Cum îți fortifici unghiile după ce renunți la manichiura cu gel

Manichiura cu gel e preferată de tot mai multe femei, în primul rând datorită faptului că rezistă până la 3 săptămâni, timp în care unghiile arată impecabil, orice ai face. Însă acest tip de manichiură vine și cu un mare dezavantaj – unghiile sunt agresate atât de gelul de pe unghie, cât și de procedurile prin care este îndepărtat. Ceea ce înseamnă că unghile rămân, după o asemenea manichiură, fragile și cu un aspect deloc plăcut. 

Gelul care e aplicat pe unghie are o formulă mult mai agresivă decât oja obișnuită, asta pentru că acesta e conceput astfel încât să se întărească atunci când e expus la radiațiile ultraviolete. De asemenea, acesta este îndepărtat de cele mai multe ori prin pilire, acțiune ce poate lăsa unghia mai subțire decât era înainte de aplicarea gelului. 

Asta înseamnă că, după ce renunți la manichiura cu gel, fie pentru a reveni la manichiura clasică sau la cea semi-permanentă, fie pentru a oferi unghiei o pauză, vei avea surpriza neplăcută de a constata că unghiile tale nu arată deloc bine și sunt extrem de fragile, exfoliindu-se și rupându-se cu ușurință.

Cum îți fortifici unghiile după manichiura cu gel

Recomandările experților DOC.ro

Hidratează-le

Unghiile au nevoie, mai mult ca niciodată, de hidratare. Înmoaie-le în ulei (de cocos, de jojoba, de măsline, de ricin ori de argan) și lasă-le să se hidrateze 10-20 de minute. Poți folosi și uleiuri ori produse speciale pentru îngrijirea unghiilor deteriorate. 

  • Uleiul de cocos este un ingredient natural care poate ajuta la hidratarea și întărirea unghiilor. Acesta este bogat în carbohidrați, vitamine și minerale, care sunt excelente pentru corpul uman. Este, de asemenea, foarte bogat în grăsimi saturate care sunt compuse în principal din trigliceride și acizi grași cu lanț mediu, ceea ce înseamnă că, odată ce se absoarbe, îți va menține pielea netedă la atingere pentru o perioadă lungă de timp. Potrivit experților, acest ulei abundă în potențiale beneficii, în special pentru unghii: întărește unghiile fragile și crăpate, tratează cuticulele deteriorate, previne apariția ridurilor la nivelul unghiilor, vindecă pielea descuamată din jurul unghiei, tratează ciuperca unghiilor de la picioare. Pentru a utiliza uleiul de cocos, încălzește puțin ulei între palme și masează unghiile și cuticulele cu acesta timp de câteva minute. Lasă uleiul să acționeze timp de 10-15 minute, apoi clătește cu apă caldă.
  • Uleiul de ricin este un alt ingredient natural recomandat pentru îngrijirea unghiilor. Este bogat în acizi grași esențiali și vitamina E, care ajută la întărirea și hidratarea unghiilor. De asemenea, uleiul de ricin poate ajuta la prevenirea ruperii și exfolierii unghiilor. Pentru a utiliza uleiul de ricin, încălzește puțin ulei între palme și masează unghiile și cuticulele cu acesta timp de câteva minute. Lasă uleiul să acționeze timp de 10-15 minute, apoi clătește cu apă caldă.

Lasă-le să “respire” 

Asta înseamnă că nu vei mai aplica lac de unghii sau ojă pentru o perioadă de cel puțin 2 săptămâni, astfel încât unghia să aibă răgazul necesar pentru a se recupera. Dacă simți nevoia, poți folosi un lac de unghii hrănitor, bogat în vitamine, care îți va proteja unghiile de exfoliere. 

Taie-ți scurt unghiile

Cu cât unghiile sunt mai scurte, cu atât mai mic e riscul ca acestea să se rupă. Tot pentru a preveni ruperea ori exfolierea acestora, e recomandat să rotunjești colțurile unghiilor tale. În plus, utilizarea unor instrumente agresive precum pila electrică sau cleștele pentru unghii poate duce la slăbirea și deteriorarea unghiilor. Este recomandat să eviți utilizarea acestor instrumente și să folosești o pilă moale și o pensulă pentru a curăța unghiile și a le îngriji.

