Nasterea la domiciliu nu este sigura pentru toate femeile

Potrivit unui nou studiu, unele femei isi doresc sa nasca la domiciliu, dar pentru unele dintre viitoarele mamici, aceasta alegere poate fi riscanta. 

Exista unele aspecte care cresc riscurile in timpul sarcinii pentru anumite femei, dar care ar putea sa nasca cu succes la domiciliu sau intr-un centru pentru nasteri. Aspectele respective includ varsta mai mare de 35 de ani, supraponderabilitatea si faptul ca au nascut natural dupa o nastere prin cezariana, au precizat oamenii de stiinta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu si pentru femeile care prezinta alti factori de risc, precum prezentatia pelviana (atunci cand fatul este pozitionat cu picioarele inainte), dar si in cazul femeilor care incearca sa nasca natural dupa o nastere prin cezariana, care ar putea sa se simta foarte rau daca incearca sa nu nasca intr-un spital. De fapt, studiul a aratat ca riscul de deces al fatului a fost de 8 pana la 10 ori mai mare in cazul nasterii la domiciliu asociate cu acesti factori de risc.

„Familiile care iau in considerare nasterea la domiciliu sau intr-un centru de nasteri beneficiaza in acest moment de datele necesare pentru a lua o decizie” a declarat liderul echipei de cercetare, Melissa Cheyney, moasa licentiata. „Majoritatea femeilor insarcinate sunt de parere ca nicio optiune nu e lipsita de riscuri” a spus Cheyney. Acestea considera ca este vorba de doua optiuni diferite, fiecare asociata cu un anumit nivel de risc, a explicat Cheyney, profesor asociat de antropologie medicala la Universitatea de Stat Oregon din Corvallis. 

Un centru de nasteri este o unitate cu mediu asemanator cu cel de la domiciliu in cadrul unui sistem de asistenta medicala, deservita de moase si moase asistente si uneori, de un medic. Aceste centre, unele in interiorul spitalelor, sunt concepute pentru ca nasterea sa fie mai naturala si mai putin medicala. „Familiile pot negocia posibilitatea de a recurge la anumite interventii intr-un spital, precum o operatie de cezariana, pe care nu le doresc sau de care nu au nevoie”, a spus Cheyney. Dar in acelasi timp inteleg riscurile asociate nasterii in afara spitalului, daca apar urgente, a spus aceasta. „Desi un singur studiu nu poate sa stabileasca ce optiune este cea mai buna pentru fiecare, acest studiu permite aducerea in discutie a unor date, care in trecut, erau mai degraba motivate de teama decat de informare” a spus aceasta.

Putin peste 1% din nasterile din Statele Unite au loc la domiciliu sau intr-un centru de nasteri si nu intr-un spital, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention. Si in Romania aceasta optiune incepe sa fie luata in calcul de multe dintre viitoarele mamici, la fel ca nasterea in apa. Femeile cu risc scazut de complicatii pot sa nasca la domiciliu sau intr-un centru de nasteri, daca sunt supravegheate de o moasa si daca beneficiaza de acces rapid la un spital, a mai spus Cheyney.

Potrivit Asociatiei Nationale de Moase Profesioniste Licentiate, moasa este responsabila pentru evaluarea riscurilor unei nasteri si pentru apelarea la un medic, daca e posibil sa apara complicatii. Moasele ar trebui sa apeleze la un medic dintr-un spital daca nasterea la domiciliu se transforma intr-o situatie critica. „Nasterea la domiciliu este asociata cu o crestere semnificativa a decesului fatului si a riscului maternal” a declarat dr. Hal Lawrence, vicepresedinte executiv si director executiv al Congresului American de Obstetrica si Ginecologie.

Femeile trebuie sa inteleaga riscurile nasterii in orice loc, spital, centru de nasteri sau la domiciliu, si „sa-si dea seama ca la domiciliu pot aparea situatii care nu pot fi rezolvate si ca pot sa-si piarda viata sau copilul” a spus acesta.„Fara indoiala, nasterea intr-un spital este cea mai sigura pentru mama si copil, prin urmare, femeia trebuie sa discute cu medicul despre acest lucru” a adaugat Lawrence. 

 

 

Studiul a inclus date de la peste 47.000 de nasteri supravegheate de moase. Cercetatorii au analizat 10 factori de risc obisnuiti. Printre acestia s-au numarat: prima nastere; mama peste 35 de ani; diabet gestational; preeclampsia; sarcina mai mare de 42 de saptamani; gemeni; prezentatie pelviana; istoric de nastere prin cezariana si nastere naturala; doar istoric de nastere prin cezariana. „Evident, femeile au dreptul sa ia o decizie privind nasterea, dupa ce au fost informate din punct de vedere medical” a spus dr. Jill Rabin. Aceasta este co-responsabila sectiei de ingrijire ambulatorie in cadrul Women’s Health Programs-PCAP Services la Centrul Northwell Health din New Hyde, New York.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nasterea la domiciliu mareste de doua ori riscul de deces al fatului si de trei ori riscul ca acesta sa aiba probleme psihice grave, a spus aceasta. Rabin este de parere ca avand in vedere riscurile, cele mai sigure optiuni sunt nasterea intr-un spital sau intr-un centru de nasteri situat in tr-un spital sau in apropierea acestuia. „Inainte de nastere, se pot evalua factorii de risc, totusi, travaliul nu este deloc previzibil” a mai spus aceasta. „In cazul unei urgente, accesul imediat la asistenta medicala pentru a salva viata mamei sau a copilului nu poate fi contestat.” a precizat Rabin.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0