Multe persoane isi doresc sa fie in forma, insa nu depun eforturile necesare

Potrivit unor noi cercetări, foarte multe persoane intervievate în SUA și în Europa vor să fie într-o formă fizică mai bună, dar prea puține depun eforturile necesare în acest sens. Iată ce arată sondajele și ce poți face pentru a fi în formă mai bună prin alimentație și sport!

Să fii în formă contribuie la menținerea unei sănătăți generale optime, deoarece activitatea fizică regulată reduce riscul de afecțiuni cronice precum diabetul, bolile de inimă și hipertensiunea arterială. În plus, când ești în formă cât mai bună, ai mai multă energie și vigoare pentru a face față cerințelor zilnice și pentru a te bucura de activități recreative.

Este binecunoscut, însă, că majoritatea adulților nu respectă recomandările privind activitatea fizică, spune dr. Heather Hausenblas, profesor de kinesiologie la Universitatea Jacksonville din Florida. Pentru adulți, orientările prevăd 2,5 ore de exerciții cardio la nivel moderat în fiecare săptămână, împreună cu exerciții de întărire a musculaturii cel puțin două zile pe săptămână. Sau, altfel spus, cel puțin 30 de minute de sport pe zi, pe care mulți nu le respectă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Deși teoretic știu că e important să fii în formă, practic, mulți oameni nu iau nicio măsură

Un sondaj amplu a arătat că peste trei sferturi dintre adulți au declarat că a fi în formă și a avea o bună percepție despre propria imagine corporală sunt foarte importante. Un procent similar de intervievați doreau să schimbe ceva la corpul lor. Multe persoane s-au catalogat drept „prea grase” sau erau îngrijorate că nu sunt suficient de puternice din punct de vedere fizic.

În ciuda acestor declarații, doar 31% dintre acești oameni au precizat că obișnuiesc să facă un sport sau altă formă de mișcare în mod regulat, iar 45% au recunoscut că nu sunt deloc activi, potrivit ReportLinker, o companie de tehnologie care a desfășurat sondajul. Dar dacă atât de mulți oameni sunt de părere că nu sunt într-o formă fizică bună și că doresc să arate mai bine, de ce nu fac sport?

Motivația celor care se apucă de sport e importată

În primul rând, se pare că nemulțumirile legate de cum arată propriul corp nu sunt cel mai bun factor de motivație când e vorba ca oamenii să se apuce să facă mișcare. Cu alte cuvinte, dacă te uiți la tine în oglindă și ți se pare că nu ești în formă, acest lucru s-ar putea să nu fie suficient ca să te apuci de sport și, mai ales, să păstrezi obiceiul. „Dacă începeți să faceți sport din acest motiv, cel mai probabil nu veți reuși să faceți din asta un obicei”, subliniază dr. Hausenblas, care studiază activitatea fizică și imaginea corporală. Însă, mai spune aceasta, „dacă motivele de sănătate sunt principala motivație, cel mai probabil veți continua să faceți mișcare”.

Mișcarea are beneficii fizice și psihice

Acest lucru este legat parțial de faptul că beneficiile sportului pentru sănătate depășesc cu mult înfățișarea fizică. Odată ce sportul devine o rutină, consideră dr. Hausenblas, oamenii ar putea să observe și „o serie de beneficii psihologice”, spre exemplu, să se simtă mai energici, mai veseli și mai puțin stresați.

Astfel de efecte îi ajută pe oameni să continue în direcția cea bună, a fost de acord și dr. Pamela Peeke, purtătoare de cuvânt pentru Colegiul American de Medicină Sportivă (ACSM). „Cu cât faceți un obicei din activitatea fizică, cu atât veți observa mai clar cât de bine vă simțiți, cât de mult vă lipsește acest lucru atunci când nu sunteți activ”, a spus Peeke, profesor asistent de medicină la Școala de Medicină a Universității Maryland.

Imaginea de sine nefavorabilă împiedică femeile să facă sport

Din păcate, imaginea corporală nesatisfăcătoare, faptul că nu se simt în formă, le împiedică pe multe persoane să se apuce de sport, în special pe femei, a precizat dr. Peeke. „Dacă nu te simți confortabil în propriul corp, ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să mergi la sală”, a adăugat aceasta. Din fericire, pe lângă mersul la sală, există multe alte opțiuni pentru a avea un stil de viață activ, a ținut să precizeze Peeke, cum ar fi, pur și simplu, mersul pe jos mai des. „Ridicați-vă și mergeți” a sugerat medicul. „Este primul pas pentru a vă apuca de sport”. 

Dr. Peeke susține că evită termenul „antrenament”, încurajând, în schimb, mișcarea ori de cât ori este posibil într-o lume plină de lifturi, telecomenzi și joburi care implică mult stat pe scaun. „Dacă vorbiți la telefon, mergeți în timp ce vorbiți”, a sugerat aceasta. „Dacă sunteți la birou, urcați scările pentru a merge la baia care se află cu trei etaje mai sus, în loc să o folosiți pe cea de la etajul dumneavoastră. Trebuie să fim creativi în viața de zi cu zi.”

