Reguli de stil care te vor ajuta sa compui o tinuta pentru orice ocazie

Între serviciu, familie și găsirea timpului liber, să te mai și aranjezi cu stil în fiecare zi poate părea imposibil. Pe lângă timp și bani, te poți gândi că moda necesită și o doză mare de creativitate și poate chiar talent. De aceea, ne-am gândit să îți prezentăm câteva reguli de stil care te pot ajuta să îți alegi hainele, încălțările și accesoriile potrivite și să arăți bine în fiecare zi.

Oricât de îngrijită ești în general, poate să îți fie dificil să îți construiești o garderobă care să facă față trecerii timpului, modificărilor de greutate și modei care se schimbă frecvent. În plus, alegerea ținutei pentru fiecare zi poate fi o corvoadă, în timp ce trebuie să pregătești micul dejun, să trimiți copiii la școală, să te pregătești și pe tine și să recapitulezi ce sarcini ai pentru ziua respectivă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Reguli de stil de ținut minte

Ca să îți fie mai ușor, îți recomandăm să îți notezi aceste 10 reguli de stil, să lipești foaia pe ușa sifonierului sau lângă oglindă și să le citești zilnic, până când le ții minte. Îți garantăm că alegerea unei ținute nu va mai fi un chin, fie că te pregătești să mergi la serviciu, cu copiii în parc sau la o petrecere.

Investește în piese neutre și ușor de combinat

Indiferent ce spun trendurile dintr-un anumit sezon, există câteva piese care nu vor dispărea nicicând și care te pot salva în orice situație. Sfatul nostru este să investești în câteva astfel de piese de calitate: 

  • o cămașă albă cu mânecă lungă
  • o pereche de jeanși clasici, drepți și închiși la culoare
  • un palton negru sau crem
  • un cardigan negru, alb sau crem
  • o rochie neagră cu mânecă scurtă
  • o geantă neagră de mărime medie.

Astfel de piese merg combinate cu aproape orice și sunt ideale pentru zilele în care ești în până de inspirație.

Ține cont de forma corpului când îți cumperi haine

Când vine vorba despre evidențierea calităților și ascundere defectelor, principala regulă este menținerea echilibrului și a proporțiilor. De aceea, este important să știi ce tip de siluetă ai și să ții cont și de alte detalii corporale.

De exemplu, dacă ai o siluetă tip pară, cu umeri mai înguști decât șoldurile, talie subțire, șolduri mai late și picioare mai groase, poartă haine care să îți pună în valoare partea de sus a corpului. Acestea trebuie să evidențieze talia și să îți mascheze partea de jos: rochii cu croială în forma literei A, bluze mai strâmte în culori aprinse și pantaloni sau fuste în culori închise. 

Dacă ai picioarele scurte, evită pantofii cu barete și fustele medii sau pantalonii până la mijlocul gambei, care par că „taie” picioarele.

Dacă ai mai multă grăsime în jurul taliei, o poți masca purtând rochii înfășurate (tip capot) sau bluze care atrag atenția prin decolteu ori prin dungi verticale.

Chic nu înseamnă chinuită

Dacă ne referim la reguli de stil, se cuvine să subliniem că moda trebuie să se afle în slujba ta, nu invers. Alege-ți hainele, accesoriile și încălțările astfel încât să te simți comod în ele. Nu purta tocuri prea înalte dacă mergi mult pe jos, stai mult în picioare sau ai probleme cu spatele. La fel, nu te încorseta în haine prea strâmte care nu te lasă să respiri normal. 

Asta nu înseamnă că trebuie să porți zilnic pantofi sport, bluze largi și colanții cu care mergi la sală. Investește în balerini de calitate și pantofi cu un toc la o înălțime și o formă cu care te simți bine, pantaloni drepți din materiale moi, cardigane lejere și bluze care te avantajează și nu se simt neplăcut pe piele.

Folosește un singur accent de culoare

Când asortezi piesele pentru o ținută, alege o singură culoare pentru accent. Nu combina mai multe culori puternice, ca albastru, verde, galben sau roșu. Poți combina o culoare neutră sau două culori neutre cu o nuanță puternică (negru cu alb și roz sau roșu ori bleumarin cu alb și verde sau negru cu crem și roșu).

Nu asorta totul

Când vorbim de reguli de stil, este important și cum te asortezi. Dacă asortezi toate piesele dintr-o ținută vei risca să arăți monoton. Hainele, pantofii, geanta și accesoriile nu trebuie să fie toate de aceeași culoare, decât dacă există un cod vestimentar care îți cere asta, cum ar fi o uniformă sau un eveniment special unde vi s-a cerut să vă îmbrăcați așa. Altfel, caută să ai pe tine două, trei culori combinate cu gust, cum am discutat mai sus.

