Cele mai raspandite mituri despre hepatita C, demontate

Hepatita C este o afecțiune a ficatului de natură inflamatorie, cauzată de infecția cu virusul hepatitei C – VHC. Hepatita C se transmite prin contact direct cu sângele unui pacient infectat cu acest virus. Cu toate că este o afecțiune des întâlnită în rândul românilor, hepatita C rămâne, din păcate, o boală despre care oamenii au prea puține informații.

Hepatita C este o infecție virală care provoacă inflamație și afectare a ficatului. Poate fi acută sau cronică. Hepatita acută C este o infecție pe termen scurt, simptomele pot dura până la 6 luni și, uneori, corpul poate să lupte împotriva infecției și virusul să dispară. Hepatita cronică C este, însă, o infecție de lungă durată, care apare atunci când corpul nu poate să lupte împotriva virusului. Aproximativ 75 până la 85% dintre persoanele cu hepatită acută C vor dezvolta hepatită cronică C.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce mituri circulă despre hepatita C?

Iată care sunt cele mai răspândite mituri cu privire la această afecțiune:

Pacienții care au hepatită C știu asta - FALS

Ei bine, aproximativ jumătate dintre cei care suferă de hepatită C nu au habar că au fost infectați cu VHC și că au această boală. Acest lucru este posibil pentru că hepatita C este o boală „tăcută”, care de multe ori nu se manifestă decât în stadiu avansat, atunci când ficatul a suferit deja o serie de leziuni. 

Simptomele hepatitei C includ oboseală, greață, dureri abdominale și, în stadiu avansat, icter sau urină închisă la culoare. Așadar, aceste neplăceri pot fi puse multă vreme pe seama altor afecțiuni. Îngrijorător nu este numai faptul că pacientul care nu primește diagnosticul nu se poate trata așa cum ar trebui, ci că există risc crescut să infecteze și alte persoane.

Hepatita C este o boală rară - FALS

Numai în America există peste 3 milioane de oameni suferă de această boală, iar în lume, hepatita C este în topul celor mai răspândite boli infecțioase. În România, aproximativ 3% din populație a fost diagnosticată cu hepatita C.

Hepatita C este o doar boală a consumatorilor de droguri - FALS

Este adevărat că hepatita C este des întâlnită în rândul consumatorilor de droguri pe cale injectabilă, pentru că aceștia obișnuiesc să folosească acele la comun. Însă același risc de infectare îl au și persoanele care au primit transfuzii de sânge sau organe până în anul 1992, atunci când testele de screening nu erau folosite la donatorii de organe sau de sânge. De asemenea, și cadrele medicale ori femeile care își fac manichiura și pedichiura la salonul de înfrumusețare prezintă risc de infectare cu virusul hepatitic C.

Hepatita C este o infecție, deci primul simptom este febra – FALS

Deși este o boală agresivă, hepatita C nu prezintă simptome extrem de vizibile. De altfel, așa cum am discutat deja, multe dintre acestea pot fi trecute cu vederea: oboseală, îngălbenirea pielii, dureri articulare sau abdominale. Au existat cazuri în care hepatita C a fost diagnosticată abia în stadiul în care afectase ficatul de câțiva ani, devenind cronică.

Hepatita C este detectată cu o singură analiză a sângelui – FALS

Hepatita C nu este detectată de un singur test al sângelui, ci de două. Primul test caută anticorpii pe care sistemul imunitar îi produce pentru a se lupta cu virusul. Dacă acesta este negativ, atunci nu există niciun risc. Dacă este, însă, pozitiv, se mai face un test pentru a se afla dacă persoana expusă la virus a fost și infectată, adică ARN-ul viral al hepatiei C. Dacă acest test confirmă infecția, medicul poate face un al treilea test, pentru genotiparea virusului. De asemenea, hepatita C poate fi depistată, mai nou, printr-un simplu test al salivei.

Hepatita C nu se vindecă - FALS

Este adevărat că tratamentele folosite în trecut nu garantau vindecarea și veneau la pachet cu o serie de efecte adverse, însă tratamentele antivirale de ultimă generație au o rată de succes de peste 98%.

Suplimentele naturale pot vindeca hepatita C – FALS

Armurariul este adesea folosit în tratarea hepatitei C, însă acesta nu are capacitatea de a vindeca această afecțiune hepatică. Este adevărat, însă, că poate încetini evoluția leziunilor aduse ficatului de VHC și stimulează, totodată, regenerarea țesuturilor hepatice.

Hepatita C se vindecă de la sine – FALS

Cazurile în care un pacient diagnosticat cu hepatită C nu a urmat niciun tratament, dar a scăpat de boală, sunt extrem de rare și considerate excepții. Hepatita C acută poate dispărea de la sine, dar cea cronică este o afecțiune care necesită tratament și monitorizare constantă, încă din momentul diagnosticării. Altfel, pot apărea complicații ireversibile pentru sănătate.

Dacă hepatita C se vindecă, nu te poți reinfecta – FALS

Terapiile antivirale folosite în tratarea hepatitei pot elimina cu succes virusul, însă nu oferă și imunitate împotriva acestuia. Așadar, dacă după tratament și vindecare, pacientul se expune din nou virusului, acesta se va reinfecta în mod cert.

