Ordinea corectă a etapelor de demachiere

Respectând ritualul adecvat tipului de ten și nevoilor acestuia, îți poți menține sănătoasă și puternică bariera naturală a pielii,  alături de un tonus optim și o luminozitate intensă. 

demachiere-etape

Produsele de curățare a tenului sunt un subiect de interes pentru noi toate, deoarece este primul și unul dintre cele mai importante etape ale unei rutine de îngrijire a tenului corectă și eficientă

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cel mai important pas, în acest sens, este identificarea tipul de ten pe care îl ai, pentru a-ți putea adapta rutina de curățare în funcție de nevoile exacte ale pielii, în așa fel încât să nu o agresezi, dar nici să suprastimulezi producția de sebum, printr-o curățare ineficientă.

Ce produse trebuie să folosești, în funcție de ten

Pentru tenul uscat sau deshidratat, evident, ingredientele, precum și texturile de demachiant si de creme trebuie sa fie cât mai emoliente și nutritive, în așa fel încât să ofere un aport suficient de nutrienți pielii terne și lipsite de strălucire, cum este, de obicei, tenul uscat/deshidratat. În plus, nu trebuie să omitem nici influența factorilor externi, iar aici este suficient să menționez vremea rece și vântul, care influențează drastic aspectul tenului. Trecerile frecvente prin diferențe mari de temperature, la care este adesea expus tenul pe timpul toamnei, iernii și, chiar, primăverii, sunt, în mod evident, în defavoarea calității tenului. 

Așadar, pentru tenul uscat și/sau deshidratat, este important să cauți ingrediente reparatoare, emoliente și hidratante, chiar și în produsele de curățare. Chiar dacă ele stau puțin timp pe ten, influențează în mod vizibil calitatea tenului. Un produs cu agenți de curățare mai duri poate deshidrata mai puternic tenul deja uscat, iar repararea printr-o cremă emolientă nu va fi de ajuns. 

Dacă ești adepta unui ritual de îngrijire 100% natural și preferi să optezi pentru produse cosmetice organice, și, în general, pentru ingrediente naturale, atunci uleiul de măsline este cel mai recomandat produs pentru demachierea tenului, pentru tine. 

Pentru tenul normal, recomand produse fără ingrediente ocluzive, precum uleiurile naturale, sau surfactant, precum săpunul. Așadar, poți opta pentru un produs cu pH neutru șu surfactanți blânzi, care curăță foarte bine, în profunzimea tenului, lăsând porii feței netezi și curați. Pentru varianta naturistă, am două sfaturi: poți curăța fața fie cu suc proaspăt de castraveți sau cu lapte de capră. 

Nu în ultimul rând, pentru tenul mixt și/sau gras, îți recomand produse cu textură lejeră, cât să îndepărteze cu ușurință machiajul și impuritățile de peste zi, însă, în același timp, trebuie să fie non-comodogenice, adică să nu blocheze porii feței și, drept consecință, să nu stimuleze apariția anumitor imperfecțiuni, precum coșuri, comedoane sau pustule acneice. Acestea apar, de obicei, atunci când folosești fie produse care nu curăță suficient de bine tenul, fie când optezi pentru produse care conțin uleiuri ocluzive, cum ar fi cel de cocos, care poate bloca porii și duce, astfel, la acumularea de sebum în aceștia, care se va transforma în puncta negre sau coșuri, fie pentru produse foarte agresive de curățare, care vor declanșa o suprasecreție de sebum, ca mechanism de protecție a pielii. 

Varianta naturistă de demachiere pentru acest tip de ten, destul de problematic, este o combinație de miere și bicarbonat de sodiu și puțină apă, transformată într-o pastă lejeră. Pe lângă faptul că ajută la îndepărtarea eficientă a machiajului și a impurităților, aceasta ajută și la îndepărtarea celulelor moarte, printr-o exfoliere blândă, deci asigurând și rolul de scrub. Pentru tratarea erupțiilor existente, poți adăuga în amestec câteva picături de propolis, care are rol purifiant și cicatrizant. 

Cum te demachiezi corect

În orice caz, pentru persoanele care s-au obișnuit cu produsele convenționale pentru îngrijirea tenului, ordinea corectă a produselor pentru demachiere și hidratare este după cum urmează.

Laptele demachiant sau uleiul de curățare a tenului se dozează în palmă, apoi, prin gesturi ample și ușoare de masare, se aplică pe față. Se întinde pe toată suprafața feței și a ochilor (dacă permite formula) exact cum ai aplica o mască. Prin masare, machiajul se dizolvă mai ușor și se poate îndepărta cu dischete din bumbac sau șervețele umede, deși această variantă nu este de preferat, deoarece nu este eco-friendly. Dacă ești atentă la inițiativele ecologice din sectorul de beauty, poți achiziționa dischete reutilizabile, pe care le poți spăla la mașină, la program normal pentru haine din bumbac. Acestea trebuie folosite cât mai multe, pentru a curăța tenul cât mai bine. Prin urmare, dischetele de bumbac trebuie folosite până rămân complet imaculate, și abia atunci se poate trece la următoarea etapă.

Apa termală (pentru tenul normal, uscat și sensibil) sau loțiunea tonică se aplică ușor, cu mâinile sau cu ajutorul cotonetelor, ca etapă intermediară între demachiere și hidratare. Cea din urmă îndepărtează foarte bine surfactanții de pe față, calmează iritațiile și împrospătează tenul. Se poate lăsa să se evapore de la sine și trece la etapa de hidratare sau se poate aplica imediat după, pe pielea încă umedă, un serum cu acid hialuronic, pentru un plus de hidratare. Acidul hialuronic este umectant, deci atrage apa în țesuturi, așadar merge de minune în combinație cu apă termală.

Crema de față și crema de ochi. Acestea se aleg și în funcție de vârstă, mai ales cea de ochi. Aici, concentrația de retinol (vitamina A) diferă de la o persoană la alta, în funcție de vârstă. Dacă aplici crema de față seara, este recomandat să aplici și un serum anti-aging, cu substanțe active precum retinol, ceramide, niacinamide sau agenți antioxidanți. Acesta se aplica în prealabil, iar crema vine ca o extensie a efectului produs de serum. 

Daca acest ritual are loc dimineața, poți sări peste etapa cu serumul, dacă îți dorești ca machiajul să aibă un efect mat și să reziste mai bine pe parcursul zilei.

Se recomandă ca toate aceste produse, pe care le aplici pe față, să nu conțină uleiuri minerale, parabeni, alcool și parfum - lucru valabil și pentru produsele de corp. Dacă ingredientele pe care le aplici pe piele, cel mai mare organ al corpului nostru, pot fi mâncate, cu atât mai bine. De regulă, orientează-te după produse cu formule cât mai simple, dar ține cont și de faptul că cele dermatocosmetice, deși conțin și ingredient sintetizate, sunt formulate conform standardelor impuse de Uniunea Europeană, deci nu îți vor afecta sănătatea.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic – Adult Health Skincare
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/basics/skin-care/hlv-20049421
Produse conversie:
https://www.health-shop.com/RO/crema-de-curatare-hidratanta-si-calmants-effaclar-h-de-la-roche-posay

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0