Folosește un tratament pentru unghii 

În magazinele de specialitate, vei găsi tratamente pentru unghiile fragile. În cazul în care dorești să utilizezi produse comerciale pentru a-ți întări unghiile, o bază de unghii fortifiantă poate fi o opțiune eficientă. Aceste produse conțin ingrediente care ajută la întărirea și protejarea unghiilor, precum proteinele, vitamina E și keratina. O bază de unghii fortifiantă poate fi aplicată și sub lacul de unghii și ajută la prevenirea ruperii și exfolierii unghiilor. E indicat să folosești un asemenea tratament, însă pentru rezultate vizibile, trebuie să o faci zilnic. Așadar, găsește-ți timp pentru unghiile tale. 

Adoptă o dietă sănătoasă 

Vitaminele și mineralele sunt cele care ajută unghiile să se refacă rapid. O dietă echilibrată ar trebui să conțină un amestec de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina A, C, E, biotină, fier și zinc. Acești nutrienți au un rol important în creșterea și întărirea unghiilor. Așadar, asigură-te că adopți o dietă bogată în conținutul de fructe și legume, astfel încât organismul să beneficieze de nutrienții de care are nevoie. Produsele lactate sunt bogate în calciu, așa că asigură-te că fac parte din alimentația ta, iar proteinele nu trebuie nici ele neglijate pentru că ajută la creșterea unghiilor. Proteine din belșug găsești în alimentele precum: ouă, carne, pește ori brânză. 

Folosește suplimente alimentare 

Biotina, riboflavina, zincul și o serie de alte vitamine, minerale și antioxidanți contribuie la refacerea și fortificarea unghiilor, părului și pielii. Poți mări aportul acestor vitamine dacă vrei să accelerezi procesul de refacere a unghiilor tale, prin administrarea de suplimente alimentare pentru unghii și păr. Este în regulă să folosești tratamente care se aplică direct pe unghie, însă acestea nu vor fi niciodată mai eficiente decât tratamentele folosite la interior, care stimulează organismul să accelereze creșterea unghiilor sau a părului.

Recomandări pentru perioada de recuperare a unghiilor:

Până la regenerarea completă a unghiei, pot trece câteva săptămâni. În acest timp, pentru a avea unghii sănătoase, poți lua următoarele măsuri: 

  • Poartă mănuși atunci când ai diverse activități casnice, astfel încât să reduci riscul de rupere a unghiilor. 
  • Nu folosi unghia pentru a deschide cutii, conserve ori pentru a rupe ambalaje. 
  • Hrănește-ți zilnic cuticulele prin aplicarea unui ulei. 
  • Evită să îți expui mâinile, deci și unghiile, la substanțe agresive precum spirtul, produsele de curățenie, parfumul.

În concluzie, există câteva metode naturale și eficiente pentru a-ți întări unghiile după ce renunți la manichiura cu gel. O alimentație echilibrată și bogată în nutrienți, utilizarea uleiului de cocos și a uleiului de ricin pentru masajul unghiilor, utilizarea unei baze de unghii fortifiante și evitarea instrumentelor agresive pentru îngrijirea unghiilor sunt câteva dintre cele mai recomandate metode. Aceste metode vor ajuta la prevenirea slăbirii și deteriorării unghiilor, menținându-le sănătoase și puternice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“GEL MANICURES: TIPS FOR HEALTHY NAILS” - https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/pedicures/gel-manicures 
“Skin Exposure to Acrylates in Nail Salons”, autori: Sheila Kalenge, Tracy L Kirkham, Linh V Nguyen, D Linn Holness, Victoria H Arrandale - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32737502/ 
“Ultraviolet Light Gel Manicures: Is There a Risk of Skin Cancer on the Hands and Nails of Young Adults?”, autori: Chelsea T. Schwartz, corresponding author Harib H. Ezaldein and Miesha Merati - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7492020/ 
“MANICURES AND PEDICURES” - https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/pedicures 
“Nail health in women”, autori: Jessica K. Reineckea and Molly A. Hinshaw - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7105659/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0