Tratament hepatita C

Medicii tratează hepatita C cu medicamente antivirale care, cum spuneam, pot vindeca boala în majoritatea cazurilor. Aceștia prescriu medicamentele și recomandă durata tratamentului în funcție de ce genotip de hepatită C are pacientul, câte leziuni hepatice are și dacă a mai fost tratat în trecut pentru această boală.

Ca tratament pentru hepatita C sunt prescrise de obicei antivirale mai noi, cu acțiune directă, precum daclatasvir, elbasvir/grazoprevir, glecaprevir și pibrentasvir, ledipasvir/sofosbuvir, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir/dasabuvir, simeprevir, sofosbuvir, sofosbuvir/velpatasvir, sofosbuvir/velpatasvir/voxilaprevir.

Aceste medicamente mai noi sunt uneori utilizate ca tratament pentru hepatita C împreună cu medicamente de generație mai veche, cum sunt ribavirina, peginterferon alfa-2a sau peginterferon alfa-2b.

Se recomandă ca aceste medicamente să fie luate timp de 8 până la 24 de săptămâni pentru a vindeca hepatita C. Medicul va recomanda pacientului să facă analize de sânge în timpul tratamentului și după, pentru a afla dacă funcționează. Medicamentele împotriva hepatitei C vindecă infecția la majoritatea persoanelor care urmează indicațiile medicului și termină tratamentul.

Dacă pacientul ia în calcul să încerce unele suplimente alimentare, cum ar fi vitamine, sau alte medicamente decât cele indicate ori dacă vrea să testeze unele practici medicale complementare sau alternative, e indicat să ceară înainte sfatul medicului curant.

Complicații pe care le poate avea hepatita C

Dacă pacientul nu face tratament pentru hepatita C, boala poate duce la complicații grave. Diagnosticul și tratamentul precoce al afecțiunii pot preveni aceste complicații.

Ciroză

Ciroza este o afecțiune în care țesutul cicatricial înlocuiește țesutul hepatic sănătos și blochează parțial fluxul de sânge prin ficat. În stadiile incipiente ale cirozei, ficatul continuă să funcționeze. Cu toate acestea, pe măsură ce boala înaintează, ficatul începe să cedeze.

Insuficiență hepatică

Denumită și boală hepatică în stadiu terminal, insuficiența hepatică progresează în luni, ani sau chiar decenii. Boala hepatică în stadiu terminal face ca ficatul să nu mai poată îndeplini funcții importante și să nu mai poată înlocui celulele deteriorate.

Cancer de ficat

Bolnavii de hepatită cronică C au un risc mai mare de a dezvolta cancer la ficat. Dacă boala le provoacă leziuni hepatice severe sau ciroză înainte de a primi tratament pentru hepatita C, va exista un risc sporit de cancer la ficat chiar și după tratament. Medicul poate sugera analize de sânge sau un tip de test imagistic pentru a verifica dacă există cancer la ficat, deoarece depistarea cancerului într-un stadiu incipient îmbunătățește șansele de vindecare.

Cum se previne hepatita C?

Deși nu există un vaccin care să prevină infecția cu virusul hepatitei C, riscul de a face hepatita C se poate reduce astfel:

  • Bebelușii ar trebui să primească o primă doză de vaccin împotriva hepatitei B la naștere și să aibă toate cele trei doze din serie până la vârsta de 6 - 18 luni.
  • Copiii născuți din mame care au hepatită acută B sau au avut infecția în trecut ar trebui să primească un vaccin special împotriva hepatitei B la 12 ore de la naștere.
  • Se vor evita drogurile injectabile și împrumutarea acelor altor persoane.
  • Nu se vor folosi la comun periuțele de dinți, cleștele de unghii, aparatul de ras sau orice articole de îngrijire personală care ar putea să fi intrat în contact cu sângele unei persoane care are hepatita C.
  • Când se îngrijește o leziune sângerândă a altei persoane, se va vor folosi mănuși medicale.
  • Când se dorește realizarea unui tatuaj sau a unui piercing corporal, acestea ar trebui făcute de un expert autorizat, care urmează proceduri stricte de igienă și folosește echipament steril.
  • Deși transmiterea hepatitei C prin activitatea sexuală este rară, practicarea sexului sigur folosind prezervativul poate reduce riscul de transmitere a VHC, împreună cu HIV și alte infecții cu transmitere sexuală.
  • Când o persoană are hepatita C, e important să se asigure că își tratează și acoperă orice tăieturi sau răni, pentru ca sângele lor să nu vină în contact cu al altor persoane.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Hepatitis C, Chronic
https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/hepatitis/hepatitis-c,-chronic
Nature - Breakthroughs in hepatitis C research: from discovery to cure
https://www.nature.com/articles/s41575-022-00608-8
Studiul „Breakthroughs in hepatitis C research: from discovery to cure”, apărut în Nat Rev Gastroenterol Hepatol 19, 533–550 (2022). https://doi.org/10.1038/s41575-022-00608-8, autori: Manns, M.P., Maasoumy, B. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0