Consumul de vitamina D in timpul sarcinii scade riscul de alergii la copii

Femeile care consumă alimente bogate în vitamina D în sarcină nasc bebeluși care vor fi mai rezistenți în fața alergiilor în primii ani de viață, potrivit unor cercetări recente. Iată ce e bine să știi despre vitamina D în sarcină și ce alergii sunt mai frecvente la copii.

Vitamina D are efecte importante asupra sistemului imunitar și un rol urmărit de mai multe studii științifice în întârzierea sau împiedicarea apariției astmului și a alergiilor. Ce rol are această vitamină în cazul alergiilor și a astmului la copii dacă gravidele au un aport suficient de această vitamină în sarcină?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Vitamina D în sarcină și riscul de alergii la copii

Un studiu desfășurat de-a lungul mai multor ani, în SUA, la care au luat parte mame și copiii lor, i-a urmărit pe participanți din primul trimestru de sarcină și până când copiii au ajuns la vârsta aproximativă de 7 ani.

S-a observat că femeile care au consumat multe alimente cu conținut ridicat de vitamina D în timpul sarcinii au crescut forța sistemului imunitar al copiilor în fața alergenilor. Datele au indicat o incidență cu 20% mai scăzută a cazurilor de febra fanului la vârsta școlară și mai puține cazuri de astm bronșic la copiii ale căror mame au consumat alimente bogate în vitamina D.

Este important de știut că aceste efecte benefice au fost observate doar în cazul aportului de vitamina D provenit din alimentație, nu și în cazul suplimentelor alimentare cu vitamina D sau multivitamine. Alimentele care conțin vitamina D includ peștele, ouăle, produsele lactate, ciupercile și alimentele îmbogățite cu această vitamină.

Alte studii care au analizat raportul dintre vitamina D maternă și riscul de alergii la copii nu au găsit, însă, o asociere.

Deficitul de vitamina D în sarcină

În timpul sarcinii, este extrem de important ca gravida să furnizeze organismului aportul de vitamina D necesar, astfel încât să se mențină nivelul optim de calciu și fosfor din organism, acești doi nutrienți fiind esențiali pentru dezvoltarea oaselor fătului. 

Mai mult decât atât, unele studii sugerează faptul că deficitul de vitamina D crește riscul de complicații în sarcină precum: preeclampsie, diabet gestațional, naștere prematură sau greutate prea mică a fătului la naștere. Simptomele lipsei de vitamina D sunt destul de greu de identificat. Acestea includ dureri musculare, slăbiciune musculară, dureri de oase, dar pot fi ușor confundate cu ale altor probleme de sănătate.

În ceea ce privește doza zilnică necesară de vitamina D, specialiștii în nutriție recomandă tuturor femeilor, fie ele însărcinate sau nu, un consum de 15 micrograme de vitamina D zilnic. Recomandarea noastră este să discuți cu medicul care îți monitorizează sarcina cu privire la aportul de vitamina D necesar pentru tine.

Surse de vitamina D:

90 g de somon la conservă: 11,6 mcg
90 g de macrou la conservă: 5,3 mcg
90 g de sardine la conservă: 4,1 mcg
1 gălbenuș de ou: 0,9 mcg

Ce alergii sunt mai frecvente la copii?

Înainte de a discuta despre ce alergii sunt mai des întâlnite la copii, e bine de știut diferența dintre alergie și intoleranță. Pe scurt, alergia alimentară provoacă un răspuns al sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că acel copil afectat va avea simptome care variază de la neplăcute până la severe, care pun viața în pericol. Intoleranța alimentară nu afectează sistemul imunitar, deși unele simptome pot fi asemănătoare cu cele generate de o alergie alimentară. 

Unele alergii sau condiții alergice des întâlnite la copii sunt:

Rinita alergică (febra fânului)

Rinita alergică este cea mai frecventă boală a copilăriei cauzată de alergii. Simptomele acestui tip de alergie includ secreții nazale și mâncărime, strănut, picurare postnazală și congestie nazală. Un copil cu alergii se poate confrunta, de asemenea, cu lăcrimare, ochi roșii și probleme cronice ale urechii. Chiar dacă este cunoscută sub denumirea de „febra fânului”, rinita alergică  nu este declanșată de fân și nu provoacă febră.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Congestia nazală

Alergiile sunt cea mai frecventă cauză a congestiei nazale cronice, adică nas înfundat, la copii. Uneori, nasul unui copil este congestionat până la punctul în care ajunge să respire pe gură, mai ales în timp ce doarme. Acest lucru poate face, de asemenea, ca somnul copilului să fie neodihnitor, și apoi cel mic să fie obosit a doua zi. În cazul în care congestia și respirația pe gură sunt lăsate ca atare, acestea pot afecta creșterea dinților și a oaselor feței. Tratarea alergiilor care cauzează congestia nazală poate preveni aceste probleme.

Infecții ale urechii

Alergiile duc la inflamaţie la nivelul urechii și pot provoca acumulare de lichid care să favorizeze infecțiile urechii și scăderea auzului. E bine de știut că un copil al cărui auz este afectat din orice motiv în timp ce învață să vorbească poate dezvolta probleme de vorbire. Alergiile pot provoca dureri de urechi, precum și mâncărimi ale urechilor și senzație de urechi înfundate care pocnesc. Oricine are aceste simptome ar trebui să meargă la un alergolog pentru teste și tratament.

Alergii la mancare

Statisticile arată că aproximativ 6% dintre copii la nivel mondial au o formă de alergie alimentară. Dacă o proaspătă mamă alăptează, unii bebeluși deosebit de sensibili pot avea reacții alergice la alimentele consumate de mamele lor. Bebelușii pot fi testați pentru alergii pentru a se afla din timp dacă reacționează la anumiți alergeni, urmând ca aceste alimente să fie eliminate din dieta mamei.

Cele mai frecvente alergii la copii sunt la arahide și lapte. Alți factori declanșatori frecvent observați includ ouăle, peștele, crustaceele (crab, homar, rac și creveți), soia, nucile (de exemplu, nuci pecan, caju și nuci românești) și grâul. Cele mai severe reacții sunt de obicei la alune, nuci, pește și crustacee – aceste alergii la copii care pot dura și la maturitate, toată viața. În ceea ce privește alergiile la ouă, lapte, soia și grâu, copiii tind să scape de ele pe măsură ce cresc.

E important ca părinții unui copil cu o alergie alimentară să fie conștienți de posibilitatea apariției anafilaxiei. Această reacție alergică extremă care poate pune viața în pericol afectează respirația, provoacă o scădere bruscă a tensiunii arteriale și trimite corpul în șoc. Din acest motiv, în general, copiilor cu alergii alimentare le sunt prescrise dispozitive cu epinefrină (adrenalină), care să poată fi administrată cu un auto-injector imediat ce apar simptomele.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Associations between maternal vitamin D levels during pregnancy and allergic outcomes in the offspring in the first 5 years of life
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6358006/
Studiul „Associations between maternal vitamin D levels during pregnancy and allergic outcomes in the offspring in the first 5 years of life”, apărut în Pediatr Allergy Immunol. 2019 Feb; 30(1): 117–122, doi: 10.1111/pai.12995, autori: Evelyn Xiu Ling Loo et al.
ACAAI - Children
https://acaai.org/allergies/allergies-101/who-gets-allergies/children/

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0