament si de personal medical cu experienta in tratarea reactiilor alergice si, prin urmare, sunt foarte costisitoare si in prezent exista perioade lungi de asteptare pentru aceasta procedura in centrele medicale care ofera posibilitatea aceasta pacientilor", a declarat dr. Alexandra Santos, medic alergolog pediatru la King’s College London si autorul principal al studiului, pentru healthline.com.

Ce presupune noua metoda

 
Noul test de sange, numit MAT, ar putea actiona ca o unealta secundara in diagnosticul alergiilor, daca rezultatele testelor alergologice prin intepare sunt neclare.

"Testul MAT poate sa vina in completarea testelor alergologice existente, cum ar fi testul prin intepare si testul care depisteaza IgE in sange, care au adeseori rezultate pozitive in cazul indivizilor care nu sunt alergici. Testul MAT este extrem de specific, ceea ce inseamna ca atunci cand este pozitiv, el confirma alergia la arahide cu o certitudine extrem de mare, reducand numarul de pacienti care au nevoie de teste de provocare orala si reducand in special numarul de pacienti care au reactii alergice in timpul testelor de provocare orala", a explicat dr. Alexandra Santos.

Spre ce fel de celule isi indreapta atentia oamenii de stiinta

Noul test de sange dezvoltat de britanici analizeaza celulele mastocite, care joaca un rol important in declansarea unei reactii alergice. In dezvoltarea acestui test, cercetatorii au folosit mostre de sange de la 174 de copii care faceau analize pentru diagnosticarea alergiilor. Dintre acestia, 73 de copii erau alergici la arahide, iar 101 nu erau alergici.

Oamenii de stiinta au adaugat proteine din arahide la celulele mastocite si apoi le-au analizat, pentru a vedea daca a avut loc activarea celulelor mastocite. Ei spun ca testul MAT (celulele mastocite activate) a identificat alergiile la arahide cu o precizie de 98%. De asemenea, testul a aratat si severitatea alergiei la arahide. Cu cat au fost mai multe celule mastocite activate, cu atat mai severa a fost reactia.

Este posibil sa mai dureze cativa ani pana cand acest test MAT va fi folosit ca metoda de diagnosticare "de rutina". Cercetatorii dezvolta acest test si in directia altor alergii alimentare, cum ar fi cea la lapte, oua, alte nuci si seminte. "Pe langa faptul ca poate fi aplicat in zona de diagnostic, testul MAT ar putea fi folosit pentru a monitoriza imbunatatirile pacientilor care urmeaza un tratament pentru o alergie alimentara si poate detecta prezenta alergenilor alimentari in unele alimente", a marturisit dr. Alexandra Santos.

 
 
 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "A novel human mast cell activation test for peanut allergy", publicat in 2018 in The Journal of Allergy and Clinical Immunology, autori: Alexandra F. Santos, Natália Couto-Francisco, Natalia Bécares, Matthew Kwok, Henry T. Bahnson, Gideon Lack.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0