Metode sigure pentru a gestiona simptomele digestive atunci cand traiesti cu hepatita C

Un ficat sănătos îndeplinește o multitudine de funcții care sunt cruciale atât pentru sănătatea sistemului digestiv cât și pentru sănătatea organismului în general. Ținând cont de faptul că ficatul face parte din sistemul digestiv, persoanele care au infecție cronică cu hepatita C vor întâmpina diverse tipuri de probleme legate de digestie.

Hepatita C este o infecție virală care afectează ficatul. Este cauzată de virusul hepatitic C (HCV), care se transmite prin contactul cu sângele infectat. De obicei, hepatita C este o boală cronică, adică persistă în organism timp îndelungat și poate cauza daune serioase ficatului.

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatitic C nu prezintă simptome sau prezintă simptome ușoare, astfel încât mulți oameni nu știu că sunt infectați. În cazul în care simptomele apar, acestea pot include oboseală, dureri abdominale, greață, icter (colorarea galbenă a pielii și a albului ochilor), scaune de culoare deschisă și urină închisă la culoare.

Hepatita C poate fi tratată, dar tratamentul depinde de stadiul bolii și de gradul de afectare a ficatului. Tratamentul hepatitei C poate include medicamente antivirale, care pot ajuta la eliminarea virusului din organism. De asemenea, este important să se ia măsuri pentru a preveni infectarea cu virusul hepatitic C, cum ar fi evitarea contactului cu sângele infectat și folosirea de echipament de protecție adecvat în cazul în care există riscul de expunere la sânge infectat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Simptomele gastrointestinale care apar în hepatita C

  • Greață
  • Reflux gastroesofagian (arsuri)
  • Balonare
  • Gaze și flatulență
  • Constipație
  • Diaree

Dacă te confrunți cu aceste simptome și ai fost diagnosticat cu hepatita C, e indicat să discuți cu medicul curant despre această problemă. Acesta va recomanda un tratament în funcție de afecțiunile de care suferi, dar va recomanda și o serie de schimbări la capitolul stil de viață, care vor ușura simptomele digestive cauzate de hepatita C.

Cum calmezi simptomele digestive când ai hepatita C?

Vestea bună este că există câteva metode pentru a diminua aceste simptome digestive:

  • Ia mese mai mici și mai dese, cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Mănâncă într-un ritm lent.
  • Încearcă pe cât posibil să te abții de la a consuma băuturi cu cofeină sau băuturi carbogazoase.
  • Evită medicamentele care pot irita stomacul (de exemplu, aspirina sau medicamentele antiinflamatoare).
  • Odihnește-te bine și suficient pe timpul nopții.
  • Încearcă să nu te expui prea des la factorii de stres sau, dacă nu ai încotro, practică diverse terapii de relaxare.
  • Pornește într-o scurtă plimbare dacă iei o masă mai consistentă, iar după restul meselor, nu te întinde în pat imediat ce ai mâncat, ci mai mișcă-te puțin prin casă ori prin curte.
  • Ia enzime digestive pentru a reduce balonarea și disconfortul digestiv.
  • Încearcă să mănânci unele alimente amare înainte de masă, deoarece pot ajuta la îmbunătățirea digestiei.
  • Consumul de ghimbir proaspăt sau sub formă de tablete ori ceai ajută la calmarea indigestiei după masă.
  • Renunță la consumul de alcool, care are efecte devastatoare în caz de hepatită de tip C.

Recomandări alimentare pentru persoanele care suferă de hepatită de tip C

Dacă ai fost diagnosticat cu hepatita C, este important să adopți o dietă sănătoasă și echilibrată pentru a susține funcția hepatică și pentru a ajuta la prevenirea complicațiilor asociate cu boala. În general, este recomandat să urmezi o dietă bogată în fructe și legume proaspete, proteine slabe, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase, evitând alimentele procesate, bogate în grăsimi săturate și zahăr.

Mănâncă legume proaspete, crude și de proveniență organică

Orice legumă proaspătă, consumată crudă, are efecte benefice asupra sistemului digestiv al bolnavilor de hepatită de tip C și nu numai.

Consumă proteine slabe

Ouăle, fasolea, nucile, somonul și carnea de pui și curcan sunt recomandate pentru pacienții bolnavi de hepatită C. Proteinele ajută la refacerea țesuturilor ficatului, însă nu trebuie exagerat, întrucât proteinele în exces cauzează retenție de fluide.

Nu uita de grăsimile sănătoase 

Evită grăsimile trans, pentru că solicită și mai tare ficatul deja epuizat de virusul hepatic C, și redu-le pe cele animale, și consumă cu moderație ulei de măsline, nuci, semințe, avocado. Aceste grăsimi conțin acizi grași Omega-3 si Omega-6, care sunt importanți pentru reducerea inflamației și susținerea funcției hepatice.

Introdu în meniu suficiente fibre

Fibrele sunt aliații organismului atunci când vine vorba despre eliminarea toxinelor din organism și se găsesc nu doar în legume și fructe, ci și în leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut, soia).

Bea suficientă apă

Doza recomandată de apă este de 6-8 pahare pe zi, însă nu ar trebui să te limitezi la consumul de apă. Bea și câte o cană sau două de ceaiuri de plante, mănâncă supe și fructe zemoase și organismul va fi hidratat așa cum trebuie.

