Neuropatia diabetica: tipuri si simptome

Una dintre cele mai severe complicații ale diabetului este neuropatia diabetică, așa că este esențial să cunoști cât mai multe informații despre diferitele tulburări ale sistemului nervos care pot fi complicații ale diabetului.

Neuropatia diabetică este o boală manifestată prin leziuni ale nervilor, care apare dacă ai diabet. Concentrația mare de zahăr (glucoză) în sânge poate afecta fibrele nervoase din tot corpul, dar în cazul neuropatiei diabetice, cei mai afectați sunt nervii de la mâini și picioare.

În funcție de cât de afectați sunt nervii, simptomele neuropatiei diabetice pot varia de la durere și amorțeală la nivelul extremitatilor, până la probleme ale sistemului digestiv, tractului urinar, vaselor de sânge și inimii. Pentru unii pacienți, aceste simptome sunt mai ușor de suportat. Pentru alții, neuropatia diabetică poate fi o afecțiune dureroasă, chiar fatală.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Tipuri de neuropatie diabetică

Există patru tipuri principale de neuropatie diabetică, iar pacientul poate avea un singur tip sau simptomele specifice mai multor tipuri ale acestei boli. Cele mai multe simptome se dezvoltă treptat, iar pacientul poate să nu observe problemele apărute, decât atunci când este grav afectat. Semnele și simptomele neuropatiei diabetice pot varia, în funcție de tipul de boală și de nervii care sunt afectați.

Cele patru tipuri de neuropatie diabetică sunt:

1. neuropatia periferică - este o tulburare a nervilor periferici; este cea mai frecventă formă de neuropatie diabetică; picioarele sunt adeseori primele afectate, urmate de mâini și de brațe.

Simptome: amorțeală sau capacitatea redusă de a simți durerea sau modificările de temperatură; o senzație de furnicătura sau ca de arsură; dureri ascuțite sau crampe; sensibilitate crescută la atingere; slăbiciune musculară; pierderea reflexelor, în special în gleznă; pierderea echilibrului și a coordonării; probleme grave ale piciorului, cum ar fi ulcere, infecții, diformitate, dureri de oase și dureri articulare.

2. neuropatia autonomă - e asociată cu sistemul nervos autonom, care controlează inima, vezica, plămânii, stomacul, intestinele, organele sexuale și ochii. Diabetul poate afecta nervii din oricare din aceste zone.

Diabetul poate afecta nervii din oricare dintre aceste zone, provocând următoarele simptome: probleme ale vezicii urinare (infecții ale tractului urinar, retenție urinară sau incontinență); constipație, diaree necontrolată sau o combinație a celor două; gastropareza, care duce la greață, vărsături, balonare și lipsa apetitului; dificultăți la înghițire; disfuncții erectile la bărbați; uscăciune vaginală și alte probleme sexuale la femei; hipoglicemii neconștientizate; transpirații excesive sau scăderea transpirației, etc.

3. neuropatia proximală - afectează nervii din coapse, șolduri, feșe ori picioare. Este numită și amiotrofie diabetică, neuropatie femurală; această afecțiune este mai frecvent întâlnită la persoanele cu diabet de tip 2 și la vârstnici.

Simptomele sunt: durere bruscă, severă, în șolduri și coapse sau în feșe; mușchii coapselor se atrofiază și sunt slăbiți; pacientul întâmpină dificultăți când trebuie să se ridice din poziție așezată; dacă abdomenul este afectat, pacientul se confruntă cu umflarea abdomenului; pierderea în greutate.

4. mononeuropatie - implică leziunea la un nerv specific; acest nerv poate fi situat în față, în picior sau în trunchi. Boală, numită și neuropatie focală, apare adeseori brusc și este cel mai des întâlnită la vârstnici.

Semnele și simptomele depind de nervul care a fost efectat și pot fi: vedere dublă, dificultatea de a focaliza cu ochii, durere în spatele unui ochi; paralizia pe o parte a fetei; durere în tibie sau în picior; durere în partea inferioară a spatelui sau a pelvisului; durere în partea din față a coapsei; durere în piept sau abdomen.

Ce ar trebui să știe pacientul cu diabet despre neuropatie?

Neuropatia diabetică reprezintă leziuni ale nervilor, cauzate de diabet. Statisticile arată că 70% dintre pacienții cu diabet au neuropatie diabetică. Durerea apare din cauza leziunilor microvasculare care implică vasele mici de sânge care alimentează nervii (numite în limbajul de specialitate "vasa nervorum"). Această neuropatie diabetică afectează toți nervii periferici, inclusiv fibrele nervoase aferente pentru durere, neuronii motori și sistemul nervos autonom.

Factori care duc la dezvoltarea neuropatiei diabetice

Specialiștii spun că au fost identificați 4 factori implicați în dezvoltarea neuropatiei diabetice, iar aceștia sunt:

  • microangiopatie sau boală microvasculara, numită și boală vaselor de sânge mici;
  • compușii sau produsii finali de glicare avansată;
  • protein kinaza C;
  • calea poliol sau calea sorbitol-aldozoreductazei.

Cum este diagnosticată neuropatia diabetică

Pentru a stabili dacă suferi de neuropatie diabetică medicul te va  întreba la consultație despre simptomele pe care le ai și istoricul tău medical. Urmează examenul fizic, în timpul căruia ți se va verifica nivelul de sensibilitate la temperatură și atingere, ritmul cardiac, tensiunea arterială și tonusul muscular. Se poate face și un test cu  filament pentru a verifica sensibilitatea picioarelor. Pentru aceasta, medicii vor folosi o fibră de vată cu care verifică membrele pentru a depista orice pierdere a senzației. Un diapazon poate fi folosit pentru a testa pragul de vibrație. De asemenea, medicul îți poate testa reflexele gleznei și va analiza cu atenție orice modificare a texturii sau culorii pielii. 

Tratamentul neuropatiei diabetice

Din păcate, nu există un remediu pentru neuropatia diabetică, dar îi poți încetini progresia. Primul pas pentru persoanele cu orice tip de neuropatie diabetică este aducerea glicemiei într-un interval țintă și  gestionarea tensiunii arteriale crescute și nivelului colesterolului. Reține că menținerea nivelului de zahăr din sânge într-un interval sănătos este cel mai bun mod de a reduce probabilitatea de a dezvolta neuropatie diabetică sau de a-i încetini evoluția. 

De asemenea, măsurile luate din timp pot ameliora unele simptome. Renunță la fumat și evită pe cât posibil sedentarismul. Discută  întotdeauna cu medicul tău sau cu echipa de asistență medicală înainte de a începe un program de antrenamente, pentru a vedea dacă este sigur pentru tine. De asemenea, întreabă-ți medicul despre tratamente complementare sau suplimente pe care le poți lua. 

Prevenție neuropatie diabetică

Deși nu poate fi vindecată odată ce se instalează, neuropatia diabetică poate fi evitată, dacă suferi de diabet și îți iei tratamentul așa cum ți-a prescris medicul. Menține-ți nivelul glucozei în intervalul țintă pe care ți l-a stabilit medicul, administrează-ți insulina sau ia-ți medicamentele conform prescripției, ai grijă la ce mănânci și încearcă să ai un stil de viață cât mai activ!

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Focal neuropathies. (2018)
Nerve complications

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0