Mierea trebuie consumata cu masura de diabetici

Diabeticilor li se recomandă, de obicei, să evite orice produs cu zahăr, dulciurile ori deserturi. Cu toate acestea, nu cantitatea de zahăr pe care o mănânci contează cel mai mult, ci aportul total de carbohidrați, potrivit Asociației Americane de Diabet.

Carbohidrații nu se găsesc doar în zaharuri (precum mierea, siropul de arțar, zahărul alb, zahărul brun și siropul de agave), ci sunt prezenți în cantități mari în cereale, legumele cu amidon și în fructe. Având în vedere că și mierea este o sursă importantă de carbohidrați, hai să vedem dacă o poți consuma când ești diabetic și ce efect are asupra glicemiei tale. 

De ce este considerată mierea sănătoasă ? 

Mierea este unul dintre cele mai apreciate și utilizate produse alimentare naturale încă din cele mai vechi timpuri. Este folosită nu numai ca produs nutrițional, ci și pentru beneficiile aduse sănătății.  Mierea este recomandată în medicina tradițională și ca tratament alternativ pentru afecțiuni clinice, de la vindecarea rănilor până la tratamentul cancerului. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cel mai des, mierea este folosită în tratamentul bolilor oculare, astmului bronșic, infecțiilor gâtului, tuberculozei, setei, sughițului, oboselii, amețelii, hepatitei, constipației, paraziților intestinali, eczemelor, vindecarea ulcerelor și a rănilor. Ingredientele mierii au efecte antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii, antiproliferative, anticancerigene și antimetastatice. 

Multe studii au arătat beneficii ale utilizării mierii în controlul și tratamentul rănilor, astmului, precum și a bolilor cardiovasculare, neurologice și gastrointestinale. Mierea are un potențial rol terapeutic în tratamentul bolilor prin proprietăți fitochimice, antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante. Flavonoidele și polifenolii, care acționează ca antioxidanți, sunt două molecule bioactive principale prezente în miere. 

Fiecare lingură de miere conține aproximativ 17 grame de carbohidrați. Acest lucru poate duce la o creștere bruscă în ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge al pacientului. Mierea este, de asemenea, foarte bogată în calorii, iar fiecare lingură îți oferă până la 64 de calorii. Acest lucru îți poate afecta greutatea corporală. Acest îndulcitor natural ar trebui evitat de persoanele supraponderale sau de cele care nu au un management prea bun al diabetului, adică cele care nu își țin boala sub control.

Consumul de miere poate afecta glucoza din sânge și insulina

Câteva studii au descoperit că un consum de miere poate crește nivelul insulinei și poate să scadă glicemia. Un mic studiu, făcut în Dubai, Emiratele Arabe Unite, a analizat modul în care mierea și zahărul afectează zahărul (glucoza) din sânge.

Studiul a constatat că 75 g de miere au crescut glicemia și nivelul insulinei la persoanele fără diabet, într-un interval de 30 de minute. Un test similar, folosind aceeași cantitate de glucoză pură, a arătat cum nivelul zahărului în sânge a crescut ușor, la niveluri mai mari. Efectul a fost similar în rândul oamenilor cu diabet de tip 2.

În studiul din Dubai, participanții au avut o creștere inițială a glicemiei. Cu toate acestea, nivelul a scăzut în decurs de 2 ore. Per total, cantitatea de glucoză prezența în sânge (glicemia) a fost mult mai scăzută și a rămas scăzută în grupul de participanți care a consumat miere, comparativ cu cei din grupul care a consumat zahăr alb.

Pentru că valorile glicemiei au fost mai bune în grupurile care au consumat miere, cercetătorii au sugerat că mierea a crescut nivelul insulinei secretate. Pentru că insulină ajută la eliminarea glucozei din sânge, este posibil că insulină crescută de pe urmă consumului de miere să fi ajutat la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Poate mierea să prevină diabetul?

Chiar dacă mierea poate crește nivelul de insulină și poate ajuta persoanele cu diabet să-și controleze zahărul din sânge, nu există încă nicio cercetare concludentă care să susțină că mierea ar putea să prevină diabetul. Acest lucru ar putea fi totuși relativ posibil, având în vedere legătura dintre miere și un indice glicemic mai scăzut.

Într-un studiu care a inclus 50 de persoane cu diabet de tip 1 și 30 de persoane fără diabet de tip 1, cercetătorii au descoperit că, în comparație cu zahărul, mierea a avut un efect glicemic mai scăzut asupra tuturor participanților.

De asemenea, acestora le-a crescut nivelurile de peptidă C, o substanță eliberată în fluxul sanguin atunci când organismul produce insulină. Un nivel normal de peptidă C înseamnă că organismul produce suficientă insulină. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă mierea poate fi folosită pentru prevenirea diabetului.

Consumă miere cu moderație

Mierea pură este mai sănătoasă decât toate acele tipuri de zahăr rafinat și alți îndulcitori disponibili pe piață. Însă totul are o limita și acest lucru este valabil și în cazul consumului de miere, mai ales când este vorba de diabetici.

Consumul moderat de miere, în locul zahărului, poate avea efecte benefice asupra greutății corporale și asupra lipidelor din sânge la pacienții diabetici, însă chiar și așa, dacă suferi de diabet, trebuie să ai mare grijă de alimentația ta. Reține că mierea este mult mai dulce decât zahărul și dacă înlocuiești zahărul cu miere, ai nevoie de o cantitate mult mai mică. Deoarece mierea poate afecta glicemia, evit-o, ca și pe alți îndulcitori, până când diabetul tău este sub control.

Înainte de a decide să faci o schimbare majoră (cum ar fi să înlocuiești zahărul cu miere naturală), este recomandat consulți medicul tău specialist sau medicul nutriționist, pentru că acesta îți poate oferi îndrumarea de care ai nevoie.

Cea mai bună miere pentru diabetici

Așa cum am văzut la început, mierea ar putea fi considerată un agent terapeutic natural pentru diverse scopuri medicinale. Există suficiente dovezi care recomandă utilizarea mierii în gestionarea diverselor afecțiuni.

Dacă diabetul tău este bine ținut sub control și vrei să adaugi miere în dieta ta, alege mierea naturală pură, organică sau crudă. Aceste tipuri sunt mai sigure pentru persoanele cu diabet, deoarece mierea complet naturală nu are zahăr adăugat. Totuși, femeile însărcinate și persoanele cu sistemul imunitar compromis nu ar trebui să consume miere crudă, deoarece nu este pasteurizată.

Dacă cumperi miere procesată de la un magazin alimentar, aceasta poate conține și zahăr sau sirop. Îndulcitorul adăugat îți poate afecta zahărul din sânge.

Supermarketurile sunt pline de diferite branduri și tipuri de miere, care pot crea confuzie în mintea unui pacient cu diabet. Există peste 300 de tipuri de miere. Chiar și așa, cele mai populare sunt: mierea de Manuka, mierea de hrișcă, mierea obținută din arborele Neem și mierea de acacia. Toate acestea aduc beneficii organismului tău, în diferite moduri. 

Dintre toate aceste variante, mierea din arborele Neem (cu proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare) este, de obicei, recomandată celor care suferă de diabet.
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Effects of honey, sucrose and glucose on blood glucose and C-peptide in patients with type 1 diabetes mellitus

Diabetes foods: Is honey a good substitute for sugar?

Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0