Un exemplu de meniu pentru o zi în caz de hepatita C poate arăta astfel:

Mic dejun

  • Omletă făcută din 2 ouă și ½ cană de spanac proaspăt
  • 1 felie de pâine integrală prăjită
  • 1 cană de fructe proaspete, cum ar fi căpșuni, kiwi și grepfrut

Gustare de dimineață

1 măr și o mână de migdale

Prânz

  • Ton în suc propriu sau în ulei de măsline și oțet balsamic
  • 1 cană de orez brun
  • ½ cană de legume proaspete, cum ar fi roșii, castraveți și morcovi
  • 1 felie de pâine integrală

Gustare de după-amiază

1 banană și 1 lingură de unt de arahide

Cină

  • Piept de pui la grătar cu broccoli și cartofi dulci
  • Salată de legume cu lămâie și ulei de măsline
  • 1 felie de pâine integrală

Gustare de seară

1 pahar de lapte degresat și 1 pumn de nuci

Este important să te asiguri că incluzi alimente bogate în nutrienți în dieta ta, astfel încât să susții funcția hepatică și să menții sănătatea generală. Este, de asemenea, important să bei multă apă și, cum spuneam, să eviți consumul de alcool, deoarece acesta poate agrava afecțiunea hepatică.

Tratamentul hepatitei C și sistemul digestiv

Hepatita C poate fi adesea tratată cu succes prin administrarea de medicamente timp de câteva săptămâni. Tratamentul hepatitei C (pacienții infectați timp de 6 luni sau mai mult) implică tablete pentru combaterea virusului, un test pentru a vedea dacă ficatul este afectat și modificări ale stilului de viață pentru a preveni alte daune.

Având în vedere că există 6 tulpini principale ale virusului, fiecare pacient va primi medicamentul cel mai potrivit pentru tipul său viral. În timpul tratamentului, se vor mai face analize de sânge pentru a verifica dacă medicamentul funcționează, iar dacă nu, medicul va prescrie un alt medicament. La sfârșitul tratamentului, se face un test de sânge pentru a vedea dacă virusul a fost eliminat și un al doilea test de sânge la 12 sau 24 de săptămâni după oprirea tratamentului. 

Hepatita C este tratată cu tablete antivirale cu acțiune directă, deoarece sunt cele mai sigure și mai eficiente medicamente pentru tratarea acestei afecțiuni. Antiviralele, care se iau timp de 8 până la 12 săptămâni, sunt extrem de eficiente în eliminarea infecției la peste 98% dintre pacienți. Cele mai noi medicamente pentru tratamentul hepatitei C includ o combinație de glecaprevir și pibrentasvir, o combinație de sofosbuvir, velpatasvir și voxilaprevir și o altă combinație de sofosbuvir și velpatasvir.

Cu toate acestea, unii pacienți pot rămâne dificil de vindecat: aceștia nu vor răspunde nici la terapia cu un antiviral cu acțiune directă, ca tratament de primă linie, nici la un al doilea tratament cu sofosbuvir-velpatasvir-voxilaprevir. Ghidul actual emis de Asociația Europeană pentru Studiul Ficatului (EASL) recomandă tratarea acestor pacienți cu sofosbuvir-glecaprevir-pibrentasvir-ribavirină timp de 24 de săptămâni. Cu toate acestea, sunt disponibile doar datele din serii mici de cazuri care implică mai puțin de 25 de pacienți pentru a susține această recomandare pentru cantitatea mică, dar în creștere, de eșecuri ale combinației sofosbuvir-velpatasvir-voxilaprevir.

În general, se presupune că pibrentasvirul este inhibitorul NS5A cu cea mai mare barieră de rezistență, ceea ce îl face o alegere logică pentru retratare. Tratamentul poate fi, de asemenea, provocator la pacienții cu boală hepatică decompensată. Inhibitorii de protează și interferonul nu sunt recomandate la acești pacienți, ceea ce limitează opțiunile de tratament. Recomandările actuale ale EASL favorizează combinația sofosbuvir-velpatasvir-ribavirină timp de 12 săptămâni la pacienții decompensați cu ciroză Child-Pugh clasa B. Deși regimul optim de tratament la pacienții cu ciroză decompensată încă trebuie stabilit, situația este și mai complicată când vine vorba de eșecurile NS5A, pentru care nu rămâne nicio opțiune de tratament.

Medicamentele folosite pentru combaterea virusului hepatic C au foarte puține efecte secundare și majoritatea pacienților le iau fără probleme. Unele persoane, însă, pot resimți o mulțime de efecte neplăcute în timpul terapiei. Efectele secundare ale acestora includ următoarele simptome:

  • Greață
  • Vărsături
  • Oboseală acută
  • Febră
  • Depresie
  • Dureri de cap
  • Subțierea și căderea firelor de păr
  • Anemie
  • Simptome similare celor specifice gripei
  • Printre reacțiile adverse mai agresive, dar și mult mai rare, se numără insuficiența renală, problemele la plămâni, gândurile suicidare și înrăutățirea problemelor de la nivelul ficatului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Liver Foundation – Treating Hepatitis C
https://liverfoundation.org/liver-diseases/viral-hepatitis/hepatitis-c/treating-hepatitis-c/
Nature - Breakthroughs in hepatitis C research: from discovery to cure
https://www.nature.com/articles/s41575-022-00608-8
Studiul „Breakthroughs in hepatitis C research: from discovery to cure”, apărut în Nat Rev Gastroenterol Hepatol 19, 533–550 (2022). https://doi.org/10.1038/s41575-022-00608-8, autori: Manns, M.P., Maasoumy, B. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0