Mituri frecvente in gonartroza si coxartroza

Artroza genunchiului (gonartroza) și artroza șoldului (coxartroza) sunt două afecțiuni extrem de importante, pe care nu trebuie să le trecem cu vederea pe măsură ce înaintăm în vârstă. Totodată, nu este bine nici să picăm în capcana numeroaselor mituri care circulă frecvent când vine vorba de aceste boli. 

Când e vorbe de artrite, multe persoane sunt confuze, pentru că nu înțeleg denumirile. Vom spune pentru început că artrita cuprinde mai multe boli, sub acest termen-umbrelă de „artrită” intrând și artroza, și poliartrita reumatoidă, și guta, și spondilita anchilozantă și multe altele. Așadar, artroza este o formă de artrită, mai precis este un alt nume pentru osteoartrită, o boală degenerativă, care apare mai ales la persoanele în vârstă, dar nu neapărat. 

Când vorbim despre artroză, ne întâlnim mai ales cu denumirile gonartroză - aceasta este artroza genunchiului, și coxartroză - adică artroza șoldului. Artroza poate fi primară, adică apărută din cauza uzurii articulațiilor în timp și este asociată cu înaintarea normală în vârstă, fără altă cauză, sau poate fi secundară, rezultată în urma unor anomalii congenitale, a unei traume (cum ar fi o fractură), a stresării articulațiilor din cauza kilogramelor în plus etc.

Să vedem în continuare ce mituri au apărut legate de gonartroză și coxartroză și care este adevărul legat de aceste boli.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Mitul 1: Osteoartrita este doar o boală a bătrâneții

Fie că vorbim de gonartroză sau de coxartroză, osteoartrita este o afecțiune dureroasă, care este mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă și care este cauzată, în parte, de uzura treptată și ruperea cartilajului din articulațiile genunchiului sau șoldului. Cu toate acestea, leziunile, obezitatea, istoricul familial și musculatura slăbită joacă, de asemenea, un rol în dezvoltarea gonartrozei sau coxartrozei, iar simptomele bolii pot să apară la o vârstă mai mică. De exemplu, la persoanele mai tinere care au suferit un accident rutier sau au avut o accidentare legată de practicarea unui sport, cartilajul se poate rupe și poate cauza afecțiuni ale articulațiilor, precum gonartroză și coxartroză.

Mitul 2: Gonartroza și coxartroza sunt același lucru cu poliartrita reumatoidă

Deși toate acestea sunt forme de artrită, osteoartrita (artroza) și poliartrită reumatoidă sunt boli foarte diferite, cu tratamente diferite. În primul rând, diferă cauza. Pe de o parte, poliartrita reumatoidă este o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă greșit propriile țesuturi sănătoase, inclusiv mucoasa sinovială (țesutul care căptușește articulațiile). Cauza exactă a poliartritei reumatoide nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că factorii genetici și de mediu joacă un rol în declanșarea bolii.

Pe de altă parte, artroza este o afecțiune degenerativă a articulațiilor care rezultă din deteriorarea cartilajului articular. Diferiți factori, cum ar fi vârsta înaintată, uzura și traumatismele articulare, pot contribui la dezvoltarea artrozei.

Apoi, există diferențe și în simptome. Poliartrita reumatoidă este caracterizată de inflamație cronică a articulațiilor, care provoacă durere, umflare, rigiditate și scădere a mobilității articulațiilor. De obicei, simptomele afectează mai multe articulații simultan și pot fluctua în intensitate. Artroza se manifestă prin durere și rigiditate în articulațiile afectate, mai ales după perioade de inactivitate sau activitate fizică intensă. În timp, articulațiile pot deveni mai rigide și mai puțin mobile, iar apariția osteofitelor (ciocurilor osoase) poate fi observată pe radiografii.

Cât despre localizare, poliartrita reumatoidă poate afecta mai multe articulații, în special articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor, articulațiile genunchilor, șoldurilor și umerilor, iar artroza afectează adesea articulațiile care susțin greutatea corpului, cum ar fi genunchii, șoldurile, coloana vertebrală.

Tratamentul poliartritei reumatoide implică de obicei o combinație de medicamente antiinflamatoare, medicamente modulatoare ale bolii, terapie fizică, exerciții și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale pentru corectarea daunelor articulare severe. Tratamentul artrozei se concentrează pe calmarea durerii, îmbunătățirea funcției articulare și gestionarea greutății. Acest lucru poate include analgezice, antiinflamatoare, injecții intraarticulare, terapie fizică și modificări ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate și exercițiile fizice regulate.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Mitul 3: Diagnosticul unei forme de artroză nu necesită teste

Medicul tău specialist îți va pune diagnosticul de osteoartrită, așa cum mai este numită artroza (de la nivelul genunchiului ori de la nivelul șoldului) folosind o combinație de factori, printre care istoricul medical al tău și al familiei, simptomele pe care le ai, examinarea fizică și testele. Doctorul poate folosi următoarele teste pentru a confirma diagnosticul de artroză, fie că vorbim de gonartroză ori de coxartroză:

Aspirația articulară

Sub anestezie locală, lichidul articular este extras pentru ca medicul să caute dovezi, în cazul în care există o deteriorare articulară ori s-au format depozite sau cristalele de calciu.