Mai puțin înseamnă mai mult

Vei arăta mereu mai elegantă dacă nu exagerezi cu accesoriile, imprimeurile sau culorile. Dacă ai dubii când creezi ținuta, alege un singur accent, precum o bluză cu imprimeu sau o brățară și niște cercei de efect.

Cum compui o ținută 2 în 1?

Dacă ți se întâmplă deseori să ai nevoie de două ținute în aceeași zi, ia cu tine un articol care îți poate schimba aspectul general într-o clipă. De exemplu, dacă ziua mergi la birou și seara la o petrecere, poartă rochia neagră cu un cardigan comod în timpul zilei, iar seara renunță la cardigan și adaugă un colier masiv sau o eșarfă elegantă pe umeri.

Antrenează-te constant pentru a avea stil

Exercițiul de creare a ținutelor este valabil în fiecare zi, pentru toate nevoile tale. Doar așa vei reuși să înveți cu adevărat ce ți se potrivește și te vei antrena să îți alegi hainele rapid și corect. Așadar, chiar dacă mergi în parc cu copiii sau în vizită la prietena cea mai bună, nu alege la întâmplare 2-3 haine din șifonier care știi că sunt comode, ci combină-le cât mai bine.

Creativitatea se antrenează. Chiar dacă reușești să creezi câteva ținute care îți plac, nu te opri la acelea. Continuă să faci combinații și să asortezi diferit hainele pe care le ai. Cu siguranță te vei surprinde pe tine și pe toți cei din jurul tău, care te vor complimenta mai des decât înainte. O metodă care te poate ajuta în acest sens este să îți faci câte o poză cu telefonul în diverse ținute, ca pe viitor să ai sursă de inspirație rapidă când vrei să ieși undeva.

Foarte important, renunță la lucrurile pe care nu le porți. Regulat, fă ordine în dulapuri și renunță la hainele pe care nu le mai porți sau nu ți se mai potrivesc. Dacă le păstrezi, te vor încurca mereu atunci când îți alegi o ținută. Este mai bine să ai mai puține articole pe care le poți combina ușor, decât multe haine care nu merg împreună și nici măcar nu îți plac și printre care stai mereu să răscolești. Le poți dona sau, dacă sunt în stare foarte bună, poți face schimburi cu prietenele tale.

Vârsta este doar un număr, dar are importanța ei

Cum spuneam, ca reguli de stil majore, e necesar să porți haine care să te avantajeze în funcție de forma corpului și să faci combinații pornind de la piese vestimentare de bază, neutre. În acest context, și dacă abia ai împlinit 20 de ani, și dacă ai trecut de 70, regulile nu se schimbă.

Există însă alte aspecte care e bine să fie luate în calcul în funcție de vârstă. De exemplu, în tinerețe poți experimenta cât vrei pentru a afla ce ți se potrivește și ce nu: și dacă rochia e prea scurtă, și dacă pantalonii n-au nicio formă, iar ghetele sunt cam uzate, oricum vei arăta în regulă prin simplul fapt că tinerețea te pune în valoare. 

După 30 de ani, deja ai o idee mai clară despre haine, încălțări și accesorii și îți dai seama și singură că nu arăți stilată dacă porți haine prea uzate, pantaloni prea scurți și topuri mulate care lasă abdomenul la vedere, mai ales la birou sau blugi rupți de sus până jos (câteva găuri sunt în regulă), ca să dăm câteva exemple. 

La fel, după această vârstă, deja ai învățat că dacă vrei să arăți sexy, nu e nevoie să ieși semidezbrăcată pe stradă și nici să pui accentul pe piele dezgolită atât în partea de sus, cât și în partea de jos a corpului. Ai înțeles că o bluză fără mâneci și cu decolteu adânc se combină cu o piesă vestimentară mai sobră în partea de jos sau că o fustă mulată sau mai scurtă care îți pune în valoare picioarele cere în partea de sus fie o cămașă cu sacou, fie o bluză cu mâneci lungi sau mai ample, care acoperă abdomenul, fie un top fără decolteu.

Sperăm că ți-am fost de ajutor cu aceste reguli de stil și nu uita că poți să te inspiri în ținutele tale și analizând, pur și simplu, unele persoane din anturaj sau de la serviciu cărora le admiri stilul și eleganța.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mikado - 6 Style Rules Women with Timeless Style Follow
https://mikadopersonalstyling.com/6-style-rules-timeless-women-follow/
The Well Dressed Life - Stop Worrying About Dressing Appropriately For Your Age
https://thewelldressedlife.com/dress-appropriately-for-your-age/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0