A face sport împreună cu altcineva poate fi de ajutor pentru menținerea obiceiului

Pentru unele persoane, este de ajutor să facă sport cu alte persoane, după cum susțin atât dr. Peeke, cât și dr. Hausenblas. Aproape o treime dintre respondenții la sondaj care făceau mișcare au precizat că și-au păstrat motivația cu ajutorul prietenilor sau al „tovarășilor de sport”. Alții au declarat că au recurs la telefoanele mobile sau la alte dispozitive pentru a monitoriza evoluția, spre exemplu, numărul de kilometri alergați. 

Contează să alegi forme de sport pe gustul tău

Tipul de activitate fizică trebuie să se bazeze și pe preferințele personale, susține dr. Hausenblas. Cea mai populară activitate fizică a participanților la sondaj a fost „antrenamentul la sală”, menționat de 40% dintre aceștia. Aproximativ o treime au răspuns că fac jogging, înoată sau joacă baschet, în timp ce 21 % au precizat că fac cursuri de yoga.

„Ceea ce contează cu adevărat este să faceți lucruri care vă plac. Dacă vă place să petreceți timp în aer liber, mergeți la o plimbare. Dacă vă fac plăcere ședințele la sală de sport, faceți asta”. În condițiile în care trei sferturi dintre participanții la sondaj au recunoscut că se compară din punct de vedere fizic cu alte persoane, dr. Peeke a mai spus că este important de ținut minte că nu este vorba doar despre aspectul fizic și nici să te afli în competiție cu alți oameni, ci este vorba de cum reușești să îți creezi un obicei sănătos și să te ții de el ca să fii și în formă, și sănătos.

Cât contează sportul și cât contează alimentația ca să fii în formă?

Deși nu există un consens clar între specialiști, în general se spune că alimentația contează cam 80% iar sportul cam 20% pentru a fi și în formă și pentru a avea și o stare de sănătate cât mai bună. Fiecare dintre cele două, nutriția și mișcarea, este importantă în felul ei.

Pe de o parte, o alimentație echilibrată și nutritivă furnizează organismului nutrienții esențiali necesari pentru buna funcționare a sistemului imunitar, a metabolismului și a altor funcții corporale:în plus, carbohidrații, proteinele și grăsimile din alimentație furnizează energia necesară pentru a face exerciții fizice și pentru a susține performanța sportivă. O alimentație sănătoasă și echilibrată este esențială pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Pe de altă parte, exercițiile fizice, în special cele cardio, cum ar fi alergarea, înotul sau ciclismul, îmbunătățesc sănătatea inimii și a sistemului circulator, crescând rezistența și capacitatea cardiorespiratorie. Antrenamentul cu greutăți, exercițiile de forță și alte forme de antrenament de rezistență ajută la dezvoltarea și menținerea masei musculare, ceea ce este esențial pentru o bună funcționare a corpului. Exercițiile fizice regulate contribuie la arderea caloriilor și la menținerea unei compoziții corporale sănătoase, ajutând la controlul greutății și la reducerea riscului de obezitate și, de asemenea, eliberează endorfinele, hormonii fericirii, care pot îmbunătăți starea de spirit, reducând stresul, anxietatea și depresia.

Pentru a fi în formă fizică bună și sănătoasă, este important să acorzi atenție atât sportului, cât și alimentației și să găsești un echilibru între cele două. Combinând o activitate fizică regulată cu o alimentație echilibrată și nutritivă, poți obține cele mai bune rezultate în ceea ce privește sănătatea și forma fizică. 

Recomandări dacă nu ai făcut niciodată sport

Dacă nu ai făcut niciodată sport și îți dorești să începi, este important să începi treptat și să fii consecvent în eforturile tale. Începe cu obiective mici și realizabile, de exemplu prin stabilirea unui obiectiv de a te plimba câte 30 de minute de câteva ori pe săptămână.

Găsește o formă de activitate fizică care îți face plăcere sau care te interesează. Poate fi orice, de la mersul pe jos sau alergat, până la înot, bicicletă sau dans. Dacă e posibil, fă mișcare împreună cu un prieten, deoarece așa poate fi și mai distractiv și îți vei menține și mai bine motivația. Dacă ai îngrjorări legate de sănătatea ta (de exemplu, suferi de o boală cronică), întreabă-ți medicul curant ce fel de mișcare e mai potrivită pentru tine.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIDDK - Tips for Starting Physical Activity
https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/tips-get-active/tips-starting-physical-activity
NHS - How to be more active
https://www.nhs.uk/better-health/get-active/how-to-be-more-active/

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0