Metalele grele din uleiul de peste: cum ne alegem corect suplimentele

Metalele grele sunt pericolul de care se tem cei mai multi oameni atunci cand evita pestele sau suplimentele cu ulei de peste. Insa avand in vedere ca pestele este un aliment atat de sanatos, cum putem face sa evitam metalele grele?

Uleiul de peste este un supliment de pret pentru sanatatea noastra, inca din copilarie - este o sursa excelenta de grasimi sanatoase, esentiale pentru o dezvoltare cardiovasculara si neurologica buna. Cum de obicei nu obtinem suficienti acizi grasi Omega din alimentatie, iar organismul uman nu poate produce Omega 3, multi specialisti ne recomanda sa recurgem la suplimente sub forma de capsule. In compozitia acestora, Omega 3 este extrasa din pesti de mare adancime (sardine, hering, macrou si hamsii).

Pestii ajung sa ingereze metalele grele din apele in care traiesc, contaminate de sursele industriale. In general, metalul regasit in peste este mercurul, folosit in produse ca termometrele si barometrele. Cercetatorii au descoperit ca majoritatea pestilor contin o cantitate mai mica sau mai mare de methylmercur, de aceea medicii si specialistii recomanda femeilor insarcinate sa acorde o atentie sporita pestelui si fructelor de mare consumate. Pestii mai mari si cu o varsta mai mare au o concentratie mai mare de mercur, iar cele mai mici concentratii, si prin urmare cei mai recomandati pesti, le gasim in: creveti, ton la conserva, somon, pisica de mare si cod negru.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Este important sa stim ca o friptura de peste nu ne va otravi, iar aceste metale grele sunt prezente in carne si in suplimente in cantitati extrem de mici. Cu toate acestea, pericolul apare atunci cand suntem expusi constant, pe termen foarte lung, cum este cazul persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, care iau ulei de peste zilnic pe perioade foarte lungi, pentru a reduce riscul de compplicatii precum infarctul.

Pe langa mercur, pestele mai contine si urme de alte metale grele - arsenic, cadmiu - si substante toxice - pesticide organoclorurate, hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), bifenili policlorurati (BPC). Efectele expunerii la metale grele se observa prin simptome ca pierderile de memorie, dificultati de vedere, dificultati de auz, pierderea coordonarii, toxicitate la nivelul ficatului si rinichilor.

Cum alegem corect uleiul de peste? 

Cand cautati si cumparati un supliment cu ulei de peste, asigurati-va ca producatorul foloseste tehnologii moderne care purifica eficient substantele. De exemplu, acizii grasi Omega-3 din  sunt extrasi din peste de mare adancime (sardine, hering, macrou si hamsii) printr-o singura tehnologie ecologica, care elimina toate urmele de metale grele. In plus, UnoCardio 1000® contine o cantitate impresionanta de 1200 mg omega-3 pur, din ulei de peste (in special EPA si DHA), intr-o concentratie exceptional de mare - minimum 95%.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0