Radiografia

Efectele fizice ale gonartrozei și coxartrozei, cum ar fi modificările osului sau modificările cartilajului, se pot vedea cu ajutorul tehnicilor de imagistică medicală.

RMN

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) oferă o perspectivă bidimensională, care prezintă imagini mai bune ale țesuturilor moi, cum este cartilajul.

Mitul 4: Rigiditatea articulațiilor în gonartroză și coxartroză durează întreaga zi

Durerea și redoarea sunt cele mai frecvente simptome ale osteoartritei de la nivelul genunchiului și șoldului. Durerea și rigiditatea pot fi simțite de pacient mai tare dimineața, atunci când se trezește. Rigiditatea, de obicei, durează doar câteva minute și dispare în 30 de minute sau chiar mai puțin. Aceasta se reduce prin mișcare și prin activitate, care destind articulația afectată, precum și prin ținerea articulațiilor în apă caldă. Cu toate acestea, pe măsură ce ziua avansează, durerea se poate înrăutăți.

Mitul 5: Pacienții cu gonartroză sau coxartroză ar trebui să evite exercițiile fizice

Recomandările medicilor specialiști, bazate pe numeroase dovezi, sunt acelea că toți pacienții cu artroză ar trebui să urmeze un program de exerciții. Activitatea fizică crește fluxul sangvin, iar articulațiile afectate și mușchii sunt alimentate cu mai mult oxigen. Înotul sau gimnastica în apă, exercițiile pe bază de greutăți și mersul pe biciletă pot fi alese de obicei în siguranță. Desigur, alegerea exercițiilor depinde și de preferințele pacienților și de capacitatea lor fizică. Este important ca pacientul să se consulte cu medicul pentru a afla ce fel de mișcare e mai bine să facă și ce să evite, pentru a nu-și face mai rău.

Se poate preveni artroza?

Artroza nu poate fi prevenită în totalitate, dar există măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni și pentru a încetini progresia ei, în cazul în care ai fost diagnosticat.

Menținerea unei greutăți sănătoase

Excesul de greutate va exercita o presiune suplimentară asupra articulațiilor, în special asupra celor care susțin greutatea corpului, cum ar fi genunchii și șoldurile. Menținerea unei greutăți sănătoase prin alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate poate reduce stresul asupra articulațiilor și poate reduce riscul de artroză. Introdu în meniul zilnic mai multe legume, fructe proaspete, carne slabă și ouă și redu cât mai mult produsele cu zahăr, prăjelile și alimentele cu prea multe grăsimi animale (unt, carne grasă etc.).

Exerciții fizice regulate

Exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, înotul, mersul pe bicicletă și exercițiile de întărirea musculaturii, pot ajuta la menținerea sănătății articulațiilor, la îmbunătățirea flexibilității și mobilității și la reducerea riscului de artroză. Este important să alegi exerciții care să pună puțin stres pe articulații și să eviți suprasolicitarea.

Protecția articulațiilor

Evită traumatismele articulare prin purtarea echipamentului de protecție adecvat în timpul activităților sportive sau al activităților care implică riscul de accidentare. De asemenea, folosește tehnicile corecte de ridicare și manipulare a obiectelor grele pentru a reduce stresul asupra articulațiilor (când te apleci să ridici ceva greu, îndoaie-te din genunchi, nu din mijloc).

Adoptarea unei posturi corecte

Menținerea unei posturi corecte poate ajuta la distribuirea uniformă a greutății corporale și la reducerea presiunii asupra articulațiilor. Fii atent la postura ta în timpul activităților zilnice, inclusiv dacă lucrezi stând la birou, și ia măsuri pentru a corecta orice dezechilibre sau slăbiciuni musculare care pot afecta postura.

Alimentație echilibrată

O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine slabe, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși, poate ajuta la menținerea sănătății articulațiilor și la reducerea riscului de inflamație și afecțiuni asociate, cum ar fi obezitatea și diabetul.

Menținerea unei hidratări adecvate

Consumul adecvat de apă, măcar 1,5 litri pe zi (aportul depinde și de greutatea persoanei și de mediul în care lucrează și cât efort face) este esențial pentru sănătatea articulațiilor, deoarece ajută la menținerea elasticității și lubrifierii cartilajului articular.

Controlul factorilor de risc

Nu ai cum să eviți anumiți factori de risc pentru artroză, cum ar fi moștenirea genetică, însă poți să scazi riscul de factori precum traumele fizice, sedentarismul, obezitatea sau utilizarea excesivă a articulațiilor. 

Respectarea acestor măsuri preventive poate contribui la menținerea sănătății articulațiilor și la reducerea riscului de dezvoltare a artrozei sau la încetinirea progresiei acesteia. Pentru evaluarea riscului individual și pentru recomandări specifice, mai ales când știi că ai în familie persoane cu artroză sau cu o altă formă de artrită, este important să mergi la un consult medical.

Campanie DOC-Time RMN

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Osteoarthritis
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/arthritis/osteoarthritis
Osteoarthritis Action Alliance - Myths About Osteoarthritis 
https://oaaction.unc.edu/2019/05/myths-about-osteoarthritis/

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0