Nefropatia diabetica: simptome, cauze, tratament

O complicație frecventă la nivelul rinichilor este nefropatia diabetică, adică o modificare care apare la nivelul vaselor de sânge care alimentează rinichiii pacientului cu diabet. Este deosebit de important să recunoaștem simptomele și să identificăm cauzele, pentru a o putea trata din timp.

Ce este nefropatia diabetică?

Nefropatia este o complicație care poate surveni în diabetul și înseamnă că rinichii sunt afectați sau au leziuni. În cazuri severe, ea poate duce la insuficiență renală. Totuși, nu toți pacienții cu diabet pot avea rinichii afectați de această boală. Hai să vedem ce cauze are, care sunt simptomele, dar și ce presupune tratamentul și care sunt metodele de prevenție. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cauze și factori de risc în nefropatia diabetică

Rinichii au multe vase de sânge mici, care filtrează toxinele și "deșeurile" din sângele nostru. O concentrație mare de glucoză în sânge, din cauza diabetului, poate distruge aceste vase de sânge. În timp, rinichii nu mai sunt capabili să își îndeplinească funcția la fel de bine ca înainte, iar mai târziu, în unele cazuri încetează complet să mai funcționeze. Acest lucru se numește insuficiență renală.

Anumiți factori pot face ca pacienții să fie mai predispuși la nefropatia diabetică. Factorii de risc în nefropatia diabetică sunt hiperglicemia, hipertensiunea arterială, nivelurile mari de colesterol, problemele de greutate (supraponderabilitate și obezitate), dar și un istoric familial de diabet și boli de rinichi.

De exemplu, dacă un individ suferă, pe lângă diabet, și de hipertensiune arterială sau are colesterolul mărit sau fumează, riscul lui de a se confrunta cu nefropatia diabetică este mai mare.

Care sunt simptomele în nefropatia diabetică?

În stadii incipiente, nu există simptome. Așa că este important ca pacientul să facă regulat teste de urină, pentru a depista din timp dacă și în ce măsură rinichii sunt afectați de diabet. Uneori, leziunile timpurii de la nivelul rinichilor pot fi remediate.

Pe măsură ce rinichii pacientului nu mai sunt capabili să își îndeplinească funcția, pacientul poate observa, ca simptom, umflăturile care îi pot afecta, cel mai adesea mâinile și picioarele. Astfel, mâinile și picioarele sunt din ce în ce mai umflate la pacienții cu diabet.

Alte simptome des întâlnite în nefropatia diabetică sunt modificări ale tensiunii arteriale, prezența proteinelor în urină, nevoia crescută de a urina, confuzie sau dificultate de concentrare, dificultăți de respirație, pierderea apetitului, greață și vărsături, dar și senzația persistentă de oboseală. 

Cum este diagnosticată nefropatia diabetică?

Boala este diagnosticată prin teste simple de urină, pentru a determina o proteină numită albumina și existența ei în urină. Urina, de obicei, nu conține proteine. Dar în stadiile incipiente ale insuficienței renale - înainte că pacientul să aibă orice fel de simptom - anumite proteine se pot depista în urină, deoarece rinichii nu mai sunt capabili să filtreze urina așa cum ar fi trebuit să o facă în mod normal.

Este important ca medicii să descopere dacă rinichii sunt sau nu afectați, iar dacă acest lucru este descoperit în stadii incipiente, se poate preveni înrăutățirea bolii. Așa că este extrem de important ca pacienții cu diabet să facă teste regulate de urină, recomandate, de obicei, în fiecare an.

Medicul poate stabili etapele bolii renale, în funcție de RFG (rata filtrării glomerulare), care reprezintă procentul funcției renale eficiente.

Etapa 1: Leziunile renale sunt prezente, dar funcția renală este normală, iar RFG este de 90% sau mai mult.

Etapa 2: Leziuni renale cu o oarecare pierdere a funcției renale și  RFG de 60–89%.

Etapa 3: Afectarea ușoară până la severă a funcției renale și un RFG de 30-59%.

Etapa 4: Afectarea severă a funcției renale și RFG de 15-29%.

Etapa 5: Insuficiență renală și RFG sub 15%.

Cum se poate trata nefropatia diabetică?

Principalul tratament sunt medicamentele prescrise pentru a reduce tensiunea arterială și pentru a preveni ori pentru a încetini deteriorarea rinichilor pacientului. Aceste medicamente includ:

  • medicamente care inhibă enzima de conversie a angiotensinei, o clasa de medicamente folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale;
  • medicamente care blochează receptorii de angiotensină II.

Nefropatia diabetica este o complicatie a diabetului

Complicații ale nefropatiei diabetice

Principala complicație a bolii renale diabetice este dezvoltarea bolii renale cronice. Boala cronică de rinichi poate evolua spre insuficiență renală. Cei cu insuficiență renală au nevoie de tratament cu dializă sau transplant de rinichi.

Toate persoanele cu diabet sunt expuse riscului de hipertensiune arterială și boli cardiovasculare (de exemplu, boli de inimă, accident vascular cerebral). O boală de rinichi crește riscul acestor probleme. Prin urmare, dacă ai atât diabet, cât și boli de rinichi, ai un risc mai mare de a dezvolta complicații.

Apariția unei boli renale diabetice poate agrava și alte complicații ale diabetului, cum ar fi retinopatia diabetică și neuropatia diabetică.

Prevenția nefropatiei diabetice

Dacă adopți o dietă sănătoasă și faci regulat activitate fizică, poți să ții sub control nivelului de glucoză din sânge și al tensiunii arteriale. Medicul care are grijă de tine îți poate da sfaturi despre o dietă sănătoasă și îți poate face recomandări de exerciții fizice potrivite stării tale de sănătate.

Ar fi de preferat să eviți dietele bogate în proteine dacă ai nefropatie diabetică, deoarece proteinele alimentare în exces îți pot afecta și mai mult rinichii. O dietă cu conținut redus de proteine poate fi recomandată persoanelor cu nefropatie diabetică avansată, pentru a ajuta la întârzierea apariției insuficienței renale. Nu trebuie să elimini niciodată grupurile de alimente majore din dieta ta fără a consulta mai întâi medicul.

Dacă fumezi, renunță neapărat la acest viciu, deoarece este un factor major în dezvoltarea complicațiilor asociate diabetului. De asemenea, limitează pe cât posibil consumul de alcool și încearcă să ții sub control stresul. 

Ce trebuie să reții despre nefropatia diabetică

Nefropatia diabetică este un sindrom clinic caracterizat de următoarele trăsături:

  • albinurie (prezența albuminei în urină) persistența, care este confirmată de cel puțin 2 ori, la un interval de 3-6 luni; albumina are valori foarte mari
  • un declin progresiv în ceea ce privește rată de filtrare glomerulară (RFG)
  • tensiune arterială crescută.

În general, nefropatia diabetică este luată în considerare după o analiză de urină de rutină și după un test de screening, în care s-a testat prezența albuminei, numit microalbuminurie.

Prognosticul persoanelor cu nefropatie diabetică depinde de cât de bine este controlat nivelul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale și de stadiul în care primesc un diagnostic. Cu cât boala este diagnosticată în stadiu incipient și tratamentul începe mai devreme, cu atât prognosticul va fi mai bun. Tratamentul poate întârzia sau preveni progresul nefropatiei diabetice, așa că nu întârzia să mergi la medic! 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Diabetic nephropathy – complications and treatment

Diabetic Nephropathy (Kidney Disease)

https://www.kidney.org/atoz/content/gfr


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0